Reklamı Geç
YAZARLAR
PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇ ÜZERİNE
Erhan GÖÇMEN
30 Ocak 2023 - Pazartesi 13:38
122 defa okunmuş.

 

  Son zamanlarda güncel yaşam içinde sosyal davranışlarımıza baktığımızda hemen hemen her yaştan, her çeşit olaya kadar sıkıntı veren hal ve hareketlerimize tanık oluyoruz. Sinirliyiz.  Çok stresliyiz. Kontrolsuz hareketler ne yazı ki hepimizde var. Özellikle gazete ve tv. proğramlarına baktığımızda  buda mı olur dediğimiz bir çok olayla karşılaşıyoruz. Bu konuda hepimizin söyleyebileceği örnekler olduğunu da iyi biliyorum.

  Örneğin geçen gün bir arkadaşımla konuşurken bana okul çıkışında gençlerin nasıl kavga ettiklerini anlatırken nasıl bu hale geldik gibi bir arayışı da olmuştu. Bu önemli konuda bir şeyler yazmaya hazırlandığımda Hürriyet gazetesinden Nuran Çakmakçı’nın Eğitim Radarı köşesinde Sayın psikolog Acar Baltaş ile yaptığı söyleyişe rastladım. Bu önemli konuda sayın psikoloğumuzun görüşlerini sizlerle paylaşmak istedim.

  Şöyle diyor sayın psikoloğumuz, okullarda zorbalığın AİLE, OKUL VE TOPLUM temelli 3 nedeni olduğunu anlatıyor söyleyişte. Ve bu bağlamda üç başlığı var sayın psikoloğumuzun.

  1.  Vicdanlı çocuklar yetiştirmeliyiz

“ Aileler çocuklarını bir çerçeve çizerek büyütmüyorlar. Yani iyilik, merhamet, şefkat ve vicdan nedir öğretmiyorlar. Şefkat, merhamet acıma duygusu, duygusallık, ne dersek diyelim bunlar aile içinde öğrenilen şeylerdir. Zayıf olanın elinden tutmak, vicdan gelişimi ile ilgilidir. Ailelerin böyle bir ufku yok. Bir de tabii işin biyolojik tarafı var. Ergenlikle beraber 10-12 yaşında karşısındakinin duygusunu tanıyan çocuk, birlikte yaşadığı insanların duygularına yabancılaşıyor. Burada ailenin yaklaşımı, ailenin attığı adımlar önemli çünkü ne verirsenin orada o yeşerecek.

  1.   Okullar olayları görmezden geliyor

Okullar maalesef bu konuya dahil olmak istemiyor. Anlamak ve konunun üzerine gitmek sorumluluk getiriyor. Okullarda bu sorumluluğu almak istemedikleri için görmezden geliyorlar, yok sayıyorlar. ‘ Çocuklar kavga eder, sonra anlaşır, barışırlar’ diyorlar. Aslında okullar sıfır toleransla bu konuya yaklaşmalı. Okulun sorumluluk  alması, rehberlik servisini bu konuda eğitmesi, güçlü bir birim kurması ve eğitmesi gerekiyor. Tabii bu konular sadece ceza ile çözülmez. Okul aile işbirliği şart. Eğer zorba çocuk veya ailesi bu konuda okulun sıfır toleransı olduğunu bilir, bu yönde bir davranışın sonuçlarının çok kötü olduğunu görürse bu kadar hoyrat davranamaz. Aileler de çocuklarını bu konuda kontrol altına almak zorunda kalır, Özel okullarda da aileler parayı verip sorumluluktan kurtulamayacağını bilmeli.

      3.Türkiye en öfkeli toplumlardan biri

“Türkiye dünyadaki en öfkeli toplumlardan biri oldu. Mutluluk araştırmasında olumlu duygular açısından sondan beşinci, olumsuz düşünceler açısından da Lübnan’dan sonra ikinci sıradayız. Çocuklar sorunların şiddetle çözüldüğünü, çözeninde yanına kar kaldığını görüyorlar. İnsanlar gergin, saldırganlar cezalandırılmıyor. Çocuklar da bu toplumun aynası.”

Bu çok özel konuda topluma nasıl bilgilendirme yapılır çok da bilemem ama aklıma bakanlık tarafından içinde psikologların yer aldığı veya onların önerdiği 5-10 dakikalık, kısa, tiyatral filmlerin televizyonlarda önemli programlar öncesi yayımlanmasının topluma faydalı olabileceğini düşünüyorum.

 

 

 

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

Diğer Yazıları

BELEDİYELERDE FARKLI YÖNETİM ANLAYIŞI ÜZERİNE
206
SADECE GABAR’DA, SADECE KARADENİZ’DE DEĞİL HER ALANDA ÖZVERİLİ ÇALIŞMA ÜZERİNE
160
AKKUYU NÜKLEER SANTRALI VE ANKARA- SİVAS YHT AÇILIŞLARI
137
BÖYLESİNE ÖDEDİĞİMİZ AĞIR BEDELİN DERSİNİ MUTLAKA ALMALIYIZ
121
“ DÜNYANIN SONU GELDİ DİYE DÜŞÜNDÜM”
151
RAMİ KÜTÜPHANESİ ÜZERİNE
124
BİR BABAYİĞİT GENEL BAŞKAN ARIYORUM !..
119
KİŞİSEL KABİLİYETLERDEN TEKNOLOJİK KABİLİYETLERE
136