TÜRK İŞ'e bağlı Şeker İş Sendikası, 18-19 Ekim tarihlerinde Antalya'da bir otelde basın buluşması düzenledi. Burada konuşan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, herkesi bugün Ankara Tandoğan Meydanı'nda yapılacak büyük emek mitingine çağırdı. Gök, Asgari ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının değişmesi gerektiğini belirtti.
Basın buluşmasında açıklamalarda bulunan Gök, basın mensuplarına görevlerini özveriyle yürüttükleri için teşekkür etti. Gök, "Mesai mevhumu gözetmeden çalışan medya mensuplarımızın sosyal haklarından mahrum kaldığı, çoğunun düşük ücret aldığı ve bu ücretlerin çarpık vergi sistemi sebebiyle enflasyon karşısında yetersiz kaldığı gerçeği de inkar edilemez durumdadır." diye de ekledi.
İŞÇİLER DAHA ÇOK HİSSEDİYOR
"Hayat gerçekten zorlaşmakta, işçiler, emekliler, özellikle dar gelirliler enflasyonu çok daha şiddetli hissetmektedirler." diyen Gök, şöyle devam etti:
"Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar ekseninde başta asgari ücret olmak üzere tüm genel ücretlerde ve özellikle vergi sisteminde bir takım tıkanıklıklar sebebi ile adeta bir çölleşme iklimine girilmiştir. Bu kurak ve verimsiz ücret politikalarının ciddi bir nadasa ihtiyacı bulunmaktadır. Bu manada ülkemizin bir asgari ücret ülkesi kavramından sıyrılarak insani değerler açısından sürdürülebilir yaşam ücreti yörüngesine oturtulmasının toplumsal barışın tesisi açısından da büyük önem arz edeceğine inanıyoruz.
VERGİDE ADALET TALEBİ
"Artık söz düelloları, parlak ama içi boş kavram kargaşalarının önüne sürekli virgül koymak yerine çözüm sağlayacak formüller getirilmelidir. Kelime ve cümle fıtığı olmuş sözlerden kaçınılmalıdır. En başta ülkemizde mevcut vergi sisteminin ağırlık merkezinin, gelire göre dengeye oturtulması gerekmektedir. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok, kısaca herkesin kazancına göre vergi anlayışı getirilmelidir. Konuşulacak çok şey var."
'YÜZDE 35 KALİFİYE ELEMAN KAYBIMIZ OLACAK'
Başkan Gök, açıklaması sonrası soruları yanıtladı.
- 2025 yılında emekli olanların, 2024 yılında emekli olanlara göre yaklaşık yüzde 30 kaybı olacağı söyleniyor. Kamudaki tecrübeli işçilerin de gideceği belirtiliyor. Ne düşünüyorsunuz?
- Emeklilik sisteminin çarpıklığı, enflasyonla beraber çok açık bir şekilde kamuoyunun gündemine düşmüştür. Çalışanlara göre, lokal çalışanlara, işçi çalışanlara, arkadaşlarımıza göre çok kadar da çarpık bir düzen var. Bu sadece yüzde otuzluk eksilmeden ziyade, kamuda usta, öğretici düzeyindeki arkadaşlarımızın emekliliğinden sonraki ekonomilerdeki kaygı daha büyük, daha can alıcı olacağını düşünüyorum.
Bu sistemin mutlaka değişmesi gerektiğini söylüyorum. Şeker sanayi açısından değerlendirdiğimizde en azından 2000'e yakın arkadaşımızın, öğretici arkadaşımızın emekli olacağını düşünüyorum. Bir de şeker fabrikalarının, şeker sektörünün ve insancıları oldu. Bu şeker işçilerinin yüzde 35'ine tekabül ediyor.
ASGARİ ÜCRET NE OLMALI?
- Asgari ücrete ilişkin size gelen değerlendirmeler ve talepler nasıl?
- Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısını herkes biliyor. O masada TÜRK-İŞ her zaman çalışanların lehine neler yapabilirim diye çaba gösteriyor. Gerekeni yapıyor ama komisyonun yapısı itibariyle bir kişinin her söylediği veya çalışanların tercihlerinin her söylediğinin mümkün olmadığını biliyoruz. Bu yapı mutlaka değişmelidir.
Türkiye'de bir asgari ücret sorunu var, bütçe endeksinde bozukluklar var, gelir dağılımında büyük bozulma var. Neden çalışanların aldığı pay küçülüyor? Niye zenginlerin aldığı pay büyüyor? Bunları göz önüne alarak vergilendirmenin de ücretlerin de mutlaka adil bir çözüme kavuşması gerekiyor.
|
||
|