Promasyon
Haber
11 Ağustos 2022 - Perşembe 14:02 Bu haber 1982 kez okundu
 
Promasyon
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, emekli maaşlarına dönek özel bankaların promasyon rekabetini değerlendirdi.
Manşet Haberi
Promasyon

Emeklilerin maaşlarında yaşanan  artış ile birlikte özel bankalar arasında promasyon  rekabeti tüm yoğunluğu ile yaşanmaya başladı. Öyle bir rekabet ki, özel bankalar da işlem yapabilmek/yaptırabilmek fiziken mümkün olmaktan çıktı.

 

Neden?

 

Çünkü, her mesai saati sabahtan başlayarak emekliler bankalara koşturup, artan sıcaklara karşın  mesai bitimine kadar sabırla sıra mücadelesi veriyor. Yoğunluk nedeniyle mesai saati bitiminde işlemini bir an önce gerçekleştirmek isteyen emekliler ile banka güvenlik görevlileri ve banka personeli arasında nahoş tartışmalar, itiş-kakış yaşanırken, kimi bankalar müşterisi içerideyken bankanın kapısını kitlemek zorunda kalıyor.

 

Vatandaş ve banka önlerinde kuyruğu girmiş müşterilerde ortak bir kanaat oluşmuş durumda: Ülke ve millet küresel ekonomik krizin sonuçları altında yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı altında ezilirken özel bankalar astronomik kârlar elde ediyor ve bir şekilde 3 yıllığına emekli maaşlarını bünyelerinde  yüksek promasyon  vaatleriyle toplayarak,  milyonlarca emeklinin üzerinden kârlarına kâr eklemlemek istiyor.

 

Çok değil 20-30 yıl öncesinde 3-5 bin TL kredi alabilmek çekmek için bin bir türlü takla atmak zorunda bırakılan vatandaş şimdi zahmetsiz ve risksiz 7-8 bin TL. promasyon parası alabilmenin yani  bir anlamda kolayından para kazanmanın keyfini güdüyor ve mutlu..

 

Kuşkusuz, kamuoyunda tevatür, dedikodu çok. Kimileri yaşanan vakadan özelikle siyaseten nemağlanmak için ‘ülkeyi kötü günler beklediğini.. piyasalarda ciddi nakit sıkıntısı yaşanacağı, özel bankaların bu amaçla bugünden piyasaları ve emekli maaşlarını bloke etmeye çalıştığı, Erdoğan’ın bu operasyona seyirci kalıp kamu bankalarının promasyon konusunda  atak yapmalarına izin vermeyip, vatandaşını özel bankalara ittiği ” gibi ürettikleri felaket senaryoları ile yaşananları izah etmeye çalıştıklarına tanık oluyor, gülüp, geçiyoruz..

 

Buna halkın tabiriyle ‘sinekten yağ çıkarmak’ denir ya  üzerinde durmaya bile gerek görmüyorum. Doğru ve gerçek olan tek şey var: O da özel bankaların faiz gelirleri ve  ret kâr oranlarında, kârlılık rasyonlarında  yaşanan küresel ekonomik krize karşın ciddi bir artış yaşanmakta. Sadece özel bankalar mı, Hayır.! Kamu bankaları da buna dahil.. Ayrıca yılbaşına kadar promasyonların 10 bin TL.yi de bulacağı hatta daha da artacağı söyleniyor..

 

Ekonomi biliminin ve finans sisteminin işleyişinin ‘a’sını bilenler açısından ortada bir bilinmezlik ya da bilmece bulunmuyor. Hiçbir özel bankada varlık ve işleyiş amacının dışında emekliye biraz karşılıksız para dağıtalım derdinde falan değil. Bu da ayrı bir yazı konusu..

 

Gönen Gürses olarak, yeni promasyon bedelleri emeklilerimize hayırlı, bereketli olsun diliyoruz..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Promasyon,
Yorumlar
Haber Yazılımı