Lozan Antlaşması ve Misak-ı Milli
Haber
25 Temmuz 2022 - Pazartesi 11:50 Bu haber 3048 kez okundu
 
Lozan Antlaşması ve Misak-ı Milli
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan,Lozan Antlaşması ve Misak-i Milli'yi değerlendirdi..
Manşet Haberi
Lozan Antlaşması ve Misak-ı Milli

CHP lideri Kılıçdaroğlu, hafta sonu Balıkesir’de halka seslenerek, Lozan’ın imzalandığı 24 Temmuz’un ‘bayram’ ilan edilmesi için hazırladıkları teklifi TBMM  Genel Kurulu’na parti olarak sunacaklarını açıkladı.

 

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın muzaffer komutanı ve T.C. Devleti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Barış Antlaşması’nı , “Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasi bir zafer eseridir” sözleri ile yorumlamıştı.

 

Lozan Antlaşması,  Cumhuriyet Türkiyesi’nin tapu senedidir. Varlığının, bağımsızlık ve egemenliğinin  garanti ve güvence altına alınmasıdır. Bu nedenlerle CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun önerisi,  toplumun tüm kesimleri tarafından doğal olarak olumlu  karşılandı.

 

Ancak, kamuoyunda şu tartışmalar da yaşanmaya başladı:  M.K. Atatürk,  19 Mayıs ve 23 Nisan’ı ulusal bayram olarak kabul edip, ilan ederken neden ve niçin Lozan Antlaşması’nın imzalandığı günü  ‘bayram’ olarak ilan etmedi? ‘siyasi zafer’i   ‘bayram’ olarak kutlamaya gerek görmedi.. Bu gerçeğin üzerinde de  başta tarihçilerimiz olmak üzere herkesin kafa yorması gerektiğine inanıyorum.

 

Kuşkusuz, bu Cumhuriyet’in ilk yıllarında da konu olmuş. Atatürk’ün ‘siyasi zafer’ olarak tanımladığı Lozan Antlaşması ile siyasi, askeri ve diplomatik ufkunun sınırlı olup-olmadığı hep merak edilip, sorgulanmış. 8 Ocak 1920’de Osmanlı Meclis-i Mebûsan’ında oy birliği ile kabul edilip,17 Şubat’ta ilan edilmiş ve ulusal kurtuluş savaşının manifestosu olarak kabul edilen  Misak-i Milli yani Milli Yemin,1.Dünya Savaşını sona erdirecek barış anlaşmasında  Türkiye’nin kabul ettiği asgari barış koşullarını içerir. M.K. Atatürk’ün bizzat yol arkadaşları ile titizlikle üzerinde çalışıp, hazırladığı manifesto  yani Misak-ı Milli, barışın koşullarını içeren bir yol haritasıdır. Batı Trakya’dan Musul ve Kerkük, Hatay’a, Kafkaslara uzanır. Günümüzde emperyal ülkelerin en büyük kaygı ve korkusu güçlenen Türkiye’nin ‘ulusal yemini’ ve Misak-i Milli’yi anımsaması, belleğini tazelemesidir. MHP lideri Bahçeli’ye sunulmuş Batı Trakya ve Ege Adalarının bu anlayışla çizimi bunun ifadesidir. Atatürk’ün  Lozan Antlaşması sonrası başlattığı Hatay’ın  Yeni Türkiye’nin sınırlarına dahli ‘ulusal yemin’in  ve Misak-i Milli’nin en somut ifadesidir.

 

İnsan sormadan edemiyor: Misak-ı Milli ve Ulusal And’a karşı Türkiye’nin ve milletin ufku Lozan Antlaşması ile mi  yine Mustafa Kemal ismi öne çıkartılarak sınırlı tutulmak isteniyor. Düşünmek ve sorgulamak gerek. Çünkü, ’ulusal yemin’ bizlerin de, milletin de  yeminidir..100 yıl önce kapanmış/kapatılmış o defterler tabii ki açılacak..!

Kaynak: Editör:
Etiketler: Lozan, Antlaşması, ve, Misak-ı, Milli,
Yorumlar
Haber Yazılımı