Yerli savunma sanayimiz hedefte!
Yerli savunma sanayimizde yaşanan sıçrama, yabancıların gözünü Türkiye’ye dikmesine yol açtı. Avrupa ülkeleri, yetişmiş Türk mühendis ve teknisyenleri yüksek maaşla ülkelerine götürüp çalıştırmaya başladı. Konu ile ilgili olarak Aydınlık’a açıklama yapan Türk Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan, şunları söyledi:
“Güçlü bir devlet olmanın en önemli gerekliliklerinden biri, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen milli bir savunma sanayine sahip olmaktır. Milli savunma sanayimizin bel kemiğini de Millî Savunma Bakanlığımıza bağlı askeri iş yerleri oluşturmaktadır. Askeri iş yerlerimizde TSK envanterindeki araç ve gereçlerin üretim, bakım ve onarımları yapılmaktadır. İş yerlerimizde yapılan bu bakım ve onarım faaliyetlerinin maliyeti yurt dışında veya özel sektörde yapılan işlerin maliyetinden hatrı sayılır şekilde daha düşüktür. İşçi arkadaşlarımızın yaptığı her bir buluş veya iyileştirmenin bedeli milyonlarca doların, avronun veya sterlinin tasarruf edilmesini ve ülkemizde kalmasını sağlamaktadır.
ÖDÜL VAR ÖZLÜK YOK“‘Millî Savunma Bakanlığı Başarılı Birlik ve Personel Ödül Törenlerinde’ birçok işçi ve mühendis arkadaşımız bu başarılı çalışmaları nedeniyle ödüllendirilmiştir. Ancak, Mili Savunma Bakanlığımıza bağlı iş yerlerinde çalışan bu arkadaşlarımız, ücretleri ve özlük hakları konusunda ne yazık ki yeterli imkana sahip değillerdir.
SON BİR YILDA 4 BİN KİŞİ AYRILDI“Ancak son dönemde ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Son 1 yılda askeri fabrikalar ve tersanelerden 4 bin kişi emekli oldu. Büyük çoğunluğu EYT’li. Bunlar toplam işçilerin yüzde 25’i. Ama bu yanıltıcı olur. Fabrikaların en tecrübelileri. Bir başka deyişle öğretmenleri. Bu nedenle etkisi en az yüzde 50’den fazla. Bu iş kolunda özel bir durum vardır. Elektronik teknisyenini alırsınız, ‘tacancı’ mı, ‘radarcı’ mı, ‘IFF’ci’ mi, … olacak bu konuda ustalar eğitir. Şimdi ustalar emekli olunca işe alınan elemanları eğitip yönlendirecek kimse kalmıyor. Bu durum askeri fabrikalar ve tersaneler için ciddi bir sorun.
PUSUDALAR“Bu iş kolunda çok sayıda iş sahası var. Devletten emekli olanlar özel sektörde yüksek maaşla işe başlıyorlar. Bu birikim ülkemizde kalıyordu. Şimdi daha vahim bir durumla karşı karşıyayız. Bizim fabrikalarımızdan ayrılan teknisyenler Boeing, Airbus, … gibi yabancı savunma sanayi firmalarına gitmeye başladı. Biz büyük emeklerle yetiştiriyoruz, yabancılar yüksek maaşla alıyorlar. Özellikle Belçika, Hollanda, gibi ülkeler.
SAYI ARTIYOR“Eskiden beyin göçü denince mühendisler akla gelirdi. Şimdi mavi yakalılar, teknisyenler gitmeye başladı. Örneğin bir askeri fabrikada yetişmiş eleman yurt dışına gidiyor. O fabrika da kimlerin kapasiteli, kimlerin iyi eğitimli olduğunu biliyor. Onlar üzerinden kanca atıyorlar. O kişiler üzerinden bu elemanların gidişi örgütleniyor. Sayı giderek artıyor. Buna mutlaka bir çözüm bulunmalıdır. Askeri fabrikalarda çalışan personelin en verimli dönemlerini ülkemize hizmet ederek geçirmelerini sağlayacak tedbirler alınmalıdır.
