ABD ve PKK’yı perdeleme gayreti

BD güdümündeki PKK terör örgütünün Taksim’de düzenlediği bombalı saldırının yankıları sürüyor. Altılı masa siyasetleri ekseninde haber yapan Cumhuriyet, Karar, Birgün, Halk TV, TELE1 gibi medya organları, Taksim saldırısını yapan terör örgütü PKK ve örgüt mensuplarına eğitimler veren ABD’yi geri plana itti. Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasında PKK/PYD'nin adı bile geçmedi. Haberlerde saldırıyı seçimlere bağlayan imalar dikkat çekti.

              360p geselecteerd als afspeelkwaliteit             style="border-width:0px; height:20px; margin:0px !important; width:600px" type="range" />      

Önceki gün Altılı Masa toplantından sonra yayınlan ortak bildiride de terör saldırısı lanetlendi ancak saldırıyı düzenleyen PKK ve destekçisi ABD’nin ismi metinde yer almadı:

 

“Toplantımızın başında yaptığımız özel açıklamada vurguladığımız gibi dün İstanbul Taksim’de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.”

PKK'NIN ADINI ANMADILAR!

Aynı eksende haber yapan Cumhuriyet Gazetesi, bildiride geçen “Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.” cümlesini “Terör saldırılarıyla kurguya yer yok” şeklinde manşetine taşıdı. Haberin birinci sayfasında resmi olarak açıklanan fail PKK/PYD ve arkasındaki ABD yer almadı.

BİRGÜN SEÇİME BAĞLADI

Birgün Gazetesi ise “Kanlı saldırı amacına ulaşamayacak - Bu kez olmayacak korkutamazsınız” manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, birinci sayfasında PKK ve ABD'ye yer vermedi. Haberde saldırı seçime müdahale olarak ele alındı: Taksim saldırısının arkasında hangi karanlık güç olursa olsun bir gerçek var ki o da ülkenin umudunu, yaşam sevincini hedef almasıdır. Ülke insanının saldırıya verdiği güçlü reaksiyonu, muhalefet partileri de sorumluluk bilinciyle sahip çıkarsa kirli tezgahın işleme şansı olmaz. (...) Sosyal medyadan, gazeteye, okullardan işyerlerine siyaset bilincinden sokaktaki insana kadar saldırı sonrası ilk değerlendirmelerin neredeyse tamamının seçimle ilişkilendirilmiş olması tesadüf olamaz.”

 

AKİF BEKİ ABD'YE KALKAN OLDU RUSYA'YI SUÇLADI

Gelecek Partisine yakın Karar gazetesi de “Teröre geçit vermeyeceğiz” başlıklı manşetinde bombalı saldırı ve altılı masa buluşmasını konu aldı. “Seçime gidilen hassas süreçte muhalefet de hükümetin sorumluluğuna işaret etti.” denili. Haberde seçim öncesinde iktidarın, iç güvenlik için 7/24 teyakkuzda olması istendi. Karar yazarı Akif Beki ise, İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamaları karşısında ABD'ye kalkan oldu: “(Soylu) Terör saldırısından ABD'yi sorumlu tutup köprüleri attı. Ama 209'daki Soçi Mutabakatı'ndan beri Kobani'nin denetimi Rusya'da. Rus elçiliği de taziye dilemişti. Onlarınki kabul demek ki. Kobani'yle ve YPG'yle bir alakaları bulunamadı herhalde”

Halk TV ve TELE1 de yine yayınlarında patlamanın failleri PKK ve ABD’nin üzerinden atlanarak haberler yaptı. Aynı televizyon kanallarının programlarında da patlamayı seçime bağlayacak konuşmalar öne çıkartıldı.

'AKP KAYBEDİNCE BOMBALAR PATLAMIŞTI'

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan Reuters’in haberini anlatarak saldırıyı DEAŞ'ın yapmış olabileceğini söyledi, sonra da saldırıyı seçimlere bağladı: “2015 seçimlerini hatırlayın. 7 Haziran’da AKP tek başına iktidar olma şansını kaybedince, bombalar patlamaya başlamıştı. Peş peşe, peş peşe… 10 Ekim’de Ankara Garı önünde yüzlerce insan hayatını kaybetti. AKP tekrar oylarını artırdı. Şimdi bu son saldırı ve ‘Bu saldırının arkasında PKK/PYD/PKK var, talimat da bombacı da oradan geldi.’ açıklamaları sanki insanın aklına biz bu filmi yeniden mi görüyoruz, bu film yeniden mi vizyona girdi sorunlarını uyandırıyor.” dedi.

Arslan’ın bu sözlerine sosyal medyada binlerce tepki mesajı geldi.