Petrol-İş meydanları inletti

7 Temmuz’dan beri grev yürüten Petrol-İş direnişlerinin beşinci gününde bir eylem gerçekleştirdi. Petrol İş Sendikası Başkanı Tuncay Topuz’un öncülüğünde Eti Maden işletmeleri arasında gerçekleşen müzakere sürecinin olumsuz sonuçlanmasının ardından grev başladı. 21 Temmuz günü İDO önünde başlayan yürüyüş vatandaşların da yoğun katılımıyla coşkulu bir kalabalığa dönüştü.

 

 7 Temmuz’dan beri grev yürüten Petrol-İş direnişlerinin beşinci gününde bir eylem gerçekleştirdi. Petrol İş Sendikası Başkanı Tuncay Topuz’un öncülüğünde Eti Maden işletmeleri arasında gerçekleşen müzakere sürecinin olumsuz sonuçlanmasının ardından grev başladı. 21 Temmuz günü İDO önünde başlayan yürüyüş vatandaşların da yoğun katılımıyla coşkulu bir kalabalığa dönüştü.Başkan Topuz, konuşmasında toplu iş sözleşmesinin gidişatı ve işverenlerin emekçilere karşı tutumu ile ilgili yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Basın açıklaması, sivil toplum kuruluşları (STK) ve vatandaşların yoğun katılımıyla coşkulu bir kalabalığa dönüştü. Eylem, beklenenin üzerinde ilgi gördü.

Petroliş Sendikası Cumhuriyet meydanında basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Senelerce Eti Maden’e ve Petrol İş Sendikamıza hizmet vermiş emekli abilerim, emekli platformu yöneticileri ve sendika yöneticileri ve şu anda hak arama yolunda emek ve ekmek mücadelesi veren onurlu, gururlu ve koca yürekli Eti Maden işçileri hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Toplu iş sözleşmeleri ile ilgili ve fabrikalarımızdaki sorunlarla alakalı basın açıklamamıza hoş geldiniz sefalar getirdiniz

Toplu iş sözleşmelerinde geldiğimiz nokta ve işverenimizin tutumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme ve sesimizi duyurma adına burada toplanmış bulunmaktayız.

01.01.2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmelerimizde geldiğimiz noktada ve günün sonunda pazartesi günü grev ilamımızı astık ve bugünle birlikte 5 gündür fabrikalarımızda eylem sürecine devam ediyoruz. Grev uygulamasında 16 Ağustos son günümüzdür.

Bugüne kadar 7 aydır gerek siyasi iktidarın temsilcileri, ilçe başkanları, bölge milletvekilleri, bakanlık yetkilileri, Tühis, Türk-iş ve genel müdürlüğümüzle defalarca görüşüp sıkıntı ve sorunlarımızı ilettik. Seçimlerden önce her şey çok iyi gidiyor, herkes yardımcı olacağını söylüyor bakanlarımız ve genel müdürlüğümüz bir takım sözler veriyorlardı. Diyordular ki; “Toplu iş sözleşmelerinde Eti Maden’e pozitif ayrımcılık yapılacak”. Bakanlarımızın bu sözleri hepimizin cep telefonlarındaki videolarda hala kayıtlı. Aynı zamanda da fabrikalarımızdaki sorunlarda hiç bir şeye hayır denmiyor, hallederiz, yaparız, sıkıntı yok. diye diye 6 ayımız ve seçim sürecimiz geçti. Sonra ne mi oldu? Seçim bitti, verilen sözlerin hepsi unutuldu. Birde yetmezmiş gibi üretim primimizi takdir primi ile tamamlayan işverenimiz seçim bittikten sonraki ilk ay takdir primimizi kesti. Zaten bitmemiş sözleşmemizde kıt kanaat geçinen işçi iyice zora düşmüştür. Bu ay üretim primsiz bir işçinin maaşı 9.000 bin TL’dir. Hakkımızı helal etmiyoruz.” İfadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında ise şu görüşlere yer verildi: 1 yıldır teknisyenlik sınavlarımız yapılmıyor. Yemekhane sorunlarımız çözülmüyor. Servis sorunlarımız çözülmüyor. Vagon boşaltma biriminin soyunma odaları yapılmıyor. Temsilcilik ve kantin binaları yapılmıyor. Asit fabrikalarımızdaki sorunlarımız bir türlü giderilmiyor. Sorunlar say say bitmiyor, söz veriliyor ama hayata geçirilmiyor! Kıymetli dostlarım, bizler çok şey istemiyoruz. Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde idari ve sosyal haklarda 3 – 5 talebimiz var. Bu sıkıntılar giderilsin istiyoruz. Aynı kurum içerisinde ayrımcılık istemiyoruz. İşçisi, memuru, taşeronu herkes hakkını alsın, üretim primini alsın. Bizlere de giyim çeklerimiz verilsin.

Enerji bakanlığına bağlı tüm kurumlarda yani TPAO – BOTAŞ – EÜDAŞ – TEDAŞ – TEİAŞ – DSİ VE MTA ‘ki tüm kurumlarımızda hem işçiye hem memura giyim çekleri nasıl veriliyorsa Eti Maden’de de ayrım yapmadan, biz işçilere de giyim çeki verilsin. Bu konu ile alakalı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. kıdem tazminatlarımız 4/3 oranında eridi. vergi dilimlerindeki adaletsizlik devam ediyor. emekli maaş hesaplamaları ve emeklinin almış olduğu maaşlardaki adaletsizlik devam ediyor. Tüm bunlar emekçinin belini bükmektedir. İş kazalarında hayatını kaybeden işçi İş kazalarında uzuvlarını kaybeden işçi, Meslek hastalıklarına maruz kalan işçi, Gaza, toza, kimyasala, sıcaklığa maruz kalan işçi, 24 saat vardiyalı çalışan işçi, Hakkını alamayan yine işçi…

Buradan siyasi iktidarımıza, bakanlarımıza, tüm milletvekillerimize, il başkanımıza, ilçe başkanımıza, Tühis’e ve en sonda 5 yıldır işçiye büyük sözler veren genel müdürlüğümüze sesleniyorum. Bu işçiye sahip çıkın! Bu işçiye yardımcı olun! sözlerinizi lütfen tutun!

Bu emekçiler Eti Maden’i Türkiye’nin göz bebeği haline getirmiştir. Ülkemize en büyük katma değeri emekçiler sağlamıştır. Kurumu ihracat şampiyonu yapmıştır. Cevher den, mücevhere logosuyla anılan kurum haline getirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da Eti Maden’e çok değer verdiğini biliyoruz. Cumhurbaşkanım; Bandırma Eti Maden işçisinin sesini duyun ve lütfen yardımcı olun.

Bu sıcak havada bizlere destek veren, bizleri yalnız bırakmayan Bandırma halkına, emekli abilerime, sivil toplum örgütlerine ve sendikalara ve hak arama mücadelesinde 1 haftadır yılmadan, yıkılmadan mücadele eden Eti Maden’in ve Petrol İş Sendikasının onurlu, gururlu koca yürekli işçi arkadaşlarıma teşekkür eder, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Sağolun, varolun