ALTIEYLÜL Belediyesi’nin şehir için önem arz eden projeleri birer birer yaşama geçiriliyor.
Son yapılanı biliyorsunuz; Sultan Abdülhamit Han Gelişim Merkezi.
Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın “benim eserim” diye gururlandığı yapı!
Yapımı sürerken birkaç kez haber yaptık. Projeyi tanıttık falan.
Geçen gün eski Başbakan Binali Yıldırım kesmişti kurdelesini.
Başkan Avcı, önceki akşam bizi Gelişim Merkezi’ne davet etti; “hem merkezi tanıtalım, hem çay içip sohbet edelim” faslında.
Saat 17.00’de oradaydık. Çıktığımızda saatler 20.30’u gösteriyordu. Üç buçuk saat kalmışız.
Bu sürenin yarısı, Gelişim Merkezi’ni dolaşmakla geçti.
Bodrum kattan başladık, en üstteki sinema salonuna kadar her yerini inceledik.
Balıkesir için önemli bir kazanım.
***
BALIKESİR’in yaşatılacak isimleri dururken, neden Abdülhamit’in adı verilir diye merak ettim hep.
Hoş; Balıkesir’e değer katan isimler de yaşatılıyor ama.. Abdülhamit’i tercih etmenin sebebi hikmeti nedir?
Sorduk Hasan Avcı’ya…
İkinci Abdülhamit’in yardımseverliğinden, garip gureba için yaptığı çalışmalardan, toplumsal faaliyetlerinden, sosyal işlerden falan söz etti uzun uzun.
Abdülhamit zamanında, kimimizin ‘istibdat dönemi’ diye adlandırdığı bu devirde, her yere Sultan Abdülhamit’e atıfla ‘Hamidiye’ adı veriliyordu malum.
Balıkesir’in de eskiden Hamidiye Mahallesi vardı.. Anafartalar’ın eski adının Hamidiye Caddesi olduğunu da belirtelim. İttihatçılar tahttan indirince, caddelerden sokaklardan ismini sildiler tabi.
Altıeylül’ün hizmete açtığı Gelişim Merkezi’nde bir de Abdülhamit köşesi hazırlamışlar; O’nun çok bilinen resimlerini sergiliyorlar duvarda.
Neyse.
***
BODRUM kattaki otoparktan, çatıdaki teras peyzajına kadar her yerini dolaşıp görme olanağı bulduk.
Özel Kalem Müdürü Halil Baran, merkezde oluşturulan atölyeleri, dersaneleri, oyun ve dinlenme alanlarını, aile danışma merkezini, mutfağı, restoranı falan.. Kapalı alanda ne varsa hepsini bir bir gösterdi, tanıtımını yaptı.
Son turda, en üst kattaki üç yüz kişilik sinema salonunu inceledik. Eskiden bir Salih Tozan’ımız vardı; şimdi alternatif salonları var Balıkesir’in. Orta ölçekli tiyatro gösterilerinin, panel ve konferansların, konserlerin yapılabileceği nitelikte modern bir salon olmuş.
Yüzlerce minik öğrenci ilk kez bu salonda film izlemiş meselâ.
Ne ki, Avlu’nun Kongre Merkezi’ndeki gibi, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren engelli vatandaşları düşünememişler. Salonun her yerine ulaşabilecekleri rampalar hesaba katılmamış.
***
HASAN AVCI, nicedir yeni bir Belediye yönetim ve hizmet binası yapmak istiyor. Bunun için Karatepe’deki arsayı düşünüyor.
Ama Gelişim Merkezi binasının büyüklüğü ve mimari özelliklerine bakınca, “al sana belediye binası” dedim Başkan Avcı’ya.
5.700 metrekare kapalı alan.. 700 metrekare açık alan.. Kocaman yapı.
Üç ayrı bölümden oluşuyor. Dersanelerin olduğu bölüm, Aile Danışma Merkezi ve Belediye birimleri.
