8 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2019/268 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Gönen İlçe Kaymakamlığına atanmış olup, 04.09.2019 tarihinde göreve başlamış olan Kaymakamımız Arslan Yurt’u, 2021 yılını geride bırakarak, 2022 yılına girdiğimiz şu günlerde kentimize verilmiş en güzel ve anlamlı yılbaşı armağanı olarak kabul etmemiz gerekiyor.
Gazeteci-Yazar olarak ya da kişi olarak beni iyi tanıyan dostlarımız şunu iyi bilirler: Kişilerle ilgili abartılı yorumları sevmem.. Bir gazeteci ve yazarın goygoyculuğu, makama ve mevkiye yaltaklanmasını ise hiç sevmem.. Tam tersine aşırı realist olduğum da iyi bilinir.
Kaymakam Yurt’u tanıyalım..
Evet,1970 yılında Çorum’un Alaca ilçesinde doğmuş, İlk-orta ve lise eğitimini Alaca ilçesinde tamamlayarak, 1987 Yılında başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1991 yılında mezun olmuş Arslan Yurt, Mülki idare amirliği mesleğine 1994 yılında Burdur Kaymakam Adayı olarak başlamış. Sırasıyla; Manisa/Selendi, Sivas/Koyulhisar ve Diyarbakır/Bismil ilçelerinde Kaymakam vekilliklerinde bulunduktan sonra üç yıl süren Kaymakam Adaylığı eğitimini 1997 Yılında tamamlayarak asaleten önce Trabzon/Tonya ilçesinde başlayan yolculuğu 2000-2002’de Artvin/Yusufeli İlçe Kaymakamlığı, 2002-2004 Mardin ili Vali Yardımcılığı, 2004-2006 Van/Başkale İlçe Kaymakamlığı, 2006-2007 İngiltere/Portsmouth Üniversitesinde Yüksek Lisans, 2007-2010 Kastamonu/Tosya İlçe Kaymakamlığı, 2010-2016 Bolu/Gerede İlçe Kaymakamlığı, 2016-2019 Tekirdağ/Süleymanpaşa ilçe Kaymakamlıkları sonrası Gönen kaymakamlığına atanarak sürmüş..
Ayrıca, 2013 Yılında Karabük Üniversitesi, İşletme Yönetim ve Organizasyon dalında doktora çalışmasına başlamış, “Babacan Liderlik Algısının Tutumsal ve Davranışsal Sonuçları: Balıkesir İlinde Görev Yapan Öğretmenler Üzerine Bir Uygulama” adlı teziyle tamamlayarak, 2021 yılı Haziran ayında “Doktor” ünvanı almış Yurt, evli ve üç çocuk babası..
Yani karşımızda ‘klasik’ mülki amir vasıfları dışında aynı zamanda İşletme Yönetim ve Organizasyon dalında doktora yapmış ve teziyle doktorluk ünvanını almış kendi alanında başarılı olmuş bir isimle, bir bürokratla, bir bilim insanı ve bir akademisyenle karşı karşıyayız..
Sevgili Yurt, Belediye Başkanımız İbrahim palaz gibi,2022 yılı arifesinde 2021 yılını değerlendirerek, basın yolu ile kamuoyuyla paylaştı. Şimdi, okurlarımızdan ricam, her iki değerlendirme gazetemizde yayınlandığı için, her iki değerlendirmeyi okuyarak her iki beyanı birlikte değerlendirmeleri.. (Bu noktada, amacımın birilerinin kişiliği olmayıp, amacımın vizyon ve projeksiyonları değerlendirmek olduğunu belirtmeliyim.. Yoksa haddimi aşacak, yakışıksız bir kişisel mukayese içerisine giremem. Çünkü, her insan, makamı ve mevkisi ne olursa olsun, benim için önemli ve değerlidir..)
Vizyon ve projeksiyon..!
Bu noktada, öncelikle ‘vizyon’ ve ‘projeksiyon’ kavramlarının anlamlarına bakmakta yarar görüyorum.
TDK’na göre, vizyonun sözlükte karşımıza çıkan ilk anlamı görünümdür. Diğer anlamları ülkü, sağgörü ve ileri görüştür. Aslında vizyon kısa ve öz olarak geleceğin görünümüdür. Kişi ya da kurumların gelecekteki hedefleri vizyon olarak adlandırılmakta.. Vizyon kelimesi ile kişi ya da kurumların temel yeterliliklerine vurgu yapılmakta..
