Mart'ta tarlaya

Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, depremlerin en faza Islahiye ve Nurdağ ilçelerine zarar verdiğini, köylerde büyük hasarlar olduğunu belirterek, “İlçemizde tarım aksamaz. Diğer bölgelerde kaybettiğimiz çiftçilerimiz var. Fedakârlık yapıp daha fazla üreteceğiz, daha fazla çabalayacağız.” dedi.

Bölgede depremden etkilenen şehirler ve köylerde incelemelerde bulunduklarını ifade eden Çolak, şöyle devam etti: “Deprem de olsa hayat devam ediyor. Çiftçi olarak yükümüzün ağır olduğunu biliyoruz. Üretim aksamadan devam etmeli, bunu da biliyoruz. Şahinbey’de 80 köyde tarım yapıyoruz. Küçük aile işletmelerinde hayvan yetiştiricilerimizin sıkıntıları var. Ahırlar yıkıldı ama çadırlarımız, barınaklarımız gönderildi, yem konusunda da adımlar atılıyor.” 

 

TARLALARIN YANINA KONTEYNER
Mart ayında çiftçinin tarlada olacağını bildiren Çolak, şöyle konuştu: “Burada hem Akdeniz hem de Doğu Anadolu iklimini yaşıyoruz. Her şey yetişiyor. Nurdağ ve Islahiye burada en fazla etkilenen ilçelerimiz. Köyler yıkıldı, ahırlar çöktü, durum içler acısı. Tarım akıllarına bile gelemiyor insanların şu anda. Yaraları devlet saracak. Bölge tarım bölgesi ve çiftçi tarlaya girmeden yaşam şartları sağlanmalı. Köylüler, köyünü terk etmiyor. Devletin üzerine çok iş düşüyor. Çiftçiyi tarlasından ayırmayalım. Tarlaların kenarlarına konteynerler kurulsun ki çiftçi tarladan kopmasın.”

 

PAZAR YOK ŞU ANDA
Ali Çolak’ın dikkat çektiği bir başka konu da çiftçinin elindeki ürünler oldu. Islahiye’de yıkılan kuru biber depoları olduğu bilgisini veren Çolak, “Bölgede ayrıca fıstıklar var. Önerimiz devlet de tüketici de birinci elden kuru biber ve fıstıklarını çiftçiden alsın ki yaralara bir nebze de olsa merhem olalım. İllerde şu an çiftçinin ürününü pazarlayabileceği yerler yok. Enkazın altından ürününü kurtarsa bile pazarlayamaz.” diye konuştu.

 

TRAKTÖR ÇİFTÇİNİN ELİ AYAĞI
Başka bir önemli konu da traktör. Traktör çiftçinin eli ayağı. Traktör olmadan çiftçi tarlasını süremez. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çadır ve traktör çok önemli bugün. Kazma kürekle tarım oluyor. Çiftçinin yüzde 80 traktörü göçük altında kaldı. Kahramanmaraş tahtacılar köyündeydik. 20 haneden 18 hane tamamen yıkılmış. Traktörler enkaz altında. Çiftçinin eline konteynerini ve traktörünü verin.” dedi. 

ELBİSTAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET ALİ BULUT: GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLSÜN


“Tarım yapacağız, sonbahar ekimleri yapıldı. Yaz ekimleri başlıyor. Şeker pancarı, ayçiçeği, mısır, pamuk… Her şey yetiştiriyoruz bu bölgede. Ama önce vatandaşın kendini toparlaması lazım. 

Girdi maliyetleri çok yüksek. Bölgedeki çiftçiye mazotu, ilacı, gübreyi ucuz versinler. En önemli destek bizim için bu. Bölge köyleri çok sıkıntılı. Evler, ahırlar yıkıldı. Yem sıkıntısı var. Mutlaka özel destekler istiyoruz. Sadaka değil, girdi maliyetleri düşürülsün istiyoruz.

2 milyon 500 bin dekar arazimiz var Elbistan’da. Bunun 350 bin dönümünde sulu tarım yapılıyor. Bölgede 750 derin kuyu var. Biz yaparız, 13 milyon insan şu anda mağdur. Ayakta kalanlar üretmeye hazır. Ama destekler de şart. Yeter ki dışarıya muhtaç olmayalım, biz hazırız.

Malatya çiftçisinin elinde 60 bin tona yakın kayısı var. Kahramanmaraş’ta da 600 kayısı ağacı var. Üreticinin elinde kalan kayısılar, mutlaka alınmalı. Devlet pazarlasın bu kayısıları, TMO alabilir.”