Bahçeye açılan bir restoranı, büyük otellerin endüstriyel mutfaklarını aratmayacak mutfak ekipmanları da var. Pastacılık kursu da bu mutfakta veriliyormuş; fırında kek kokuları geliyor insanın burnuna.
Beri yanda terzilik, biçki dikiş atölyesi, berberlik ve kuaförlük atölyesi, yazılım kodlama işleri için özel donanımlı sınıflar, üç boyutlu yazıcılarla çalışma ortamı, dersaneler, oyun odaları, diğer meslek kursları için hazırlanan bölümler.
Sosyal Market’i de buraya taşımışlar. İhtiyacı olan vatandaşlar gerek kendileri, gerek çocukları için buradan konfeksiyon ürünlerine ulaşabiliyorlar. Özellikle belirtiyorlar: “Sosyal Market’te kesinlikle ikinci el, kullanılmış eşya bulunmuyor. Tamamı sıfır ürün…”
Mağaza gibi donatmışlar Sosyal Market’i.. Ayrıca ihtiyaç sahibi vatandaşlar utanıp sıkılmasın diye bu bölümün girişini ayrı yapmışlar; kimse kimseyi görmüyor.
Yapı otuz küsur milyon liraya mal olmuş. Altıeylül Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yaşama geçirilen merkezin sinema salonu için 1.5 milyon liralık bir kaynak sağlamış Büyükşehir Belediyesi.
Kullanılan malzemeler birinci sınıf. Zemindeki seramikten oda kapılarına, kullanılan mobilyalardan idari bölümlerdeki mefruşata kadar her şey kaliteli.
Bahçe düzenlemesi de hoş olmuş.. Otoparkıyla, yeşilli çiçekli bahçesiyle, çevre düzenlemesiyle falan, hem bulunduğu semte değer katmış, hem de bu şehre yakışmış yani.
***
GELİŞİMMerkezi’ndeki inceleme turunun ardından, Başkan Avcı’nın çalışma ofisinde çay içip sohbet ettik. Hasan Başkan, böyle bir eseri Balıkesir’e kazandırmanın gururunu yansıtırken hiç de mütevazı olamıyor. Heyecanlı heyecanlı anlatıyor baştan bu tarafa yapılanları.
İsmail Akçay Atletizm Kompleksi’nden Sabri Uğur Millet Bahçesi’ne, Sultan Alpaslan Kültür Merkezi’nden, yapımı devam eden Atatürk Yaşam Kompleksi’ne, Hasan Can Kültür Merkezi’nden diğer park ve millet bahçelerine kadar hemen tüm projelerini peş peşe sıralıyor ve son üç yılda Altıeylül’e kazandırdığı bu yatırımları anlatırken gözleri parlıyor.
***
SON çayları terasta yudumladık Başkan’la.
Başkan Yardımcısı Feyyaz Çiftçi de katıldı sohbete.
Balıkesirspor, Belediye işleri, projeler, yeni hedefler, siyaset falan derken zamanın nasıl geçtiğini anlamamışız.
Bu arada Gelişim Merkezi’nin teras düzenlemesi müthiş olmuş. Camla kapatılan bölüm oturma dinlenme alanı, açık bölümlerde ise çiçekli böcekli bir teras peyzajı yapmışlar. Buradan şehrin pek çok yerini görebiliyorsunuz.
Çamlık’ın beton yığınları da tüm çıplaklığıyla gözlerinizin önünde duruyor!
Başkan Avcı ile en kısa zamanda yine böyle derin ve keyifli bir sohbet yapmak için sözleşerek Gelişim Merkezi’nden ayrılıyoruz.
Kapılar açık, gidip dolaşabilirsiniz, aktiviteler hakkında bilgi alabilirsiniz, kurslara katılabilirsiniz. Aile Danışmanlığı Merkezi’nden yararlanabilirsiniz.
Balıkesir için gerekli ve kalıcı bir yatırım olmuş.
|
||
|