TÜRK-İŞ yurt genelinde iş bıraktı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) gelirde ve vergide adalet talepleriyle başlattığı eylem programına bugün örgütlü olduğu tüm iş yerlerinde iş bırakma eylemiyle devam etti.

Sabah mesai başlama saatinde iş yerleri önünde yapılan kitlesel basın açıklamalarının ardından bir saatlik oturma eylemi yapıldı.

Ankara'daki eylemlere katılan TÜRK-İŞ Başkanı Ergun Atalay, "3 aydır kamuoyunda dile getiriyoruz. İşçinin alım gücü yerle bir oldu. İşçi yerle bir oldu. Bunun sebebi de enflasyon. TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile işçinin alım gücü arasında dağlar kadar fark var. Türk-İş hem müzakere yapıyor, hem de mücadele ediyor. Hükümet sesimizi duyana kadar eylemlerimize devam edeceğiz. Son çeyrek asırdır yapmadığımız şekilde Türkiye'nin 81 ilinde eylem gerçekleştirdik. İşi durdurmaktan memnun değiliz ama işçinin ücret dengesizliğine dair yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Önümüzdeki hafta TBMM açılıyor, işçinin haklı talebine kulak vermesi gerekiyor. İşçiye verilen ücretle bir ay değil, bir hafta bile geçinmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.

 

İstanbul'da yapılan eylemlerde konuşan Türk İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Halil Fakir Erdal, "İstanbul'da Karayolları Birinci Bölge Müdürlüğü önündeyiz. Yol-İş sendikamızın çalışanlarıyla birlikteyiz. Sıkıntılarımız artarak devam ediyor. Başta işçiler olmak üzere toplumun büyük bir bölümünün yaşama şartlarını ağırlaştırmaktadır. Yani mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir.Diyalog kapılarını açtık, açık tuttuk. Ancak bir sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçi olarak biz ödemeyeceğiz. Ödemek de istemiyoruz." dedi.

Eylemlerin bir diğer adresi de İzmir'di. , İzmir'de mesai başlangıcında bir saat iş bırakarak vergideki adaletsizlik ve kamuda ücret dengesizliğine dikkat çekmek için oturma eylemi yaptı. Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, "Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var. Ama işçinin ödediği kadar vergi vermiyorlar. İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır" dedi.

TCDD Halkapınar Lokomotif Bakım Atölyesi önünde toplanan demir yolu emekçileri “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “İş ekmek yoksa barışta yok”, “Sadaka değil hakkımızı verin”, “Hak, hukuk, adalet” ve “İşçiden tasarruf istemiyoruz” sloganları attı.