Ulu Kurt (Dire Wolf) geri mi döndü?
Tarihin en büyük yırtıcılarından biri olarak bilinen Ulu Kurt (Aenocyon dirus), yeniden hayata döndürüldü. 10.000 yıldan uzun süre önce Kuzey Amerika’da soyu tükenen bu kurt türü, gen düzenleme ve klonlama teknolojileri kullanılarak ABD’deki bir biyoteknoloji laboratuvarında yeniden üretildi. Game of Thrones dizisinde “Dire Wolf” adıyla tanınan bu türün Romulus, Remus ve Khaleesi isimleri verilen üç yavrusu dünyaya geldi.
ULU KURT NEDİR? GERÇEKTEN VAR MIYDI?Ulu Kurt ya da bilimsel adıyla Aenocyon dirus, kurtlardan daha büyük ve daha güçlü bir tür olarak bilinir. Büyük kafatası, kuvvetli çeneleri ve kemik kırabilecek diş yapısıyla dikkat çeken bu hayvan, soyu tükenmiş yırtıcılar arasında en dikkat çekici olanlardan biriydi.
Araştırmalara göre, bugünkü gri kurtlarla benzerlik taşısa da, genetik olarak tamamen farklı bir cinse ait.
ABD merkezli Colossal Biosciences adlı biyoteknoloji firması, uzun süredir nesli tükenmiş türleri geri getirme üzerine çalışmalar yürütüyordu. 2025 yılında ulaşılan sonuca göre, gri kurtların DNA’sına antik dire wolf genleri eklendi. Elde edilen yavrular, orijinal Ulu Kurtlara oldukça benzer özellikler taşıyor.
Bu gelişmeyle birlikte Ulu Kurt, genetik mühendislikle başarıyla geri döndürülen ilk soyu tükenmiş tür olma unvanını da kazandı.
Laboratuvar, gelişmeyi sosyal medya hesabından şu mesajla duyurdu:
"10.000 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez korkunç bir kurdun ulumasını duyuyorsunuz. 1 Ekim 2024'te doğan dünyanın ilk nesli tükenmiş hayvanları Romulus ve Remus ile tanışın.
"Bu iki kurt, Colossal tarafından 11.500 ve 72.000 yıl öncesine ait fosillerde bulunan antik DNA'dan titizlikle yeniden yapılandırılan eksiksiz bir korkunç kurt genomundan türetildi. Bu an, yalnızca bir şirket olarak bizim için bir dönüm noktası değil, aynı zamanda bilim, koruma ve insanlık için de bir sıçrama anlamına geliyor. Şimdi gözlerinizi kapatın ve o ulumayı bir kez daha dinleyin."
YAVRU KURTLAR BÖYLE ULUYOR