Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; son dönemde insan yaşamını tehdit eden sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili 81 il valiliğine genelge gönderdi.
Ne oldu?
Bakanlık, bu genelgeyle; 5393 sayılı Belediye Kanununda çevre ve çevre sağlığı hizmetleri ile ilgili görev ve sorumluluğu ile belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunma yetki ve imtiyazı belediyelere tevdi edilmiştir, diyerek diğer taraftan da, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda 9.7.2021 tarihli ve 7332 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler uyarınca belediyelerimize gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlama, eğitim çalışmaları yapma, ayrıca ilgili belediye meclisinin uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurma görevi verildiğinin altını çizdi.
Yani, top belediyeler de..
Oysa ,biliyoruz ki, belediye başkan ve yönetimleri, gerek bütçe ve gerekse de bu konuda yetişmiş personel ve araç bakımından yıllardır ciddi yetersizlik içerisinde.. Bir de bu konuda sahipli ve sahipsiz, sokak hayvanları, tehlikeli ırklar noktasında ülkemizde hayvan popülasyonu noktasında tam bir enflasyon yaşanıyor.
Örneğin, kırsal mahallelerde insan yoğunluğunun azalması nedeniyle bu alanlarda yaşayan özellikle sahipsiz ya da sahipli ama bakılamayan köpeklerin en yakın yerleşim yerlerine taşınıyor olması, bilinçli ve planlı bir çalışmanın yürütülememesi gibi bir çok neden bir araya geldiğinde (buna son yıllarda hızla gelişen hayvan severliğin bilinçsiz besleme ve abartılı sevgi gösterileri de eklenince) 4 yaşındaki Asiye’nin başına gelen felaket hemen her çocuk ve özellikle bayanlar açısından sürpriz olmaktan çıkıyor.
Eğer bu sorunların çözümü belediyeler de öngörülüyorsa, merkezi idarenin belediyelere ciddi mali katkı sunması kaçınılmaz. Mevcut bütçeleri, personel, araç ve gereçleri açısından bu konudaki sorumluluğun belediyelere yüklenmesi insaf ölçülerini aşıyor. Hayvan hakları ve hayvanların korunması açısından da gönüllü kuruluşların varlığı ne kadar önemli olursa olsun, bu alan da farklı sorunları içinde taşıyor.. Aşırı hayvan popülasyonunun önüne geçilmesinde kısırlaştırma bile hayvan barınmaevleri gibi temeli maddiyata dayanan sorunlu ve sıkıntılı bir alan. Sokak hayvanlarının itlafını bu olanaksızlıklar besliyor. Çünkü, sokak hayvanları konusunda belediyelerin üzerinde müthiş bir baskı var.
Tüm sorunlar bütününü dikkate aldığımızda, Allah, bu konuda belediye yönetimlerine kolaylık versin diliyoruz..
|
||
|