Projeksiyon ise, yine TDK’ ya göre, belli bir değişken hakkında geçmiş dönemlere ait düzenli veriler bulunuyorsa ve uzun dönemde belirgin bir değişme olmasını gerektirecek nedenler yoksa, geleceğe ait oldukça güvenilir tahminlerde bulunabilmek, yani öngörü de bulunabilmektir..
Kişinin, bireysel ya da toplumsal alanda, her ne iş yapıyor ve hangi makam ya da mevki de ,(ister özel ister kamu) sorumluluk üstleniyor ise, vizyon ve projeksiyon sahibi olması kişisel bir melekedir, bir yetenektir. Temelinde bilgi, görgü ve deneyim vardır.. Bunun zamanı, bir sınırı yoktur. Sonsuz bir kişisel yenilenmeyi, çok yönlü beslenmeyi içerir..
İster kamu yönetimine atamayla yetkilendirilip, görevlendirilmiş olsun isterse halkın oylarıyla şehr-i emin olarak kentlerimizin yönetiminden sorumlu ve yetkili olsun, atanmış veya seçilmişin aynı Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkat çektiği gibi, ‘idare-i maslahatçı olması’, bu kişilerin bulundukları makam ve mevkilerde mevcut ‘statüko’nun devamcısı ya da biatçısı konumuna düşmeleri, vizyonsuz ve projeksiyonsuz bir görüntü sergilemeleri hem devlet hem de millet için bir zaman kaybı olmanın ötesinde tam bir felakettir.
Yaşamı kucaklamak zor mesele..
Kaymakamımız, sayın Yurt’un 2021 yılı değerlendirmeleri ve 2022 yılı öngörülerinde sırasıyla neler var, bir bakalım:
a- Gönen Karma OSB’ne doğal gazın getirilip, yollarının yapılması, enerji hatlarının yer altına indirilmesi, 330 Hektar alanı mera vasfından çıkararak Sanayi bölgemize katılması, kağıt fabrikası yatırımının gerçekleştirilmesi, Bandırma OSB ile Gönen Karma OSB ilişkileri ,jandarma karakolunun inşaatının bitirilmesi, Marmara OSB’nin alanının genişletilmesinin 2023 yılına kadar tamamlanması..
b- 2023 yılında Gönen Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi inşaatının 2023 yılına kadar bitirilmesi;360 kişilik öğrenci yurduna, yeni öğrenci yurtlarının yapımı için çalışmaların başlatılması ve yüksel öğrenim öğrencilerinin barınma sorunlarının çözümü..
c- İhtiyaca yanıt vermeyen mevcut Hükümet Konağı’nın Polis Lojmanları’nın bulunduğu alana taşınarak, 7 Bin M2 olan alanda yapılacak inşaatın avam projesi hazırlanarak, bu alanın 5 Bin M2 lik kısmına Hükümet Konağı, 2 Bin M2 lik kısmına ise İlçe Emniyet Müdürlüğü binasının yapılması. İhale aşamasındaki bu yatırım ve inşaat çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Boşaltılacak Hükümet Konağı’nın Büyükşehir belediyesine devir işlemleri gerçekleştirildi. Bu alanda Büyükşehir Belediyesi de kendi şirketleri için hizmet binası, kültürel ve sosyal amaçlı kullanacak.
d- İlçedeki 3 okul depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Yerlerine yeni okulların inşaatına başlandı. Buğdaylı Mahallesindeki ilk ve ortaokul olarak kullanılan bina da yenilenecek.
e- Mevcut tabakhanelerin Karma OSB’ye taşınması 2022 yılının Haziran ayında tamamlanacak. Tabakhanelerin bulunduğu alanın değerlendirilmesi belediye ile birlikte değerlendirilecek.
f- Eski tarihi Devlet Hastanesinde yenileme çalışmaları için Balıkesir Valiliği’ne başvuruda bulunuldu ve Talebe için izin çıktı. Binada restorasyon çalışmaları başlayacak. Eski Gönen Devlet Hastanesi binası bir kamu kuruluşunun hizmetine verilecek.
g- Çeltik üretimi ve çeltikte ülke çapında markalaşan Gönen, tarımda meyveciliğe yöneliyor. Kivi, muz ve Trabzon hurması Gönen için yeni bir tarım sektörünü oluşturdu. Pandemi gösterdi ki, tarım bir ülke için en önceliklidir.
h- Termal seracılık konusunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de atılım içinde.. Sıcak su arama çalışmaları devam ediyor. Akabinde 600 dekarlık bir alanda organik meyvecilik üretimine başlayacaklar. Sıcak suyun tarımda kullanılmasıyla Gönen tarımda sınıf atmayacaktır.
