Bekçilere üst arama yetkisi

46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda yaklaşık 10 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

 

Teklifin 39, 40, 41, 42 ve 43. maddelerinde çarşı ve mahalle bekçilerinin çalışma şartları, görevleri ve yetkileri üzerine düzenlemeler getirildi.

ANKA'nın haberine göre; 42. madde kapsamında bekçilere, kişilerin yaşamını tehlikeye atabilecek bir eşyanın bulunması konusunda yeterli şüphe oluştuğunda, kişiler üstlerini ve araçlarını arama yetkisi getirildi.

46 MADDELİK KANUN TEKLİFİ KOMİSYON'DAN GEÇTİ

AK Parti’nin ateşli silahlara ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren 46 maddelik torba kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifte; mülkiye müfettişlerinin görev ve yetkilerinin tanımlanması, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfına ilişkin düzenlemeler, çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri, bekçilerin üst ve araç arama yetkisinin çerçevesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda yaklaşık 10 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

KAYMAKAM VE MÜFETTİŞLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

Teklifin 2. maddesiyle; kaymakam adaylarının mesleğe alınma ile ilgili hükümlerinin uygulama usul ve esasları, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik kapsamına alınacak ve mülki idare amirlerinin İçişleri Bakanlığı bağlı kuruluşları ile diğer kurumlarda geçen hizmet süreleri, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’nda geçen hizmet süresi hesabına dahil edilecek.

1700 sayılı Kanun’un 8. maddesini düzenleyen teklifin 3. maddesi ile mülkiye müfettişlerinin kimler arasından atanacağına ve teftiş, denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma görevlerinin mülkiye müfettişleri tarafından yerine getirileceği hüküm altına alınacak ve yetkileri düzenlenecek.

Teklifin 7, 11 ve 12. maddeleriyle, ateşli silahlara ait ana veya balistik önemi haiz parça kapsamına alınarak; bu parçaların yasa dışı yollarla ülkeye sokulması, üretilmesi, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması fiilleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi, kurusıkı silahların gerçek silah haline getirilmesinin önüne geçilmesi ve bunlara ait mermileri veya parçaları satın alan veya taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Teklifin 32. maddesiyle; kısa dönem ikamet izni verilmesine esas olacak taşınmazın niteliği ve değerinin Bakanlıkça belirlenmesi düzenlenerek karışıklıkların giderilmesi ve kısa dönem ikamet izninin reddi veya iptaline ilişkin davaların kısa sürede sonuçlanması, mahkemelerin iş yükünün azaltılması, vekalet ücreti bakımından oluşan kamu zararının önüne geçilmesi amaçlanıyor.