Tam 3 bin yıl, 3 kilometre!
Haber
26 Kasım 2021 - Cuma 15:12 Bu haber 2494 kez okundu
 
Tam 3 bin yıl, 3 kilometre!
Mısır, 3 bin yıl önce tanrılar için bir geçit yolu olarak kullanılan ve binlerce heykelin sıralandığı kutsal bir yolu, büyük bir gösteriyle Perşembe günü hizmete açtı.
Dünya Haberi
Tam 3 bin yıl, 3 kilometre!

Dünyanın birçok ülkesinde canlı yayınlanan törenin yıldızı olan ve Sfenks Bulvarı olarak adlandırılan yol tam 3 kilometre uzunluğunda. Dünyanın dört bir yanından turist çekilmesi umuduyla yeniden inşa edilen Bulvar, 1.050'den fazla sfenks ve koç heykeline sahip.


Koçların Yolu ve Tanrıların Yolu olarak da bilinen kadim geçit, antik çağda Mısır'ın başkenti olan Teb kentindeki ünlü Karnak ve Luksor tapınaklarını birbirine bağlıyor.


Mısır'ın önde gelen arkeoloji yetkililerinden Mohamed Abd el-Badei, yol üzerindeki en eski kalıntıların Mısır'ın tek kadın firavunu Kraliçe Hatshepsut tarafından M.Ö. 1400 yılına ait altı tane yapı olduğunu söyledi.


Kumtaşı bloklarla döşeli patika, her yıl Nil'in sel mevsiminin ikinci ayında düzenlenen 'Opet' adlı bir festival için kullanılıyordu. Tapınaklardan birinin duvarlarındaki hiyeroglifler, tatilin, tarlalara gelen suyu kutlamak için geçit törenleri ve dansçılar tarafından kutlandığını belirtiyor.


Rahipler, Amun-Re, eşi Mut ve oğulları Khonsu'nun tanrıları olan Theban Triad'ın heykellerini bir uçtan diğer uca taşıyan üç ilahi tekneyi omuzlarında taşıyordu.


Gösterişli tören, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah el-Sissi'nin diğer üst düzey yetkililerle birlikte eski bir tatili yeniden canlandırması ile 12.30'da başladı. Geleneksel eski Mısır kıyafetleri giyen yüzlerce şarkıcı ve dansçı, bazılarının binlerce yıl önce rahiplerin yaptığı gibi omuzlarında dev altın tekneler taşıyarak katıldığı görkemli bir törenle Karnak Tapınağı'ndan çıktı.
Sfenks Bulvarı daha sonra Romalılar tarafından kullanıldı. Buranın daha sonra efsanevi kraliçe Kleopatra tarafından yenilendiğine inanılıyor. Gelenek, zaman geçtikçe yol tamamen terk edilene ve sonunda kumun altına gömülene kadar yavaş yavaş soldu.


ABC News'in bildirdiğine göre, 1949 yılına kadar insanlar sfenks heykellerini görmemişti. Bunlardan sekiz tanesi Mısırlı arkeolog Dr Zakaria Ghoneim tarafından keşfedildi.

 

1958'den 1961'e kadar 17 heykel daha ve ardından 1961'den 1964'e kadar 55 heykel daha ortaya çıkarıldı. Geçidin tamamı 1984'ten 2000'e kadar tanımlandı ve bu da sahada büyük bir kazı çalışmasına yol açtı. Ancak bu, Sfenks Bulvarı'nı restore etmek için yüzlerce ev, cami ve 115 yıllık bir Evanjelik kilisesinin yıkılması gerektiği anlamına geliyordu.

 

Orijinal heykellerin çoğu kurtarıldı ve üç farklı şekilde tasvir edildi; ilki, Karnak Tapınağı ile Mut Bölgesi arasında yaklaşık 300 metrelik bir alana inşa edilmiş, koç başlı bir aslan gövdesiydi. Sfenks, yaklaşık 3300 yıl önce hüküm süren Yeni Krallık hükümdarı Tutankamon'un dönemine ait.


İkincisi, MÖ 1391-1353 yılları arasında 18. hanedanın III. Amenhotep saltanatı sırasında, uzak bir bölgede dikilmiş bir koç heykeli. Üçüncü şekil ise, Nectanebo I (MÖ 380–362) döneminde inşa edilen ikonik sfenks. Karnak Tapınağı 2 bin ila 4 bin yıl önce inşa edilmiş ve eski bir Güneş tanrısı olan Amun-Ra'ya adanmıştır ve 250 dönümden fazla bir alanı kaplıyor.
Luksor Tapınağı, yaklaşık 3 bin 400 yıl önce Amenhotep III tarafından inşa edildi ve eski Mısırlılardan Hıristiyan Kıptilere ve daha sonra Müslümanlara kadar sürekli bir dini ibadet yeri olarak kullanıldı.


Perşembe günkü kutlama, 3 Nisan'da Firavun'un Altın Geçit Töreni tarafından başlatıldı ve 22 antik mezardan oluşan bir alay, Kahire sokaklarında 70 kilometrelik bir yolculuk yaptı.

 

3 bin yıldan daha uzun bir süre önce ölen toplam 18 kral ve dört kraliçe, başkentin güney bölgesindeki yeni bir müzeye nakledildi. Her mumya, dışında kraliyetin adını taşıyan kendi altın arabalarına yerleştirildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Tam, 3, bin, yıl,, 3, kilometre!,
Yorumlar
Haber Yazılımı