Şimdi, okurlarımız, ’vizyon ve projeksiyon sahibi kaymakamımız, ne de güzel durumu özetlemiş’ diyecek ama bizce sn.Yurt’un, ama ortam ama kısıtlı zamanı nedeniyle sadece mevcudu özetlediğini sanıyorum. Çünkü, üzerinde önemle durulması gereken, konu Gönen ise, daha çok şey var. Ya da kimi okurlarımız, kamu açısından olayı değerlendirmiş de diyebilirler.. Bu da kısmen doğru..
Gönen konuşup, tartışmalı..
Örneğin; şehrin merkezinde Başkan Palaz’ın her konuşmasında dikkat çektiği bir enkaz var ve ne yapılacağı konusunda hala bir belirsizlik yaşanıyor. Konu ve sorun, Başkan Palaz’ın kucağında.. Bu alanın beklenti ve taleplere uygun yeniden düzenlenmesi ve ne yapılacak ise yapılması kent merkezine ve kent yaşamına ayrı bir zenginlik ve renk katacaktır..
2.si,Gönen Çayı’nın geleceği ve kirlilikten arındırılması.. Konu ateşten bir gömlek gibi, kimse samimiyet çerçevesinde dokunamıyor.. Büyükşehir, Bakanlık ve DSİ derken, mazeretler ardına sığınıp, ipe un seriyoruz.. Ortada binlerce Gönenli’nin imzası var.. Sivil toplum örgütlerinin talebi var.. İktidar vekillerinin o dere bu çay ile ilgili müjdeleri Gönen’i kasıyor ve herkes aylardır, yıllardır beklemede..
3.sü,Gönen,Kaplıcalar işletmelerinin kiralanmasıyla jeotermal kaynaklarının kullanımında, termal otelcilikte, sağlık turizminde, kentin tanıtımında önemli bir yol ayrımına girdi ve önemli bir kavşakta, artık yola çıktı.. Böylece bir anda şehrin, belediyenin yıllanmış gündemi değişti. 2022 yılında atılmış tarihsel, toplumsal ve ekonomik nitelikteki adımın sonuçlarını(Tahirova’ın Anadolu Etap’a geçmesi sonrası yaşanan olumlu ekonomik gelişmeleri gördük) hep birlikte görüp, yaşayacağız.. Tarihi, çevresi, doğal güzellikleri ile muhteşem bir zenginliği barındıran Gönen’in bu doğal ve kültürel, folklorik, vb. zenginliklerinin tanıtımında Kaplıcalar işletmesinde yaşanmış devirin de büyük rolü olacağına ve pozitif yönde bu süreci etkileyeceğine inanıyorum. Termal turizm, sağlık turizmi yanında bir de doğa turizmi, gastronomi turizmi denen bir turizm var..
4.sü,ulaşım ve otogar sorununun çözümü önemli.. Gönen, bu sorununu yıllardır aşamadığı ve çözemediği için dışa kapalı bir kent konumunda.. Kent, kabuğunu kırmalı ve ulaşılabilir olma özelliğini geliştirmeli..
Kuşkusuz,2021’i uğurlayıp 2022’ye ‘hoşgeldin’ derken, dünümüzü anlamak, dersler çıkartmak ve geleceğimizi kurgulamak açısından yazılacak, söylenecek çok şey var. Şunu biliyoruz: sevgili Kaymakamımız Arslan Yurt, şehrimize atandığı günden bugüne sergilediği görev sorumluluğu dışında bir çok konuda toplumsal duyarlığı ve girişkenliği ile düne kadar imkansız görüneni el birliğiyle önümüzü açıp, hepimize rehberlik yaparak mümkün kıldı.. Girişkenliğini, ciddiyetini, mütevazılığını, akılcılığını, cesaretini, çalışkanlığını ve üretkenliğini kutluyorum.
Çünkü, ne demiştik?
‘ idare-i maslahatçılar esaslı idareci olamazlar..’
Yeni yılın tüm milletimize önce sağlık, başarılar ve mutluluk getirmesi dileğiyle..
|
||
|