Milletvekili Akın'a İstiklal Madalyası
Haber
04 Haziran 2022 - Cumartesi 12:24 Bu haber 3850 kez okundu
 
Milletvekili Akın'a İstiklal Madalyası
Balıkesir’in milli mücadele dönemindeki kararlı direnişinin sembolü olarak İstiklal Madalyası ile onurlandırılması için çabalayan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, İstiklal Madalyası sahibi oldu. Ahmet Akın’la aynı ismi taşıyan dedesi Gönenli Osman oğlu Milis Ahmet Akın’ın, Akıncı Müfrezeleri ve Milli Ordu’da üstlendiği görevler tespit edilerek İstiklal Madalyası ile taltif edilmesi kararlaştırıldı. 17 yaşında milis olarak cepheye katılan dede Ahmet Akın’ın hak ettiği İstiklal Madalyası’nın mirasçısı ise, hayattaki oğlu Ahmet Dursun Akın.
Türkiye Haberi
Milletvekili Akın'a İstiklal Madalyası

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “bu memleketin bir evladı olarak, İstiklal Madalyası almaya hak kazanan rahmetli dedem Ahmet Akın’ın torunu olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Sorumluluğum ve mücadelemi sürdürürken, dedemin en büyük mirası olarak madalyayı ailemiz olarak göğsümüzde onurla, gururla taşıyacağız” dedi. Ahmet Akın, Balıkesir’in İstiklal Madalyası talebinin de takipçisi olduğunu hatırlattı, “Balıkesir’e İstiklal Madalyası verilmesi için elimden geleni yapmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

 

 

CHP Milletvekili Ahmet Akın’la aynı ismi taşıyan dedesi (fotoğrafta sağda) Ahmet Akın, 17 yaşında milis olarak cepheye katılmış, Akıncı Müfrezeleri’nde ve Milli Ordu’da görev yapmış.

 

 

RESMİ Gazete’nin 3 Haziran 2022 tarihli sayısında, Kurtuluş Savaşı cephelerinde hizmetleri tespit edilen ve savaşta şehit ya da gazi olanların mirasçılarına İstiklal Madalyası verilmesi kararı yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan 5635 sayılı kararda, İstiklal Madalyası almaya hak kazananların listesi de veriliyor. Tespit edilen 7 isimden biri de, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın dedesi.

 

OSMAN OĞLU GÖNENLİ MİLİS AHMET AKIN

CHP Milletvekili Ahmet Akın’ın dedesi, Gönenli Osman oğlu 1320 (1904) doğumlu Ahmet Akın. Gönen’de milli mücadele hareketine milis olarak katılan Ahmet Akın, Akıncı Müfrezesi’nde ve Milli Ordu’nun kuruluşunda görevler üstlenmiş. Milis Ahmet Akın’a E75520 numaralı beratıyla birlikte İstiklal Madalyası verilmesiyle ilgili karar  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kabul edildi. Madalya ile taltif edilen mirasçısı ise, Dede Ahmet Akın’ın hayattaki oğlu, Ahmet Akın’ın amcası Ahmet Dursun Akın oldu.

Listede Akseki Ali oğlu Çavuş Ahmet Çimen, Afyonkarahisarlı Bekir oğlu Er Ömer Yıldırım, Rizeli Hüseyin oğlu Berberoğullarından Er Ali, Ürgüplü İsmail oğlu Hacı Ali Oğullarından Er Ahmet, Baskil’den Süleyman oğlu Er Mehmet Ali Ceylan, Ürgüplü Ali oğlu Er Ahmet Çakıcı’nın da tespit edilen askerlik hizmetleri kapsamında madalyla ile taltif edildikleri belirtiliyor.

 

“GÖĞSÜMÜZDE GURURLA TAŞIYACAĞIZ”

Akıncı Müfrezesi ve Milli Ordu’daki görevleri tespit edilerek İstiklal Madalyası ile onurlandırılan Milis Ahmet Akın’ın toruhu, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, duygu ve düşüncelerini gazetemize anlattı. Akın, “Bu toprakların bir evladı olarak, Kuva-yı Milliye’nin başkenti Balıkesir’in bir evladı olarak, Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında canlarını hiçe sayarak, vatan, bayrak ve özgürlük için mücadele edenlerin torunu olarak, bu madalyayı göğsümüzde gururla taşıyacağız. Bu vesileyle Kuva-yı Milliye’nin en güçlü halkası olan Balıkesir’in kahraman yiğitlerini minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

 

“BALIKESİR’İN İSTİKLAL MADALYASI İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPIYORUM”

Balıkesir’in milli mücadelede ortaya koyduğu kararlılık, açtığı cephelerde işgal ordularına karşı sürdürdüğü direnişin nişanesi olarak talep edilen İstiklal Madalyası konusu ise henüz belirsizliğini koruyor. Bu konuda son olarak TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi veren Milletvekili Ahmet Akın, “Balıkesir’de yakılan Kuva-yı Milliye ateşinin İstiklal Madalyası ile onurlandırılmasını bekliyoruz, bu uğurda gerek çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Akın şunları söyledi:

“Vatanı işgal edilmiş, bağımsızlığı elinden alınmış Türk Milleti’nin yeniden doğuş hareketi olan Kuva-yı Milliye meşalesinin Balıkesir’de yakıldığını hiç kimse unutmasın. Bu bir gerçek. Biz de Türk Milleti olarak çağdaş Türkiye’nin temellerinin atıldığı günlerin zaferlerini göğsümüzde İstiklal Madalyası ve yüreğimizde zaferin onuru olarak taşıyoruz. Balıkesir’in bir evladı olarak milletvekili seçildiğim günden beri İstiklal Madalyası için mücadele ediyorum. Madalya için verdiğim kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonu’nda bekliyor. Bu kanun kısa sürede TBMM’den geçebilir ve Balıkesir hak ettiği madallayı alabilir.  Balıkesir Kuva-yı Milliyesi, mutasarrıfı, belediye başkanı, din adamı, aydını, genci, yaşlısı, esnafıyla beş kongre düzenlemiş ve 14 ay boyunca Ayvalık, Soma, İvrindi ve Akhisar cephelerinde işgal ordularını yıpratmıştır. İlk kurşun Ayvalık’ta, son kurşun ise Bandırma’da atıldı. Balıkesirliler, Atatürk7ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışıyla Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun ilk harcını koyarak yüce milletin bağımsızlık mücadelesinde önemli katkılar vermiştir. İşgale karşı gösterilen vatanseverlik duygusu ve mücadele tarihte anlı şanlı yerini aldı. 100 yıl önce yakılan Kuva-yı Milliye ateşinin madalya ile onurlandırılmasını bekliyoruz. Şehit ve gazilerimize geç kalan bir vefa borcunu ödemiş olacağız.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Milletvekili, Akın'a, İstiklal, Madalyası,
Yorumlar
Haber Yazılımı