Türk İş'in 1 Mayıs teması:Hayat pahalılığı ve örgütlenme.!
Haber
23 Nisan 2022 - Cumartesi 13:30 Bu haber 3480 kez okundu
 
Türk İş'in 1 Mayıs teması:Hayat pahalılığı ve örgütlenme.!
Türk-İş Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Genel Başkan Atalay, hayat pahalılığı ve örgütlenmeye dikkat çekti. Sorunları 81 ilde toplumun önüne getireceklerini söyleyen Atalay, çalışma hayatının sorunlarının örgütlenmeyle çözüleceğini vurguladı
Türkiye Haberi
Türk İş'in 1 Mayıs teması:Hayat pahalılığı ve örgütlenme.!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Konfederasyon Genel Merkezi'nde yönetim kurulu üyeleriyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. 1 Mayıs'ın, işçinin sorunlarını anlatma platformu olduğunu dile getiren Atalay, salgın dolayısıyla 2 senedir dar çerçevede yapılan 1 Mayıs etkinliklerinin, bu yıl 30 ilde sendikalarla ortaklaşa, diğer illerde ise her sendikanın kendisi tarafından gerçekleştireceğini bildirdi.

Atalay, asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan zammın eridiğini belirterek "Yılın ortasında emekliyle, dar ve sabit gelirliyle, asgari ücretliyle ilgili müspet bir şey demek durumundalar." dedi.

 

 

PROGRAMI AKTARDI

Türk-İş yönetimi olarak 1 Mayıs'ta Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk bırakacaklarını, diğer illerde 1 Mayıs'ı sendikalarla ortaklaşa kutlayacaklarını belirten Atalay, gelecek sene tüm sendikaların bir ilde ortaklaşa 1 Mayıs kutlaması yapmayla ilgili kanaati olduğunu ifade etti.

Türk-İş olarak her sene 1 Mayıs'a giderken bir tema seçtiklerini anımsatan Atalay, "Türk-İş'in 2022 ana teması, hayat pahalılığı ve örgütlenme. Bunları 81 ilde yıl sonuna kadar toplumun önüne getireceğiz." diye konuştu.

Değişik iş kollarındaki işçilerin örgütlenme oranlarını aktaran Atalay, örgütlenmenin çalışma hayatındaki önemine değindi. İş yerlerinin yer aldıkları iş kollarının, ilgili sistem kilitlenerek değiştirilmesiyle ilgili sorunlar olduğunu belirten Atalay, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı biliyor. İki gündür araştırıyorlar ama hala sistem niye kilitlendi bilmiyorlar." ifadesini kullandı.

 

 

Atalay, örgütlenme meselesi çözülmeden çalışma hayatındaki diğer sorunları çözme ihtimalinin sıfır olduğuna işaret ederek motosikletli kuryelerin ve atık kağıt toplayıcıların sorunlarının ilgili taraflarca görmezden gelindiğini dile getirdi.

‘YIL ORTASI GEÇMEDEN ÇÖZÜM LAZIM’

Atalay, asgari ücrete, emekli ve çalışan maaşlarına yapılan zamların bir özelliğinin kalmadığını söyledi ve "Bu meseleleri yılın ortası geçmeden masaya yatırıp konuşmak lazım ve bunlara çözüm bulmak lazım. Bu meselelere kim çözüm bulacak? Sendikalar, sivil toplum örgütleri, iktidarı ve muhalefetiyle hep beraber çözüm bulacağız." şeklinde konuştu.

‘YÖNETENLERİN ELİNDE’

Atalay, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Asgari ücretin yıl ortası geçmeden tekrar değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin ifadeleri sorulan Atalay şunları kaydetti:

“Her ayın dördünde enflasyon açıklanıyor. Bununla ilgili beklemenin bir anlamı yok. Açıklanan enflasyon asgari ücretli, emekli ve çalışana uygulansın. Hemen yapılsın bu. Türkiye’yi yönetenlerin elinde. Bununla ilgili işveren sendikasını çağırmaya da gerek yok, bizi de çağırmasınlar. Ne açıklanıyorsa ilave etsinler. Sendikalar, sendikacılar, siyasi partiler umut satamaz. Yapacağız der, yaparlar.” ifadesini kullandı.

 

 

‘EMEKLİ 15 GÜN GEÇİNEMİYOR’

Emeklilerin mağdur olduğuna dikkat çeken Atalay şöyle konuştu:

 

 

“Asgari ücretli kadar bu ülkede emekli de o kadar mağdur. Evvelden emekli iki asgari ücret alıyordu. Emekli ve asgari ücretliyi aynı çatının altında oturup konuşmak lazım. 2,5 milyon emekli asgari ücret alıyor. Buradan sizin huzurunuzda sesleniyorum, uzatmadan yılın ortasında asgari ücretliye de emekliye de kapsamlı bir şey yapılması gerekiyor. Emekli, asgari ücretli geçinmeyi bırakın bir ay geçinmeyi, 15 gün için geçinemiyorlar. Biz burada emeklinin de işsizin de temsilciyiz. Sendikaların yüzde 1’i asgari ücretli. Bizim bu asgari ücretlileri örgütlenme çatısının altına almamız lazım.

BİLGİN'İN AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Atalay, her gün TBMM'ye çeşitli alanlarla ilgili torba kanun teklifi geldiğini belirterek bir kere de sendikalarla ilgili bir teklifin gelmesi temennisinde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Isparta açıklamalarının sorulması üzerine Atalay, "Isparta dönüşünde gece 02.00'ye kadar biz beraberdik. Bununla ilgili haziran ayında, temmuz ayında ne olacaksa söylesin de göreyim. Bize bir şey açıklamadı. Enflasyon onların da elinde bizim de elimizde. Yılın ortasında emekliyle, dar ve sabit gelirliyle, asgari ücretliyle ilgili müspet bir şey demek durumundalar."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Isparta programında dar gelirleri ilgilendiren açıklamalarda bulunmuş; "Özellikle enflasyon sürecinin tahribatlarına karşı önümüzdeki temmuz ayında yeniden işçilerimizi, kamu çalışanları, memurları ve emeklilerimizi koruyacak düzenlemeleri yapacağımızın haberini vermek istiyorum.” demişti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türk, İş'in, 1, Mayıs, teması:Hayat, pahalılığı, ve, örgütlenme.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı