Bakan Fidan'dan 'garantörlük' açıklaması

İsrail’in Gazze’ye yönelik arttırdığı bombardıman 15. gününde devam ederken, Mısır’ın ev sahipliğinde Gazze için Kahire Barış Zirvesi düzenlendi. 

Kahire’de yapılan zirvede, Türkiye’yi Dışişleri Hakan Fidan temsil etti. Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanı sıra Dışişleri Bakanlarının da hazır bulunduğu zirvede Gazze’deki gelişmeler, Filistin davasının geleceği ve barış sürecinin ele alındı. 

 

 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ev sahipliğindeki zirvede Ürdün, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak, Yunanistan, İtalya ve Güney Kıbrıs liderleri de katılıyor. Zirvede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Temsilcisi Joseph Borrel de hazır bulundu. 

ABBAS: TEK ÇÖZÜM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDÜR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas zirvedeki konuşmasında şunları söyledi:

'Bu konferans şu anda korkunç durumların ortasında gerçekleştiriliyor. Masum Filistinliler İsrail Ordusu tarafından aşırı bir saldırıya maruz bırakılıyor. Bunların hepsi savaş kurallarına aykırı yapılıyor. Hastaneler, okullar bombalanıyor. Aynı zamanda hayatta kalan sivillerin sığındığı yerler bulunuyor. Ülkemizde sivillerin yerlerinden edilme tehlikesi var.'

 

 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

İsrail hükümetine seslenen Filistin Devlet Başkanı Abbas, 'Müslüman ve Hıristiyanların ibadethaneleri vuruluyor. Sivillerin ölümünü kınıyoruz.' dedi.

'Tek çözüm iki devletli çözümdür' açıklamasında bulunan Abbas, 'Filistin egemen ve bağımsız devlet olmalı' ifadelerini kullandı.

SİSİ: REFAH KAPISI SÜREKLİ AÇIK KALACAK

Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan barış zirvesinde kürsüye çıkan Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi'de, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması için ABD ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi

Refah Sınır Kapısı'ndan geçecek insani yardımların Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılayı gözetiminde Gazze'ye ulaştırılacağını aktaran Sisi, "Mısır Refah sınır kapısını hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

 

 

FİDAN: YENİ BİR GARANTİ MEKANİZMASI TASARLANIP  HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

Bakan Fidan zirvedeki konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan konuşmasında 'Binlerce sivil ölüyor, böyle bir cezalandırma olamaz' ifadelerini kullandı.  

'Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz' diyen Fidan ayrıca 'Kalıcı barış istiyoruz, iki devletli çözümle bir anlaşma olabilir' diye ekledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Fidan, İsrail'in 2 milyon insanı, insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede açık hava hapishanesinde tuttuğunu ve bunu terörizme karşı savunma olarak adlandırdığını dile getirerek, 'Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne Filistinliler için ne de hiç kimse için bu tarz suçlara göz yummayacağız. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir.' ifadesini kullandı.

'(İsrail-Filistin çatışması) Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir.' diyen Fidan, Türkiye'nin bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

'KENDİNİ SAVUNMA HAKKI'

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in kendini savunma hakkını onayladıklarını ancak bunun uluslararası hukuk içinde uygulanması gerektiğini söyledi.

Michel, AB olarak "Hamas'ın İsrail'e saldırılarını" kınadıklarını, rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptıklarını anımsattı: "Sivillerin ve sivil altyapıların her zaman ve her yerde korunmasının önemini vurguluyoruz. İsrail'in kendini savunma hakkını onaylıyoruz. Bu savunma hakkı uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca uygulanmalıdır."

Michel, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze'ye acilen insani yardımların ulaştırılması gerektiğini belirterek, "Topyekun kuşatma uluslararası hukuka aykırıdır." ifadesini kullandı.

Bölgesel tırmanışı engellemek, şiddet döngüsünü sonlandırmak için herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Michel, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli kalıcı çözüm için her türlü çabanın yürütülmesinin önemine değindi.

MELONİ: İSRAİL NE KADAR TAHRİK EDİLSE DE

Meloni, Hamas'ın topraklarındaki işgale karşı başlattığı harekatı 'tahrik' olarak niteledi. İsrail işgaline düşük tonda değinen Meloni bir devletin ne kadar tahrik edilse de "intikam alma" hissiyle yaklaşmaması gerektiğini, bununla beraber bir devletin, vatandaşlarının ve sınırlarının güvenliğini sağlamasının meşru olduğunu belirtti. Başbakan Meloni, "Krizin tırmanmasını önlemek ve bu krizin kontrolünü kaybetmekten kaçınmak için imkansızı yapmalıyız çünkü sonuçları hayal bile edilemez. Bunu yapmanın en ciddi yolu, 'iki halk-iki devlet' perspektifine dayanan, somut ve belirli bir zaman çerçevesine sahip olması gereken yapısal bir çözüme yönelik siyasi girişimdir." ifadesini kullandı.