Laf-ü güzaf
Haber
22 Ağustos 2022 - Pazartesi 10:36 Bu haber 2700 kez okundu
 
Laf-ü güzaf
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, Oda ve Borsa seçimlerini değerlendirdi.
Manşet Haberi
Laf-ü güzaf

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve bünyesindeki oda ve borsalarda normal takvime göre seçimlerin bu sonbaharda yapılması gerekiyor. Bu kapsamda süreci başlatacak genelge TOBB'dan 365 oda ve borsaya geçen haftaya kadar gitmeyince seçimlerin erteleneceği yönünde spekülasyonlar başladı. Oysa ki, seçimlerin ertelenmesi  konusu  kanun hükmüne tabi ve erteleme yetkisi sadece Cumhurbaşkanı'nda.

 

TOBB Genel Sekreteri'nin imzasıyla 16 Ağustos tarihinde yayımlanan seçim genelgesi ile bu tür spekülüsyonların önü kesilmiş oldu. Genelgeye göre, “5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 84'üncü maddesi gereği oda ve borsaların organ seçimleri 2022 yılının Ekim ve Kasım ayları içinde yapılacak. Bu nedenle, oda ve borsaların organ seçimlerine yönelik her türlü tedbirin alınması ve gerekli işlemlerin zamanında yerine getirilmesi gerekmekte. Genelgede ayrıca, “Ekim/Kasım 2022 tarihinde yapılacak seçimler nedeniyle, ilave delegelerin belirlenmesinde 31.8.2022 tarihindeki ortak veri tabanında güncel olarak tutulması gereken oda/borsa üye kayıtları esas alınacak. Yani   Oda ve borsaların üye veri tabanında gerekli güncellemeleri yapması gerekmekte..

 

TOBB Genel Sekreteri’nin  yayınlanan  genelgesi ile  birlikte oda ve borsalar da adaylık yarışına girenlerin evrak toplama yarışı başladı. Tüm bu gelişmelere karşın kimi oda ve borsa başkan yada adayların seçimlerin bir şekilde ertelenmesi yönünde gayretlerinin sürdüğü de dikkat çekiyor. Başkanlık koltuğunu kaybetme korkusu ya da başkanlığı kazanma hırsı  ve kaygısı ile zaman kazanmak amaçlı  üyeler etkilenmeye çalışılıyor.

 

Seçimlere tuz-biber eken bir diğer gelişme ise,  2023  Mayıs ya da Haziran’ın da gerçekleşecek c.başkanlığı ile genel seçimler öncesi siyaseten oda ve borsa başkanlık ve yönetimlerini kazanmak  yani siyaseten mevzi tutma arayışı. Yani oda ve borsa seçimlerine  siyaseten konumlanma derdi ve amacı bulaşıyor.

 

Oysa ki,oda ve borsa başkanlık ve yönetimleri üzerine kim ne hesap yaparsa yapsın  sonuçta  oda ve borsa üyeleri nezdinde bu hesapların, atraksiyonların sandık karşısında  hiçbir hükmü yok. Mevcut oda ve borsa başkanları ile Meclis üyelerinin görevlerine devam edebilmelerinin ön koşulu görev süreçlerinde  sorumluklarını ne ölçüde yerine getirdikleri ve oda ve borsaları, kentleri adına ne ürettikleri, vizyonları ve temsiliyetleri  yanında şeffaflıkları, hesap verebilirlikleri  ile ilgili  bir sorun. Hemen herşey üyelerin verilmiş hizmetler ve yapılmış çalışmalarla ilgili tatmin olmalarıyla ilgili bir konu. Bunu başarıp, beceremeyen, güven sağlayamayan kaçınılmaz olarak makamını kaybedip, gidecek. Bu demokratik yaşamın kaçınılmaz  gereği.

 

Hep dikkat çekip, vurguladık: Siyasal sosyal ,ticari ve ekonomik  yaşamda değişim ve yenilenme kaçınılmazdır diye.. Bu demokratik dinamiğin önünde kimse duramaz. Bugüne kadar ne yaptınız ve seçilirseniz ne yapacaksınız sorusu bu konuda kilit sorudur. Yönetimde şeffaflık, katılımcılık, yeterlilik ,uyum ve liyakat ama en önemsisi başarılı  temsiliyet ve vizyon sahibi olmanın önemi vazgeçilmez.

 

Siyaset mi, particilik mi geçin bunları.. Parti genel kurulu değil oda ve borsa seçimi yapıyoruz. Mesleki dertlerimiz, sorun ve sıkıntılarımız, sesimizi duyurma ve çözüm kaygılarımız var. Gerisi laf-ü  güzaf.. Derdimize, işimize, önümüze  bakalım..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Laf-ü, güzaf,
Yorumlar
Haber Yazılımı