Parasız Eğitim-Öğretim
Haber
19 Temmuz 2022 - Salı 11:52 Bu haber 2391 kez okundu
 
Parasız Eğitim-Öğretim
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, KYK'lı öğrenci ve ailelerinin sorun ile taleplerini, Başkan Erdoğan'ın bu konuyla ilgili açıklamalarını değerlendirdi
Manşet Haberi
Parasız Eğitim-Öğretim

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı ve  22 Ağustos 1961 tarihinde kurulmuş. Yüksek öğrenim gören ve maddi olanaklardan yoksun öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi amaçlanmış. Özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kuruluşu..

 

KYK'lı olarak adlandırılan kesim, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) üniversite öğrenimi süresince kredi alanlar olarak biliniyor ve  üniversite öğrenimi süresince KYK, dar gelirli ve ihtiyacı olan gençlere burs ve kredi imkanı sağlıyor. Verilen bursların geri ödemesi yok ama kredi için durum farklı. Örn; bu kapsamda dar gelirli ailenin yüksek öğrenim gören  yüz binlerce gencine bu imkan sağlandı. Verilen kredinin üniversite öğreniminin ardından geriye dönük enflasyon oranları hesaplanarak geri ödenmesi gerekiyordu ve sıkıntı ile sorun da bu nokta da başladı.

 

Öğrenimi bittiği halde kredi borcunu geri ödeyemeyen yüzbinlerce insan var. Bu sayı her geçen gün artıyor. Resmi olmayan rakamlara göre, KYK borcu olan yaklaşık 5,5 milyon  genç var. Bu gençlerin mezun olduktan sonra iki yıl içinde SSK’lı bir işe başlamaları ile birlikte KYK borcunu  geri ödemesi gerekiyor. Ancak, artan enflasyon, istihdam ve işsizlik, hayat pahalılığı gibi   sorunlara bağlı olarak  aileler ve gençlerin  bu borcu geri ödeyebilmesi zorlaşıyor. Borcun tek başına yapılandırılması da düzenli ödemeler gerçekleşemediği için Vergi Daireleri üzerinden  başta haciz işlemleri olmak üzere gençlerin maaş ve bankalardaki şahsi hesaplarına bloke konulması  ile sorun devleşiyor.

 

Sonuçta, konu kamuoyunda gündeme girmeye başlayınca Başkan Erdoğan ve  iktidar konuyu ve sorunu sahiplendi.. Kısmi de olsa sorun ve sıkıntı  iktidar tarafından belli ölçülerde aşıldı ama bitmedi.

 

Neden?

 

Çünkü, Anayasamıza göre; Türkiye, laik, demokratik, sosyal ve bir hukuk devleti.. Sosyal devlette ise, eğitim devletin güvencesi altında ve  ücretsiz olmalı.. Yani  gençlerin KYP ana para dahil borçları sıfırlanmalı.! Eğitim-öğretim  parasız olmalı.! Aslında iktidarın istikametinin  adım adım bu yönde olduğu da görülüyor..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Parasız, Eğitim-Öğretim,
Yorumlar
Haber Yazılımı