Tüketici refleksi
Haber
12 Nisan 2022 - Salı 12:01 Bu haber 2710 kez okundu
 
Tüketici refleksi
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, artan hayat pahalılığına karşı değişen tüketici alışkanlıklarını ve tüketici refleksini değerlendirdi..
Manşet Haberi
Tüketici refleksi

 

2019 yılının son günlerinden başlayarak 2020 yılının tamamını ve 2021 yılının ilk altı ayını içine  alan pandemi ve kapanma süreçleri sonrası  yaşanan küresel ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, fahiş fiyat uygulamaları, stokçuluk, iklim değişikliği ve kuraklık sorunu, alım gücünün azalması  gibi olumsuz sorun ve sıkıntılar  tüm ülkeler yanı sıra ülkemizde de tüketici alışkanlıklarını değiştirdi.

 

Gıda ve gıda dışı ürünlerdeki aşırı fiyat artışları tüketiciyi zorlarken, tüketici piyasalarda gerekli fiyat kontrol ve denetim yapılamadığı içindir ki, doğal olarak kendi reflekslerini geliştirerek, temel ihtiyaçlarını  karşılamak için bir çok yöntem geliştirdi. Bunların başında  dayanışma geliyor. Her bayan-erkek adeta bir dedektif gibi market ve çarşı-pazarlarda gönüllü etiket denetimi yaparak, ucuz ürüne bir şekilde  ulaşmak  için arayış ve mücadele sergiliyor. Birbirini bilgilendiriyor.

 

Tüketici refleksi, tüketim alışkanlıklarını değiştirdiği gibi, ucuz olana yönelme şimdiden zincir marketleri de, çarşı-pazarı da  olumsuz etkilemiş durumda. Zincir marketlerin satışları şimdiden  ciddi oranda düşerken, satış hacimlerinin   40’ oranında gerilediği gözleniyor. Tüketicinin günümüzde  tartı oranı yarım kilo ve altına düşmüş durumda. Bu bir anlamda tüketicinin fahiş fiyat ve aşırı zamlarla, stokçularla, yüksek enflasyonla hesaplaşmasıdır. Bir anlamda tüketici, ’Siz memleketin uyanığısınız  da  biz aptal mıyız’ dercesine refleksini gün geçtikçe geliştiriyor. Örneğin, vatandaş aylık erzak düzme alışkanlığını çoktan bıraktı.

 

Tüm bu gelişmeler ve tüketici alışkanlıklarının ve refleksinin  değişmesi enflasyonu bahane ederek fahiş fiyat  ve stokçulukla büyük kârlar peşinde koşan kartelleri, zincir marketleri, komisyoncuları adım adım varlık-yokluk sınırına itip, iştahlarını kaçırıyor. Tüketici, yaşanan herşeyin farkında ve oyunu millet kendi refleksleri ile tabanda bozuyor. Tüketici, oyunu bozma kervanına ‘ceğiz-cağız’ların bırakılarak somut  karar ve adım  atılıp  siyasal iktidarın da bir an önce kervana katılmasını arzuluyor.

 

Çünkü, aş ve geçim davasının partisi,mazereti yoktur..!

Kaynak: Editör:
Etiketler: Tüketici, refleksi,
Yorumlar
Haber Yazılımı