Ne oluyor Beyler!?
Haber
26 Haziran 2022 - Pazar 13:49 Bu haber 2660 kez okundu
 
Ne oluyor Beyler!?
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan,yanan ormanlarımızı ve buğday tarlaları ile Ekonomist dergisinin mayıs kapağını değerlendirdi..
Manşet Haberi
Ne oluyor Beyler!?

 

Türkiye 2012-2021' arasında 226 bin 845 hektar ormanlık alanı yangınlarda kaybetti. Bunun yüzde 65'ini oluşturan 139 bin 503 hektarlık alansa 2021'in büyük orman yangınlarında yok oldu. Geçtiğimiz hafta başlayan Marmaris orman yangınında ise, yaklaşık 5 bir hektarlık ormanlık alanımız  küle döndü. Yanan ve etkilenen orman canlılarından söz etmiyorum bile.

 

Bu yangınların ana nedeni küresel ısınma ve iklim değişikliği, kuraklık gibi  değişik nedenlere bağlansa da Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkemizde yaşanan orman yangınlarının 90’dan fazla   ana unsurun ‘insan ihmalleri’ ve ‘kusurları’ndan kaynaklandığına  dikkat çekiyor. Ülkemizde insan kaynaklı orman yangını nedenleri şöyle sıralanıyor: a) İhmal, Dikkatsizlik; anız yakma, çöplük, avcılık, çoban ateşi, sigara, piknik, diğer.. b) Kasıt; terör, kundaklama, açma/rant c) Kaza; enerji nakil hatları, trafik, diğer..

 

Orman yangınları, günümüzde aynı zamanda bir ulusal güvenlik sorunu. Çünkü, bir ülkenin ekosisteminin bozulması, başta turizm olmak üzere ekonomik getirilerden mahrum bırakılması, biyolojik çeşitliliğinin budanması, uluslararası rekabetinin önlenmesi, yaşam kalitesinin düşürülmesi, dikkatinin dağıtılıp-enerjisinin tüketilmesi, iç karışıklık yaratılması  gibi bir çok nedenden dolayı  bir ülkenin orman varlığı ve zenginliğinin hasım ülkeler açısından yok edilmesi için  hedef seçiliyor. Bu amaçla PKK gibi  terör örgütleri ya da ajanlar kullanılabiliyor. Bunu gördük ve yaşadık.

 

Bu tür uluslararası operasyonların medya ayağında yer alan Ekonomist dergisinin mayıs ayındaki kapağını ilginç ve düşündürücüydü. Gıda krizinin gelmekte olduğunu duyuran dergi, buğday başaklarında daneleri kurukafa şeklinde resmetmiş olması ve ülkemizde Mersin-Tarsus'ta 12 dönüm, Şanlıurfa-Ceylanpınar'da 80 dönüm, Gaziantep-İslahiye'de 15 dönüm, Manisa-Alaşehir'de 40 dönüm, Mardin-Nusaybin'de 30 dönüm, Aydın-Söke'de 80 dönüm, Mardin-Kızıltepe'de 55 dönüm ve Manisa-Bintepeler'de 2 bin dönüm, Balıkesir'de buğday tarlalarında çıkan yangında 200 dekar alan son birkaç hafta içerisinde yanması herkesi düşündürdü. Sosyal medyada #BuğdaylarımızYanıyor etiketi Türkiye gündemine oturması herkes tarafından garip karşılandı.

 

Sizce de yaşananlar garip ve düşündürücü değil mi?

Kaynak: Editör:
Etiketler: Ne, oluyor, Beyler!?,
Yorumlar
Haber Yazılımı