Reklamı Geç
HABER DETAY
‘AİLE HEKİMLERİNİ HASTANELERE ENTEGRE EDİYORUZ’
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği tartışılmaya devam ederken Bakan Memişoğlu, Memişoğlu, yeni yönetmelikle aile hekimlerine olan güveni artırmayı hedeflediklerini belirtti. Aile hekimlerinin reçete yazma yetkisinin devam ettiğini söyledi.
09 Kasım 2024 - Cumartesi 15:43
423 defa okunmuş.
Sağlık

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Antalya Valiliği’ndeki ziyaretinde aile hekimliği sistemindeki yeniliklere dair açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı tarafından masa başında hazırlanan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliğine tepkiler sürerken bakanlık yönetmelik değişikliğinde ısrarcı olmaya devam ediyor.

 

Antalya’daki ziyaretinde yeni yönetmelik hakkında konuşan Bakan Memişoğlu, yakın zamanda yenidoğan yoğun bakım ve denetim komisyonu da kurulacağını söyledi.

‘REÇETE YAZMA ÖZGÜRLÜĞÜ
ORTADAN KALKMIYOR’

Aile hekimliğinin entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde işlevsel olarak yapılandırılmasının önem arz ettiğini söyleyen Bakan Memişoğlu, şöyle konuştu:

"Bunun için de bir yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Göreceksiniz ki bu yönetmelik sonuçları itibarıyla eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarımızı da memnun edecektir. Birkaç ay içinde bu çok daha belirgin olarak görülebilecektir. Maalesef dezenformasyon çağında yaşıyoruz. Olgular değil, algılar belirleyici olabiliyor. Çeşitli sosyal mecralarda aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı şeklinde iddialar dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim, Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor. Bilakis Sağlık Bakanlığı olarak akılcı ilaç uygulamalarına teşvik ediyoruz. Akıllı ilaç kullanımına katkı sağlayan aile hekimlerimizin de maaşlarına ilave bir teşvik ödemesi yapıyor ve hekimlerimizi de destekliyoruz."

‘AİLE HEKİMLERİNİ
HASTANELERE ENTEGRE EDİYORUZ’

Hedefin hastaların tanısına göre en uygun ilaç, uygun dozda ve bir sürede kullanılması olduğunu dile getiren Bakan Memişoğlu, şunları söyledi:

"Özellikle toplumumuzun, ilaç kullanmadan önce hekimimize danışmanız gerektiğini bilmesini istiyorum. Öyle yakınlarınızın tavsiyesiyle ilaç kullanmamanızı, maalesef çoğunluğumuzun evinde kullanılmamış veya yarım kullanılmış ilaçlar mevcuttur. O nedenle lütfen aile hekiminizin önerileri doğrultusunda ilaç kullanmanızı önemsiyorum. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, insanların bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına veya uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına sebep veriyor. Akıllı aile hekimliği uygulamasında özellikle hastalık yüküne göre çalıştık. Aile hekimlerini hastanelerle entegre ediyoruz. O nedenle hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları oluşturuyoruz. Kendi hastalarına randevu alabilecek hale getiriyoruz. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşımla aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yaptık. Başarı kriterini net bir şekilde ortaya koyduk. İyi hekimlik yapan aile hekimlerimizin gelirini arttırıyoruz. Onları bizlerin ve toplumun baş tacı olarak görüyoruz"

Yenidoğan komisyonu kurulacak

Memişoğlu, tüm yenidoğan yoğun bakımları değerlendirecek "Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu" kurulduğunu açıklayarak şöyle konuştu:

“Kamu ve özel hastanelerindeki tüm yenidoğan yoğun bakımların işleyişlerini değerlendirmek üzere yakın zamanda bir "Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu” kuruldu. Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım bilim insanlarından oluşturulan bu komisyon, üniversite, özel ve kamudaki tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakımlarına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, işleyişi inceleyecek ve denetim faaliyetlerinden elde edilen sonuçlarla birlikte sistemin etkin şekilde işleyişini sağlayacaktır.”

 

Doktorlar 5 gün iş bırakacak

Aile Hekimliği Çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğin hem sağlık çalışanlarını hem de hastaları mağdur edeceğini belirterek 2 Aralık’ta 5 gün süreyle iş bırakacaklarını duyurdu.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, vatandaşların mağduriyetinden Sağlık Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kaydetti:

“Eziyet yönetmeliğine karşı büyük Ankara mitingi ve 3 gün iş bırakma eylemi gerçekleştirmemize rağmen Sağlık bakanlığı bizleri görmemeyi, sesimizi duymamayı tercih etti. Türkiye genelinde görev yapan Aile hekimliği çalışanları olarak; meslek onurumuz, ülke ve halk sağlığının geleceği için 5 gün daha iş bırakma kararı aldık. Bu eylemler sırasında vatandaşların mağdur olmasının tek sorumlusu Sağlık Bakanlığıdır. Bu yönetmeliğin uygulanması halinde sadece hekimlerin değil hastaların da büyük mağduriyetler yaşayacağının altını çizen Kandemir, yönetmeliği okuyan hastalarımız da yapılacak olan eylemlerde bizlerle olacak. Savunulacak tek tutarlı tarafı bulunmayan bu yönetmelikte ısrar etmenin, insanları mağdur etmenin, sahayı yormanın akılcı hiçbir anlam taşımıyor.”


Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.