
TBMM Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, incelemelerine devam ediyor. Komisyon, önceki gün Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mehmet Olcay Bal'ı dinledi.
234 BELEDİYEDE İTFAİYE YOK
Türkiye Gazetesi'nden Esma Altın'ın haberine göre; Olcay Bal, 234 ilçe ve belde belediyesinde itfaiye istasyonu bulunmadığını, bu durumun da can ve mal güvenliğinin sağlanmasını engellediğini söyledi. Bal, “112 ambulanslarında 5 sene ekonomik ömrü standardı varken itfaiye araçlarında böyle bir standart yok, dünya genelinde ise bu standart 10 yılla sınırlandırılmıştır. Birçok itfaiyemizde henüz bir kapalı garaj bulunmuyor” dedi.
TELSİZ İLETİŞİMİ SAĞLANAMIYOR
İtfaiyecilerin haberleşme anlamında da ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirten Bal “İtfaiye teşkilatı, 112 Çağrı Merkezi içerisinde bulunan polis ve jandarmayla, 112 ambulansı ekibiyle telsiz üzerinden iletişimi sağlayamamaktadır” ifadelerini kullandı.
Bal, şöyle konuştu:
İtfaiye personelinin nüfusa göre belirlenmesinden ziyade, turizm, sanayi, afetsellik yüz ölçümü, topografik yapısı ve güvenlik gibi farklı kıstasların bir arada değerlendirerek hesaplanması gerektiğini değerlendiriyoruz. Yine doktordan lojistik sorumlusuna, yapım mühendisinden eğitmene kadar farklı kadrolardaki personelin itfaiyede tanımlanması zorunluluğu oluşmaktadır.
YAZILIM STANDARDI YOK
Büyükşehirlerde ve illerde birçok itfaiye yazılım kullanmakta ama bunların bir standardının olmaması büyükşehirdeki bir vatandaşın itfaiye raporu almak için ikamet ettiği adresten merkeze gelmesi iş gücü kaybına sebep olmaktadır. Bunun için e-Devlet yapılanması içerisinde bir itfaiye yazılımın yapılması gerektiği ve 81 şehirde kullanıma açılması, itfaiye olay raporlarının belli bir standarda kavuşturulması için e-İtfaiye yazılımının yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
ARAÇ TAKİP SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR
Bolu İtfaiyesi’nden Kartalkaya’ya kadar gelen güzergâhta itfaiye araçları çıkışından olay yerine gelişine kadarki güzergâhı doğru mu seçildi, nerelerde durdu, nerelerde şoför hatası oluştuğunu tespit edebilmemiz için coğrafi bilgi sistemi tabanlı araç takip sistemlerine ihtiyaç var.
|
||
|