Vilayet olma davası
Haber
27 Haziran 2022 - Pazartesi 10:58 Bu haber 3109 kez okundu
 
Vilayet olma davası
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, Bandırma ve Edremit'in il olma talebini değerlendirdi..
Manşet Haberi
Vilayet olma davası

Balıkesir’in toplam yirmi ilçesi bulunuyor. Toplam  14.583 m2.yüzölçümü ile ülkenin coğrafi olarak 11.büyük ili.

AK Parti’li milletvekili  Vedat Demiröz’ün sonradan ‘temenni’ olarak düzeltse de ülkede il sayısının 100’e çıkartılacağını ve  Ahlat’ı da il yapılacak ilçeler arasına sokulacağı  sözünü vermesiyle ortalık karıştı. Çünkü, yıllardır il olabilme özlemi içinde onlarca ilçe sırada ve dün olduğu gibi bugünde iktidarı ve muhalefetiyle siyasi liderlerin, partilerin hemen her seçim döneminde  tepe tepe kullanıp, istismar ettikleri konuların başında bu konu geliyor.2023 yılı Haziran’ın da gerçekleşecek C.başkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin ufukta görülmesiyle başta yaygın basın olmak üzere siyaseten  kollar sıvandı son aylar ve günlerde il olacak ilçeler konusunda  vatandaşlar yıllanmış özlemleri üzerinden ’kaşınıp’, hareketlendirilmeye başlandı.

 

Balıkesir’de bu konuda siyaseten ve sosyal olarak hareketlendirilen iki ilçenin il olma talebiyle karşı karşıya: Birisi Bandırma ve diğeri Edremit.. Her iki ilçenin de il olma talebi ve arzusu konusunda  haklı gerekçeleri olabilir. Örneğin, Bandırma Belediye Başkanı Av.Tosun, kentin artık kamu idaresi ve yerel yönetimi açısından bugünkü  mevcut haliyle yönetilemediğini, kentin ürettiği katma değer, sosyo-ekonomik gelişme düzeyi itibariyle il olmayı çoktan hak ettiği gibi bir çok nedeni sıralıyor.

 

Bu  çerçevede, il olacak Bandırmaile Edremit’in sosyal medya da sınırları çoktan  çizilmiş: Bandırma iline, Biga, Karacabey, Susurluk, Gönen, Manyas, Erdek, Adalar ilçe olarak dahil edilmiş. Edremit’in il olması durumunda ise, Ayvalık, Burhaniye, Havran, Gömeç’in   bağlanması düşünülmüş..

 

Şimdi, okurlarımız bir Türkiye atlası önlerine koyup, Balıkesir coğrafyasına ve   il olması düşünülen Bandırma ile  Edremit’e bağlanacak ilçeleri de gözönüne getirip, coğrafyayı bölüp, her iki ilçeyi il olarak ayrıştırsın bakalım. Sonuçta ortaya nasıl bir Balıkesir tablosu çıkacak, hep birlikte görelim.!

 

Biliyorum, tabloyu beğenmediniz. Ancak, ilçelerin il davasına yıllardır saplanıp kalmasının ve vatandaşın gerçekleşmesi gerçekten zor bir olaya ‘duacı’ olmasının ana deneni siyasi liderlerin ve siyasetçilerin partilerine oy devşirmek amacıyla kullanması.. Bir ilçenin il olabilmesinin kriterleri çoktan rüya oldu ve konu gerçek zemininden uzaklaştırılıp, sulandırılarak   siyasileştirildi.

 

Ne ekerseniz onu biçersiniz.. Evet, Bandırma, il olmalı..!

Kaynak: Editör:
Etiketler: Vilayet, olma, davası,
Yorumlar
Haber Yazılımı