Dizleriniz sizi zor mu taşıyor?

PROF. DR. FEHMİ KATIRCIOĞLU

Diz ağrısı oluşum nedeni genel olarak kemik ya da eklem sisteminde oluşan ve normal vücut işleyişini engellenmesine neden olan faktörlerdir. Bu faktörler, kemik yapısında bozulma ya da eklemlerin deforme olmasına neden olur, bu değişim; çeşitli vurular, kalıtsal faktörler ya da kilo gibi değişkenlere bağlı olarak kaynaklanabilir. Her insanda aynı nedene bağlı olmamakla beraber aynı darbe ya da diğer etmenler farklı sonuçlara neden olabilir.

NEDENLERİ MUHTELİF  

Diz ağrısı, insan hayatını etkileyen rahatsızlıklar arasında yer alır. Diz ağrı nedenleri ise kişiye bağlı olarak farklılaşabilir. Kalıtsal etmenler ya da yaşam tarzı nedenler arasında bulunur. Ağrının  yaygın nedenlerinden biri kireçlenmedir. Yaş, hareket durumu gibi bazı etkenler kişilerin diz bölgesinde yer alan eklemlerin işlevlerini yitirmelerine neden olabilir. Yaşanan bu işlev kaybı, dizde ağrı olarak kişinin hayatını etkileyebilir. Düşme, burkulma ya da çeşitli materyaller nedeni ile oluşan yaralanmada diz ağrısı neden olur sorusunun cevapları arasında yer alır. Bu yaralanmalar, bazı durumlarda tedavi edilmesine rağmen devam edebilir. Bilinen yaygın nedenlerden bir tanesi de genetik faktörlerdir. Kemik şekli, eklem yapısı ya da dizilim bozukluğu gibi bazı etkenler ağrıların nedenleri arasında yer alıyor olup günlük hayatta çeşitli aksaklıkların olmasına sebep olabilir.

FAZLA KİLO KARŞIMIZDA

Eklemde oluşan enfeksiyonlar da diz ağrı nedenleri arasındadır. Kemik yüzeyinde enfeksiyonlar ya da kemik kanaması sonucunda doku eksikliği diz ağrılarına kaynaklık edebilir, bir diğeri ise fazla kilodur. İdeal kilonun üzerine çıkıldığında eklem ve kemiklerin taşıması gereken yükte bir artış görülür. Yaşanan bu artış, insanların çeşitli ağrılar ile karşılaşmasına katkı sağlayabilir.

 

Diz ağrısı çocuklarda da görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Çocuklarda oluşan diz ağrıları, kemik ya da eklem bozukluğu belirtileri ya da bazı hastalıkların nedenleri arasında yer alabilir. Aynı zamanda büyüme sebebi ile de ağrı sorunu ile karşılaşılabilir. Bacak bölgesi büyümeye eklem sisteminden başlar ve yaşanan değişim dizde ağrı olarak görülebilir. Kesin sonuca ulaşmak için uzman doktorlara başvurabilirsiniz. Diz ağrısı, bazı durumlarda spor aktiviteleri nedeni ile oluşur. Dizin fazla zorlanması, dinlenmeden uzun ve yorucu antrenmanların yapılması ya da yüksek ağırlıkların yanlış pozisyonda kaldırılması temel nedenler arasında yer alır. Aynı zamanda spor esnasında alınan çeşitli darbeler de yaşanan rahatsızlığın nedeni olabilir.

YAŞLILIKTA ARTAR

Diz ağrısı yaş alma ile görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Bu sorun, vücudun kollojen üretiminde oluşan azalmadan kaynaklanabilir. Yaşanan azalma ile beraber hareketsiz yaşam, fazla kilo ya da hastalıklarda diz kapağı ağrısı olarak insan yaşamını etkileyebilir.

Diz ağrısı, hamilelikle beraber de görülebilir. Hamilelik esnasında oluşan diz ağrıları farklı nedenlere bağlı olabilir. Genel olarak bakıldığında ise ani kilo artışı ile diz ve eklemlere yüklenen ağırlığın fazlalaşması dizde ağrı rahatsızlığının nedenleri arasındadır. Aynı zamanda stres, hormonlar, vitamin eksikliği de rahatsızlığın nedenleri arasında yer alabilir.

BİRKAÇ KOLAY ÖNERİ

Diz ağrısı azaltabilmek için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin başında buz kompresi gelir. Temiz bir havlu içerisine yerleştirilen buz diz üzerine uygulanarak şişlik ve ağrının geçmesi beklenir. Bazı durumlarda aynı yöntem sıcak buz torbası ile yapılır. Yürüyüş ya da diz sağlığını koruyan egzersizler de rahatsızlık için kullanılan yöntemler arasında yer alır.

BELLİ BAŞLI TÜRLERİ

Osteoartrit (Eklem Romatizması / Kireçlenme): İlerleyen yaş ile görülen osteoartrit, eklem romatizması ya da kireçlenme olarak da isimlendirilir. Bu rahatsızlık ile karşılaşan kişiler, diz kapağı ağrısı ya da şişme gibi belirtiler ile karşılaşabilir. İltihaplı Eklem Romatizmaları: İltihaplı eklem romatizmaları, geçmeyen diz ağrısı ya da şişlik gibi belirtilere sahiptir. Aynı zamanda oluşan belirgin şişlik, bölge üzerindeki ısı artışı ile de devam eder. Nadir görülen dizde ağrı çeşitlerindendir.

Menüsküs Yırtığı: Menüsküs yırtığı, travmatik sebeplere bağlı olarak gerçekleşir. Diz bölgesine alınan bir darbe ya da zorlanma gibi nedenler menüsküs bezinde bir yırtılmanın oluşmasına neden olur. Oluşan yırtılma, ani ve şiddetli ağrı gibi yan etkilerin oluşmasını da sağlayabilir. Menüsküs yırtığı sol diz ağrısı şeklinde karşılaşabileceği gibi sağ diz kapağı ağrısı olarak da görülebilir.

Patellofemoral Ağrı Sendromu: Kıkırdaktan kaynaklanan rahatsızlıklar arasında yer alır, kemik iç kısmı ya da yüzeyinde yer alan kıkırdağın yumuşaması ve bozulması sonucunda görülür. Diz bükülerek yapılan bazı hareketlerde kemik ve kıkırdaklara binen yükün artması dolayısı ile sol ya da sağ diz kapağı ağrısının görülme nedenlerindendir.

İntermittant Hidrartroz (eklem şişliği): Ağrı ile beraber şişliğinde görüldüğü rahatsızlık çeşitidir. Hastalarda ani diz şişmesi vardır. Şişlik kişiye bağlı olarak 2 - 4 gün içerisinde kademeli bir şekilde azalır ve kaybolur. Düzensiz dönemler ile aynı durum devam eder.

Osteokondritis Dissekans: Diz yapısında oluşan parçada bozulma nedeni ile oluşur. Yaşanan bozulma subkondral kemik ve kıkırdak yapısı arasında bir boşluk oluşması ile başlar. Oluşan boşluk ile başlayan diz kapağı ağrısı, bazı hastalarda ilerleyebilir. Yaşanan boşluk fazlalaşarak subkondral kemiğin diz kapağı arasına düşmesi ile de devam edebilir, Yaşanan bu değişim, oluşan bölgeye bağlı olarak sağ ya da sol diz ağrısı ya da kitlenme gibi sağlık sorunlarının ana nedenlerindendir.