Gri listeden çıkmak neden önemli?
Haber
28 Haziran 2024 - Cuma 18:25 Bu haber 258 kez okundu
 
Gri listeden çıkmak neden önemli?
Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) bünyesinde alınan karar sonucunda gri listede yer alıyordu. Türkiye 3 yıl sonra gri listeden çıktı. Peki Türkiye için gri listeden çıkmak neden önemli? Gri liste nedir? Hangi ülkeler gri listede?
Ekonomi Haberi
Gri listeden çıkmak neden önemli?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı" ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması için kurulan hükümetler arası bir organizasyondur.

 

GRİ LİSTE NEDİR?

Gri liste, FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan bir liste niteliği taşıyor. Kuruluş, ülkelerle bu alandaki eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapıyor.

 

TÜRKİYE NEDEN GRİ LİSTEYE GİRDİ

Türkiye  2021 yılında FATF tarafından eylem planı maddelerini tamamlayamadığı için gri listeye alınmıştı. FATF tarafından belirlenen kriterlerin yerine getiren Türkiye, kripto paraların terörizmin finansmanında kullanılma riskine karşı önlemler alınması gerekçesi ile daha sonra izleme listesine alınmıştı. Kripto paralara ilişkin düzenleme içeren kanunda yasalaştı.

Türkiye daha öncede 2011 yılında listeye alınmıştı 2014 yılında listeden çıkmıştı. 21 Ekim 2021 yılında yeniden listeye girmişti.

 

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI MI?

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden bugün itibariyle çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından "Başardık" diye duyurdu.

Gri listeden çıkmak neden önemli? Türkiye gri listeye ne zaman girmişti? - Resim : 3

 

GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK NEDEN ÖNEMLİ

 

Türkiye'nin gri listeden çıkmasının finansal sistemine olan güveni daha da güçlendirmesi, bankacılıktan reel sektöre kadar pek çok alanda olumlu yansımalarının görülmesi bekleniyor. Bu sayede bankaların uluslararası finansal ilişkilerinin güçlenmesi ve kredi notlarının artması öngörülüyor. Böylece bankaların daha düşük maliyetle fonlama sağlayabileceği ve uluslararası piyasalardan daha fazla kaynak bulabileceği değerlendiriliyor.

 

Enerjiden inşaat ve altyapıya, turizmden sanayi ve imalata, gayrimenkulden diğer sektörlere kadar kararın uluslararası alanda olumlu etkilerinin hissedilmesi bekleniyor.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin gri listeden çıkışının özellikle uluslararası ekonomik ilişkilerde olumlu yansımalarının olması bekleniyor. Ülkenin finansal sistemine güvenin artmasına paralel olarak uygulanan ekonomik program hedeflerine ulaşılmasının kolaylaşması öngörülüyor.

 

Gri listeden çıkmak neden önemli? Türkiye gri listeye ne zaman girmişti? - Resim : 4

 

GRİ LİSTEDE OLAN ÜLKELER HANGİLERİ?

 

Genel Kurul, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik etti.

 

Türkiye ve Jamaika'nın gri listeden çıkan iki ülke oldu. Peki şu anda hangi ülkeler gir listede;

 

Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam, Yemen.

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Gri, listeden, çıkmak, neden, önemli?,
Yorumlar
Haber Yazılımı