‘10’A İTHAL EDİLENİ 1’E YAPIYORUZ’“Fabrikalarımızda yüksek fiyatlarla ithal edilen ürünleri çok ucuz bir fiyata kendimiz üretiyoruz. Devletimize büyük katkı sağlıyoruz. 10’a ithal ettiğimiz birçok ürünü 1’e mal ediyoruz.” Askeri iş yerlerinde üyelerimizin yaptığı buluşlar veya iyileştirmeler sayesinde ülke ekonomimize sundukları katma değere ilişkin birkaç örnek şöyle sıralanabilir: n 1’inci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğümüz icra ettiği bakım, onarım, imalat, modernizasyon ve AR-GE faaliyetleriyle ülkemiz ekonomisine yıllık ortalama 250 milyon dolar katma değer sağlamaktadır. n 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğümüz icra ettiği motor revizyon, FASBAT, tadilat, bakım, onarım, imalat, modernizasyon, entegrasyon, TYS (Teknik Yönetim Sorumluluğu), TOM (Teknoloji Onarım Merkezi) ve AR-GE faaliyetleri ile ülkemiz ekonomisine sağladığı değer yıllık ortalama 78 milyon dolardır. n 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünün Rahvan Uçak Çeker Projesi kapsamında 50 milyon lira kazanç sağlanmaktadır. Ayrıca, Seyit Onbaşı Bomba Yükleme Aracı Projesi kapsamında yine yerlileşme ve millileştirme kapsamında ülkemiz ekonomisine günümüz değerleriyle 55 milyon lira kazanç elde edildi. n Elektro Optik Sistemler Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde gece görüş sistemlerinde kullanılan ve gayri faal durumda bulunan görüntü yoğunlaştırıcı tüplerin faal hale getirilmesi kapsamında birim fiyatı 2 bin 450 dolar olan bu tüplerin 300 tanesinin geri dönüşümünden 22 milyon 785 bin lira tasarruf gerçekleştirildi.
AİRBUS TEŞEKKÜR ETTİAIrbus tüm uçaklarının rotatif ve bakımını Türkiye’de yaptırıyor. Sıfır hata ile ve işler zamanında yapılıyor. Teşekkür mektubu gönderdiler.
ÜCRETLERDE DENGE SAĞLANMALI
Türk Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan, özel sektördeki savunma sanayi şirketlerinde çalışan işçi ücretlerinin, Milli Savunma Bakanlığına bağlı askeri iş yerlerinde çalışanlara göre daha yüksek olmasının çalışan motivasyonunu olumsuz etkilediğini ifade etti. Soydan, “Yapılan son Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ile kamuda çalışan ve hiçbir vasıf gerektirmeyen işlerde çalışanlar bile Millî Savunma Bakanlığımıza bağlı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Tersaneler Genel Müdürlüğü’nde çalışan yüksek bilgi ve birikime sahip işçi ve mühendis üyelerimizle aynı ücreti alır hale gelmiştir.” dedi.
Ek olarak yıl sonunda yüzde 35’lik vergi dilimine girilmesinin getireceği yüke de dikkat çeken Soydan, şöyle devam etti:
“Yaptıkları işin niteliğine baktığımızda aynı iş kolunda, özel sektörde ve vakıf işletmelerinde çalışan emsallerine göre çok daha düşük ücret almaktadırlar. Bu yüzden de iş yerlerimizdeki tam nitelikli ve kalifiye iş gücü daha iyi ücret alabilmek için işlerinden istifa etmekte ve özel sektöre doğru bir yöneliş yaşanmaktadır. Ayrıca, EYT’nin yasalaşmasıyla emeklilik hakkını elde eden arkadaşlarımız iş yerinde çalışırken aldığı ücretten daha fazla emekli aylığı alacakları için emekli olmayı tercih etmektedirler. Bu nedenle; birçok savunma sanayi kuruluşunda olduğu gibi askeri iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızın ücret ve özlük haklarında da iyileştirme yapılarak ekonomik durumlarının düzeltilmesi gerekmektedir.”
TÜM BUNLARI 33 BİN LİRAYA ÜRETİYORLAR
Askeri fabrikalar sadece savunmamıza katkı vermiyor. Bunun dışında halkımızın zor zamanlarında hep onların yanındalar. Ürettikleri saymakla bitmiyor. İşte onlardan bazıları:
Pandemide 500 milyon maske üretildi, depremde bir gecede 20 bin battaniye üretilip bölgeye gönderildi. Bunun için emekli işçiler ücret almadan gelip çalıştı, on binlerce ceset torbası hazırlanıp gönderildi, deprem bölgesi için binlerce çadır üretilip gönderildi. Bunun yanı sıra, sınır ötesindeki tanklarımızın bakım onarımını da Türk Harb-İş üyesi çalışanlar gerçekleştiriyor, depremde evleri yıkılanlar açıkta kalmasın diye konteyner üretimi devam ediyor. Öte yandan bütün bu işleri yapan Türk Harb-İş üyeleri her şey dahil 33 bin lira maaş alıyorlar.