KYK borçlarının faizleri silinsin
Haber
13 Temmuz 2022 - Çarşamba 20:44 Bu haber 2113 kez okundu
 
KYK borçlarının faizleri silinsin
KYK kredisini ödeyemeyen gençlerin sayısı artıyor. Son yıllarda faiz artışı, daha büyük borçlara yol açtı. Anaparanın üç katına yaklaşan borçlar nedeniyle gençler geleceğe umutsuz bakıyor. Öncelikli talepleri, katlanarak artan faizlerin silinmesi
Türkiye Haberi
KYK borçlarının faizleri silinsin

Milyonlarca genç Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisini ödeyemediği için mağdur. Öğrenci krediyi faizle çekiyor, ödeyemediğinde gecikme, yapılandırmaya gittiğinde de ayrı faiz oranlarıyla karşı karşıya kalıyor. Bu yıl artan ÜFE (üretici fiyat endeksi) oranları kredi geri ödemesinin ana paranın üç katından fazla olmaması şartının çiğnenmesine neden oldu.

KYK’dan geri ödemeli öğrenci kredisi alanlar, eğitimlerini tamamladıktan sonra işsizlik ve düşük maaş sorunları nedeniyle ödeme yapamıyor. Kredi almak zorunda kalanlar, devletin eğitim için “borç değil burs vermesini” istiyor. KYK kredi ödemelerinde ilk aşamada faizlerin silinmesi ardından da kredilerin tamamen kaldırılarak, bursa dönüştürülmesi beklentisi var.

 

 

Yasak olmasına rağmen geri ödeme miktarının anaparanın 3 katından fazla olduğu da belirtiliyor. “İhtiyacı olana burs veriliyor” söyleminin gerçeği yansıtmadığı, yüzlerce öğrencinin maddi sıkıntı yaşamasına rağmen burs almaya hak kazanmadığı görüşü dile getiriliyor. Ailesinden uzakta yaşayan öğrenciler; beslenme, giyim, kültür ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmasının parasız eğitimin bir zorunluluğu olduğunu vurguluyor.

'BİZE MÜŞTERİ GİBİ YAKLAŞILMASINI İSTEMİYORUZ'

Kredilerini geri ödeyemediği için mağdur olan gençler konuştu:

 

 

-Gözde Aladağ / Ege Üniversitesi:

Daha birkaç hafta önce mezun oldum ve mezun olmamla birlikte mezuniyet sevincimi kursağımda bırakan KYK kredimin faizli geri ödemesini gördüm. 26 bin 910 TL olarak aldığım kredimin geri ödemesi 74 bin 288 TL olmuş. Geçen aya kadar iş bulup bulamayacağımı düşünürken, şu an kredimi nasıl ödeyebileceğimi düşünüyorum. Devletin vermiş olduğu kredi ile okumaktan başka çaresi olmayan benim gibi binlerce arkadaşımızın faizler altında ezilmesi geleceğe umutla bakmamızın önündeki en büyük engel. Bankaların müşterilerine yaklaştığı gibi bizlere yaklaşılmasını istemiyoruz. Eğitimin, geleceği inşa edecek öğrenciler için ücretsiz olması gerekiyor.

EĞİTİM DESTEĞİ KARŞILIKSIZ OLMALI

-Beyza Korkman / Akdeniz Üniversitesi:

 

 

Devlet yurdunda kalamadığımdan barınma için çok fazla giderim oluyordu. Ailemi zor durumda bırakmamak için KYK kredisi aldım. Mezun oldum ve iş bulma konusunda sorun yaşıyorum. Kendi borcumun 3 katından fazla olan 75 bin TL borcu nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Bu bizim gibi milyonlarca genci hem kendi geleceğimiz hem de ülkemizin geleceği için karamsar ve umutsuz hale getiriyor. Eğitim için yapılan desteğin karşılıksız olması gerekiyor. Ancak şu anda en azından hızlı bir şekilde faizlerin silinmesini istiyoruz.

'DEVLET GELECEĞİNE PRANGA VURUR MU!'

-Gökalp Erbaş / Boğaziçi Üniversitesi:

Devlet kendi geleceğine pranga vurur mu? Şimdi bunu yapıyor. Elleriyle dünyayı yaratacak, ülkesini ilerletecek, milletine refah getirecek nesillerin ayaklarına borçtan bir pranga vuruluyor. Mezuniyetlerimizin heyecanından sevincinden önce dağ gibi birikmiş borçlarımızı düşünüyoruz. Hem de kime? Devlete. Kimsesizlerin kimsesi olacak olana. Türk gençliğini yalnız ve borçlu bırakıp, faize çalışmaya tutsak eden bu anlayışın değişmesi gerekiyor.

'YAPILANDIRMA ÇÖZÜM DEĞİL'

-Sueda Babacan / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi:

Üniversiteden yeni mezun oldum. Okurken aldığım 27 bin 500 TL kredinin geri ödemesinin 91 bin TL olduğunu gördüm. Üniversiteden mezun olmamızla birlikte hayata ciddi bir borç yüküyle başlamak durumunda kalıyoruz. Günümüzde her 3 üniversite mezunu gencimizden 1’i malesef işsiz. Üniversiteyi bitirmelerine rağmen iş bulamayan milyonlarca üniversite mezunumuz bu noktada bir de hacizle karşı karşıya kalmaktadır. Biriken öğrenim kredisi borçlarına bakıldığında bu sorunun yapılandırma düzenlemeleri ile çözülemediği ortadadır. İş bulamadığı için öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen yeni mezunların sorunu halkçı, devletçi bir anlayışla çözmeli, bu borçlar silinmelidir.

KYK ÖDEMELERİNE İLİŞKİN VERİ YOK

Gençlik ve Spor Bakanlığının verilerine göre sadece 2020/2021 öğretim yılında 766 bin 516 öğrenci burs/kredi almak üzere başvuruda bulundu. 2020/2021 öğretim yılında 240 bin 817 öğrenciye öğrenim kredisi, 147 bin 791 öğrenciye burs verildi. Verilere göre öğrencilerin yüzde 31.4'ü kredi kullandı, yüzde 19.3'ü ise burs aldı. Bakanlık, yıllar içinde ne kadar öğrencinin KYK borcunu ödemediğine ilişkin bugüne kadar bir bilgi paylaşmadı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: KYK, borçlarının, faizleri, silinsin,
Yorumlar
Haber Yazılımı