Reklamı Geç
HABER DETAY
CHP tüzüğünde neler değişecek?
CHP'nin 'İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı' basına kapalı ve seyircisiz olarak bugün yapılacak. Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılmayacağı öğrenilen kurultayda en önemli tartışmanın 'ön seçim' ve genel başkan kontenjanının artırılması maddelerinde olacağı tahmin ediliyor.
06 Eylül 2024 - Cuma 10:01
849 defa okunmuş.
Siyaset

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), sembolik açılışını Sivas Kongresi’nin 105. yıldönümü nedeniyle 4 Eylül’de Sivas’ta yaptığı Tüzük Kurultayı’nın resmi açılışı bugün yapacak. Genel Başkan Özgür Özel’in açılış konuşması sonrası kurultay basına kapalı olarak devam edecek. CHP'nin 'İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı' adını verdiği bu kurultayın, basına ve seyirciye kapalı olarak yapılması ise CHP'lilerin tepkisini çekti.

KILIÇDAROĞLU KATILMAYACAK

Kurultayda en önemli tartışmanın “ön seçim”, genel başkan kontenjanının artırılması ve parti kurullarında görev alanlara dönem sınırlaması getirilen maddelerde yaşanması bekleniyor. Kurultaya sadece delegeler ile onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanlar davet edildi. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultaya katılmayacağı öğrenildi.

CHP TÜZÜĞÜNDE NELER DEĞİŞECEK?

Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde yaklaşık 20 maddelik değişiklik yapılacak.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre; CHP PM ve partinin meclis grubunun da değerlendirmesine açılan tüzük değişikliği taslağının en tartışmalı başlıklarını ön seçim, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel başkana verilen kontenjanın yüzde 15’e çıkarılması ve parti kurullarında görev alacaklara yönelik dönem sınırlamasının olması bekleniyor.

GENEL BAŞKAN 'KONTENJANI' YÜZDE 15'E ÇIKIYOR

Gerek PM, gerekse meclis grubunda, taslak metinde en çok eleştirilen başlık, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel merkeze yüzde 15 kontenjan tanınması oldu. Bu düzenlemeyi eleştirenler, genel başkanın zaten Siyasi Partiler Yasası’ndan kaynaklı yüzde 5 kontenjan hakkı olduğunu, tüzük değişikliği ile genel başkanın 120 dolayında milletvekilini belirleme hakkına sahip olacağını, bu durumun da parti içi demokrasiyi zedeleyeceğini söyleyerek bu değişikliğe karşı çıkıyor. Kurultayda bu konuda büyük çekişme yaşanması bekleniyor. Özel ise yüzde 15’lik kontenjanı kendisinin değil, gençlik, kadın kolları ve Meclis grubunun kullanacağı gerekçesiyle, bu değişikliğin yapılmasını savunuyor.

'KARMA' ÖN SEÇİM

Bir başka tartışmalı başlık ise ön seçim konusunda. Tüzük taslağına göre “hakim denetiminde ön seçim” zorunlu olmaktan çıkarılıyor ve örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülüyor. Ancak parti içinde bir grup, hakim denetiminde ön seçimin esas alınması gerektiğini savunuyor.

3 DÖNEM KURALI: 'ÖN SEÇİM' İSTİSNASI

Tüzük taslağında, başta milletvekilliği olmak üzere bir kişinin parti kurullarında en fazla 3 dönem üst üste görev alabileceği ancak ön seçime girenler için bu koşulun aranmayacağı öngörülüyor. Bazı PM üyeleri ise dönem sınırlamasının, geçmişte uzun yıllar parti kurullarında görev alanları kapsayacak şekilde uygulanmasını istiyor.


Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.