Türk lirasına yoğun ilgi
Haber
23 Aralık 2021 - Perşembe 03:15 Bu haber 2435 kez okundu
 
Türk lirasına yoğun ilgi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi alanındaki tedbirler son iki aydır değer kaybı yaşayan Türk lirasına oldukça pozitif yansıdı. Türk lirası, dolar karşısında 1983 yılından günümüze kadar bakıldığında en güçlü yükselişini yaşadı.
Ekonomi Haberi
Türk lirasına yoğun ilgi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladığı başta dövize endeksi Türk lirası mevduat olmak üzere, Türk lirasını özendirme paketi para piyasalarında hareketli günler yaşanmasına neden oldu. Pazartesi günü 18.36 TL ile tarihin en yüksek seviyesini gören dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni mevduat hamlesinin ardından sert düşüş yaşadı. Yerli yatırımcıların açıklama sonrası gerçekleştirdiği 2 milyar doların üzerindeki satışla dolar yüzde 33 değer kaybetti ve 12 lira seviyesini gördü. Açıklanan paketin ardından Türk lirası dolar karşısında 1983 yılından bu yana en güçlü yükselişini kaydetmiş oldu.

 

DOLAR DEĞER KAYBETMEYE DEVAM ETTİ

Döviz piyasasında hareketlilik dün de devam etti. Pazartesi gününü 13.32 liradan tamamlayan dolar, Türkiye piyasalarının açılmasıyla birlikte yerli yatırımcının satışa geçmesi üzerine yüzde 17 daha düşerek 11.10 lira ile son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Dolarda önceki günkü zirveden bu yana düşüş ise yüzde 40'a ulaştı. Dolar daha sonra gelen alımlarla 14.37 liraya kadar yükselse de öğleden sonra özellikle bireysel yatırımcıların artan satışlarıyla 12.6 liraya indi. Pazartesi günü akşam saatlerinde 20 liranın üstüne çıkarak rekor kıran euro da dün 12.5 liraya kadar geriledi. Euroda tarihi zirveye göre kayıp yüzde 40'ı aştı.

 

Türk lirasına yoğun ilgi devam ediyor

 

'BEKLENTİLER POZİTİFE ÇEVRİLDİ'

Türk lirasında yaşanan değer kazancını Milliyet.com.tr'ye değerlendiren Prof. Dr. Sefer Şener, şunları söyledi:

"Son dönemde özellikle dolar karşısında TL'nin değer kaybı olağanüstü şekilde gerçekleşiyordu. Bu kaybın gerçekleşmesini gerektirecek ekonomik veriler yoktu. Tamamıyla algıyla alakalı, negatif havayla alakalı bu artışlar gerçekleşiyordu. Dolayısıyla verilen olumlu mesajlar, beklentileri pozitife çevirdi. Çevrilen pozitif beklentiyle birlikte nasıl ki TL çok yüksek oranda değer kaybetmişse aynı doğrultuda bir gecede yüzde 30'un üzerinde değer kazancına sahip olmuş oldu.

'AŞAĞI YÖNLÜ İVME SÜRECEKTİR'

Tabi bunun ekonominin özellikle önemli bir bölümünün beklenti olduğunu, algı olduğunu, bu algının pozitife döndüğünde nasıl rakamların da değişebildiği görülmüş oldu. Bundan sonraki süreçte özellikle bu tür yeni enstrümanların, mesela yastık altındaki altınlarla ilgili, yastık altındaki döviz ve diğer varlıklarla ilgili yeni enstrümanların devreye sokulmasıyla birlikte bu süreç aşağı yönlü ivmesini sürdürecektir. Güzel olumlu mesajlar verildi, toplum ve piyasa tarafından mesaj olumlu alındı. Bundan sonraki süreçte bu mesajları destekleyecek düzenlemelerin de yapılması lazım. Düzenlemeler yapılırsa kurdaki geri çekilmenin devam etmesi, kurun stabil halde kalması sağlanmış olacaktır."

 

Türk lirasına yoğun ilgi devam ediyor

 

VATANDAŞ DÖVİZ BÜROLARINA AKIN ETTİ

Yurt içinde vatandaşlar da hareketli günler geçiriyor. Yurdun dört bir yanında olduğu gibi dün İstanbul'da da tarihi Kapalıçarşı'da döviz bürolarında yoğunluk yaşandı.

Döviz ve Altın Piyasa Uzmanı Adnan Kapıkaya da piyasaların önümüzdeki haftalarda rahatlayacağını ve fiyatların sabitleneceğini ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla Merkez Bankası'nın hamlesiyle dolar 19 liradan 11 liraya kadar düştü. O fiyatlardan altının gramı da geriledi. En kısa zamanda fiyatların oturacağını söyleyebiliriz. Önümüzdeki hafta yeni kararlar yeni müjdeler gelecek. Bu da piyasayı rahatlatacak." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Türk, lirasına, yoğun, ilgi,
Yorumlar
Haber Yazılımı