Yönetişim anlayışı ve tarzı
Haber
18 Mayıs 2022 - Çarşamba 15:03 Bu haber 2161 kez okundu
 
Yönetişim anlayışı ve tarzı
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, kamu ve yerel yönetimlerde değişen yönetim anlayışı ve tarzını değerlendirdi.
Manşet Haberi
Yönetişim anlayışı ve tarzı

 

 

Geçtiğimiz gün Gönen’in sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin tartışılması amacıyla Mutlular Gönen Yıldız Termal Otel’de toplantı düzenlendi. Kaymakamız Dr. Arslan Yurt ve Belediye Başkanımız Palaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Milletvekili Subaşı, Ticaret Borsası Başkanı Mutlu, Ticaret Odası Meclis Başkanı S. H. Osman, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanları katıldı.

 

Bu toplantıda katılımcılar söz alarak hem kentimizin sorunları ve hem de çözüm önerilerini dile getirdi ama en dikkat çekici konuşmayı Kaymakamımız Dr. Yurt yaparak, görevini yaparken ‘yönetişim anlayışını’ benimsediğini vurguladı.

 

Peki,’ yönetişim anlayışı’ ne demek ve neden, niçin önemli?

 

Bu anlayış, kamu yönetiminde yeni bir yönetim tarzını ifade ediyor. Yönetişimin hakim olduğu bir kamu yönetimi anlayışında toplumdaki bütün aktörler’ (yerel yönetimler, muhtarlar, STK’lar) işbirliği yapılacak “ortaklar” olarak görülmekte. Çok aktörlü bir sistem olarak yönetişim, toplu karar almayı ve eylemde bulunmayı, karşılıklı kaynak bağımlılığını ve ortak amaçlar üzerinde müzakerede bulunmayı gerektiriyor.

 

Bu yönetişim anlayışı ve tarzı devlet bürokrasisi ve hiyerarşik kast sistemi içinde ülkesine, bölgesine, yereline ve insanlarına yabancılaşma yerine tüm toplum kesimlerini, resmi ya da gayri resmi kurum/kuruluşları da içine alan, karşılıklı iletişim ve etkileşim kanallarını sürekli açık tutan ve birbirini pozitif yönde etkileyerek   ‘ortak aklın’ ve ‘kentsel irade’nin oluşumunu besleyip, güçlendiren, yönetimin merkezileşmesi ve tekelleşmesini engelleyen bir yönetim anlayışı ve  tarzını içeriyor. Bu yönetim anlayışının ilkeleri de şöyle özetlenebilir: Hesap Verebilirlik, Saydamlık, Verimli ve Etkin Yönetim, Katılım, İşbirliği, Hukuka Uygunluk, İnsan Haklarına Saygı, Gelişmiş Demokrasi Kültürü, Yerinden Yönetim, Güçlü Sivil Toplum.

 

Çünkü, mevcut yönetim anlayışı ve tarzı, temsili demokrasinin, günümüz gelişen demokrasi anlayışına ve bilgi toplumunun gereklerine yeterli yanıtı veremiyor. Bu konuyu önümüzdeki sayılarda da kapsamlı değerlendireceğiz.

 

19Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun..

Kaynak: Editör:
Etiketler: Yönetişim, anlayışı, ve, tarzı,
Yorumlar
Haber Yazılımı