Bilim heyacanı
Haber
20 Ocak 2024 - Cumartesi 00:09 Bu haber 625 kez okundu
 
Bilim heyacanı
Mehmetçiği görev bölgelerine ‘ayağına taş değmesin’ diye uğurlayan Türkiye, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’yı ‘Uzay Vatan’a ‘Ayağına göktaşı değmesin’ diye uğurladı
Türkiye Haberi
Bilim heyacanı

Türkiye’de milyonların yüreği ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte attı. Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunu ülke genelindeki tüm ajanslar ve pek çok TV kanalı tarafından canlı yayınlandı. Gezeravcı'yı taşıyan Dragon kapsülünün ABD yerel saatiyle Cumartesi sabahı 05.15 (TSİ 13.15) civarında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) varması hedefleniyor. Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, bir günlük ertelemenin ardından Türkiye saati ile 00.49'da NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

FIRLATMA BAŞARILI GEÇTİ

 

ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı. SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) planlandığı gibi fırlatıldı. Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bilim, heyacanı,
Yorumlar
Haber Yazılımı