Türkiye'de çocuk haklarının savunulması her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde konuşan Av. Merve Ayvalı Can, çocuk haklarının doğru bir zeminde korunmadığını belirtti. Can, çocukların üstün yararını ön planda tutmayan, medya ve sosyal medya aracılığıyla istismar haberlerini kontrolsüzce yayarak yapılan yaklaşımlar, hak savunusundan çok zarar getirdiğini söyledi.
'ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI EN ÖNDE TUTULMALI'
-Türkiye'de çocuk hakları ne derece savunuluyor?
Türkiye'de çocuk hakları savunuluyor ancak doğru bir zeminde değil. İşe öncelikle kanunları uygulamakla ve çocuğun üstün yararını her alanda en önde tutarak başlamak gerekiyor. Çocukları sosyal medyada kullanarak, medyada istismar ihmal haberlerini bu şekilde vererek çocuk haklarını savunamayız. İnsanlarda sosyal medya yasası oluştu artık. Sosyal medyada duyulmayan gündem olmayan istismar haberlerinde tutuklama olmuyor diyerek daha da çocuk fotoğrafı ve soruşturma dosyaları ortalığa saçılıyor. Bu o kadar tehlikeli bir durum ki. Soruşturma gizli yürütülür ancak biz Narin dosyasındaki tüm ifadeleri ekranlardan okuduk. Deliller karartıldı, yeni senaryolar üretildi ve belki de suçlular bu sayede gizlendi.
MEDYA ŞİDDET DİLİNE SON VERMELİ
-Çocuk istismarı, çocuğa şiddet ülkemizde de gün geçtikçe artıyor. Çocuklarımızı nasıl korumalıyız?
Çocuk istismarı ve şiddetle başa çıkmak için öncelikle toplumu bilinçlendirmek ve topluma yön veren özellikle medyayı düzenlemek şart. Medyada şiddet haberlerinin dili şiddet içerebilmekte, istismar haberleri ise istismarın kendisine dönüşebilmektedir. Televizyon ekranlarında istismar edilen çocukların görselleri yayınlanmakta ve ikincil travmalar yaratılmaktadır. Medyanın haber sunuşlarında yayın etik ilkeleri, çocuk hakları ve çocukların yüksek yararı çiğnenmektedir. Bunlarla birlikte birçok sosyal medya platformu ve oyunları çocukları da kültürel olarak etkilemekte ve çürümeye çanak tutmaktadır. Hal böyle olunca çocuk hakları unutulmakta istismar ve şiddet haberleri ne yazık ki artmaktadır. Bunu engellemek elbette mümkündür. Toplumun her bir kesimi bu sorumluluğunun bilincinde hareket ederek çocukları korumalıdır.
|
||
|