Yasakçı ve Faşist kafalar Tolstoy ve Dostyevski, Çaykovski'yi yasakladı!
Haber
03 Mart 2022 - Perşembe 16:14 Bu haber 2975 kez okundu
 
Yasakçı ve Faşist kafalar Tolstoy ve Dostyevski, Çaykovski'yi yasakladı!
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat sonrası, yaptırım kararları kültür sanata da sıçradı. Rus orkestra şefi Valeri Gergiev‘in görevden alınması ve Çaykovski’nin eserlerinin engellenmesinin ardından dijital yayın platformu Netflix, Tolstoy’un eseri Anna Karenina uyarlamasının çekimlerini durdurdu. İtalya’daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Dostoyevski dersini programdan kaldırma kararı aldı.
Dünya Haberi
Yasakçı ve Faşist kafalar Tolstoy ve Dostyevski, Çaykovski'yi yasakladı!

Ukrayna’ya 24 Şubat sabahı Rusya tarafından başlatılan askeri operasyon, 7. gününde de devam ediyor. Batılı ülkeler Rusya ve Rus toplumuna yönelik yaptırımlara hız verdi. Rusya’ya karşı bir adım atan şirketlerden biri de, Netflix oldu.

 

Netflix, geçen yıl ülkenin iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor tarafından denetlenen “görsel-işitsel hizmetler” listesine eklendikten sonra 1 Mart’ta Rusya’da bir dizi yeni yükümlülük altına girecekti. Yükümlülükler, Netflix’in 20 Rus federal televizyon kanalını yayınlamak zorunda kalacağı anlamına geliyordu.

Netflix’ten dün yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı çatışmayı kastederek, “Mevcut durumlar göz önüne alındığında, bu kanalları hizmetimize ekleme planımız olmadığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullanılmıştı.

‘ANNA KARENINA’ KARARI

Rusya’ya yaptırımlar, askeri ve ekonomik alanın yanı sıra kültür-sanat faaliyetlerine yansımaya devam ediyor. Son olarak Habertürk’te yer alan habere göre; Netflix, Ruslara ait birkaç orijinal projede çalışmaları durdurdu.

Servisin yakın zamana kadar programında yer verdiği Rus yapımları ve birlikte çalıştığı Rus yapımcılar ise şöyle:

“Anna K” dizisinde Svetlana Hodçenkova, “Özel bir Şey Yok” dizisinde Yura Borisov ve suç-gerilim filmi Zato’da Daria Juk.

‘HEYECAN DUYUYORUZ’ DEMİŞTİ

Öte yandan ‘Netflix’ Orijinal Diziler Direktörü Michael Azzolino, geçtiğimiz sene, “Yetenekli yazarlar, yönetmenler ve yapımcılar ekibi, yaratıcı ve sürükleyici bir dizi hazırladı. Bu çok beğenilen hikayeye yönelik vizyonlarını Rusya’daki ve dünyadaki üyelerimize ulaştırmaktan heyecan duyuyoruz” demişti.

1-2-3 Prodüksiyon’dan Valeriy Fedorovich ve Evgeniy Nikishov ise şunları söylemişti:

“Bu çaba heyecan verici ve zorlayıcı olmanın ötesinde, omurgasını aşka adanmış dünyanın temel edebiyat eserlerinden birine dayandığından, Avustralya’dan Brezilya’ya kadar izleyicilerin kalbine dokunacak.”

DOSTOYEVSKİ DERSİNE YASAK

İtalya’daki Milano-Bicocca Üniversitesi, Rusya’nın harekatı nedeniyle Dostoyevski dersini programdan kaldırma kararı alınca büyük bir eleştiri dalgasına hedef oldu. Üniversite tepkiler üzerinde geri adım atmak zorunda kaldı ve dersin programlandığı gibi yapılacağını duyurdu…

Dostoyevski dersini vermesi planlanan yazar Paolo Nori, dersin iptal edildiğini yayımladığı bir videoyla duyurdu. Rusya ve Rus edebiyatıyla ilgili kitaplar yazan Nori, Milano-Bicocca Üniversitesi’nde Dostoyevski ile ilgili dört dersten oluşan bir kurs vermeyi planladığını ancak dün üniversite yönetiminin kursu “Ertelediğini” açıkladı.

Nori üniversite yönetiminden dün aldığı e-posta’da, “Sevgili profesör, bu sabah rektör yardımcısı ve rektör, Dostoyevski kursunu erteleme kararını bildirdiler. Amaç, içinde bulunduğumuz bu gergin dönemde özellikle de üniversite içinde herhangi bir polemiğe yol açmamak” denildiğini anlattı.

Yoğun tepkiler üzerine Milano-Bicocca Üniversitesi bu sabah geri adım attı. Üniversite’den yapılan açıklamada “Milano-Bicocca Üniversitesi, diyaloğa ve dinlemeye açık bir yüksek eğitim kurumudur” denildi ve Paolo Nori’nin dersinin planlandığı gibi yapılacağını duyurdu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Yasakçı, ve, Faşist, kafalar, Tolstoy, ve, Dostyevski,, Çaykovski'yi, yasakladı!,
Yorumlar
Haber Yazılımı