Mülakat kaldırılsın
Haber
05 Ocak 2024 - Cuma 19:26 Bu haber 774 kez okundu
 
Mülakat kaldırılsın
Kamunun kanayan yarası liyakatsizlik yeniden gündemde. Yaşananlar bir kez daha talebinizi komisyona iletecek bir ‘referans’ bulursanız işinizin olacağını gösterdi. Öte yandan mağdurların öfkesi büyük. Uzmanlar yapılan mülakatların denetlenebilir olmadığı görüşünde
Türkiye Haberi
Mülakat kaldırılsın

Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın Adalet Bakanlığı görevde yükselme sınavına ilişkin kendisine gelen talepleri özel kalemine ilettiği telefon mesajlaşmaları ortaya çıkınca liyakat tartışmaları da yeniden gündeme geldi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimleri öncesinde verdiği “mülakat kaldırılacak” vaadini hatırlattı, Bakan Yardımcısı Can’ı istifaya davet eden de oldu; “Adalet Bakan Yardımcısı bunu yapıyorsa mülakatta adalete nasıl güvenelim” diyen de. Tepkiler yalnızca iktidar partisine gelmedi, muhalefet partilerinde yaşananlar da dile getirildi. Türkiye’nin kanayan yarası liyakatsizlik bir kez daha gözler önüne serildi. Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iddiaları “Talepler gelir. Bunları değerlendirecek olan ilgili komisyonlardır.” diyerek savuşturmaya çalıştı.

DAVAYI KAZANAN İKİNCİ DEFA ELENİYOR

 

Kamu kurumlarında liyakat Türkiye’nin en çok tartışılan konularından biri olarak güncelliğini koruyor. Vatandaşlar, sendikalar, barolar, meslek örgütleri konuya ilişkin açıklamalarında İşe alımlarda güvenlik soruşturması ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanının yeterli olacağını belirtirken yapılacaksa mülakatların kamera kaydına alınması gerektiğini belirtiliyor.

Kamuda torpil yine gündemde! Mülakat kaldırılsın - Resim : 1

Basına  konuşan avukat Erdem Cömert, açtıkları davaları kazansalar bile çözüm olmadığını vurguladı. Cömert, şunları kaydetti:

 

“Özellikle son dönemde KPSS ile uzmanlık, denetmenlik, hakimlik, savcılık, kaymakamlık gibi sınavlarda torpilin yoksa, ki referans diyorlar artık buna, buralara atanma şansın yok. Burada birçok insanın açık açık hakkı yeniyor. Sınavlarda yüksek puan alıyor, mülakattan eleniyor. İdare mahkemelerine dava açıyoruz: Mülakatlar usulüne uygun yapılmadı, sorular zarftan çekilmedi, öğrencinin verdiği cevaplar tutanak altına alınmadı diyoruz. Yargıda da bu davaları kazanıyoruz. Ama o zaman da diyorlar ki seni bir mülakata daha alalım, bir daha eleyelim. İstediğin kadar dava aç, önemi yok. Biz gerekirse seni üç kere eleriz diyorlar. İnsanlar da artık kaderine razı oluyor. En önemli sorun şu, yapılan mülakatlar yargı tarafından denetlenebilir değil.

‘AHLAKİ ÇÖKÜNTÜYE NEDEN OLUYOR’

“Bakın ta 17’nci yüzyılda Koçi Bey bir risale yayınlamış ve Osmanlı devletine demiş ki ‘adam kaydırma devam ederse bu devlet çöker’ Zaten 200 yıl sonra da çökmüş. Bu liyakatsizlikler devletin altını oyan, çökerten, insanların kamuya olan güvenini ortadan kaldıran şeyler. Ve insanlarda ne iş olsa yaparım mantığıyla ahlaki bir çöküntüye de neden olmakta. O nedenle bunlara derhal önlem alınması gerekmektedir.”

BİRİ 6 DİĞERİ 7 TORPİLLİ

E. F. KPSS’de Türkiye 3’üncüsü oldu. Kamu kurumlarının mülakatına girmeye üst sıralardan hak kazandı. 4 mülakata girdi. 60-66 arası puanlar verilerek elendi. Adalet Bakan Yardımcısı Can’ın mesajlarını görünce neler hissettiğini şöyle anlattı:

“Hayatımın 2 yılı kamuya girmem için gereken sınavlara hazırlanarak geçti. Mülakat listelerine ilk iki sıradan girip sonuncu çıktım. Bir kuruma girmek için bir arkadaşımın 6 diğerinin 7 torpili olduğunu biliyorum. Düşünsenize artık tek torpil de yetmiyor. İnsanlar çocuğu bir işe girebilsin diye siyasi partilere üye oluyor. Torpili olan başarılı oluyor, olmayan beceriksiz yerine konuyor. Sorun mülakatta da değil, bunun amacı dışında kullanılmasında. Denetlenemez olmasında.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Mülakat, kaldırılsın,
Yorumlar
Haber Yazılımı