TÜSİAD ve Anadolu Kaplanları
Haber
16 Haziran 2022 - Perşembe 15:50 Bu haber 2588 kez okundu
 
TÜSİAD ve Anadolu Kaplanları
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan Türkiye sermayesinin ulusal ve sınıfsal konumunu değerlendirdi.
Ekonomi Haberi
TÜSİAD ve Anadolu Kaplanları

 

Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyon, kur politikası, düşük faiz, fahiş fiyatlar, stokçuluk gibi yaşanan onlarca olumsuzluğu anlayabilmek için   ‘patronlar örgütü’ olarak bilinen Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)’nin  siyasal  iktidarın izlediği ekonomik-politikalara karşı tavrına ve ne söylediklerine bakmak gerekiyor.

 

Neden?

 

Çünkü, ortaya üstü ve ileri yaştan sanayicilerimiz ve iş adaklarımız, yatırımcılar, esnaf ve çalışan işçi ve çiftçi kesimi, emekliler TÜSİAD’ı da IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları ile  ilişkisini, dayanışmasını iyi bilir. Çok değil, 15-20 yıl öncesine kadar başta kimi siyasal partiler, işçi sendikaları olmak üzere sivil toplum örgütleri hemen tüm açıklamaları ve kitlesel  gösterilerinde  TÜSİAD ve uluslararası finans kuruluşlarına öfke ve tepkilerini dile getirirlerdi.

 

Niçin?

 

Çünkü, ülke ekonomisinde ve izlenen ekonomik-politikalarda söz ve hay sahibi bunlardı. Türkiye, on yıllar sonra Başkan Erdoğan ve iktidarı döneminde  IMF’in  borç defterini kapattı. On yıllardır başta İstanbul’da öbeklenmiş  işbirlikçi  sermayenin örgütü TÜSİAD’ın     ekonomik-politikalar  alanında belirleyiciliği ve hegemonyası altında baskısı altında Bunalmış ‘Anadolu Kaplanları’ olarak tanımlanın  sanayici ve iş adamlarıyla, yatırımcılarıyla tanıştı. Anadolu Kaplanları ile TÜSİAD’çı sermaye grubu arasında hem TÜSİAD hem de ‘SİAD’lar, Odalar ve Borsalar üzerinden ülke  muazzam ve Muhteşem bir rekabet ve iktidar mücadelesine tanık oldu. Siyasal iktidarın da desteği ile TÜSİAD  ve TÜSİAD’çıların ekonomi-politikalarımız, sosyal yaşamımız  üzerindeki etkisi zaman zaman sertleşen  polemiklerle geriletip, azaltıldı ama karşılıklı rekabet ve mücadele hiç bitmedi. TÜSİAD, sahip olduğu güçle her fırsatta  iktidara sahip olduğu olanaklarla siyasal partiler, yazılı ve sözlü basın, köşe yazarları, kimi akademisyenler üzerinden ve Gezi olayları olarak tabir edilen kalkışmalara  dolaylı ve dolaysız desteğini sunarak saldırdı, sürdürdü.

 

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısında TÜSİAD Başkanı Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan da yaptıkları konuşmalarda, "Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz" diyerek,” Fakirleşerek büyüyoruz” sözlerinin arkasını getirip, siyasal iktidarın açılan neo-liberal politikalara geri dönerek, yüksek enflasyona karşı faizlerin arttırılmasını, piyasalara müdahale edilmemesini, düşük kur politikasından acilen  vazgeçilmesini talep etti. Her iki başkanın da konuşmalarında  ekonomide dışa bağımlılıktan kurtulma, yerli ve milli üretim üzerine tek sözcük bulunmamakta..

Kaynak: Editör:
Etiketler: TÜSİAD, ve, Anadolu, Kaplanları,
Yorumlar
Haber Yazılımı