YSK’dan ‘seçim erteleme’ raporu

Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerle birlikte seçimler konusu da tartışılmaya başlandı. Bülent Arınç’ın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin deprem nedeniyle ertelenmesi çağrısı siyasetin gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıkılan kentlerin yeniden imarı için 1 yıl zaman istemesi zaten şüpheler oluşturmuştu.

Ancak muhalefet seçimlerin zamanında yani haziran ayında yapılması konusunda ısrarlı. Zaten ortada olan Anayasa hükmü “yasal” olarak bir yol bırakmıyor: Seçimler 5 yılda bir yapılır ve sadece savaş nedeniyle ertelenebilir. Ancak Arınç’ın “Ayet-i Kerime mi var?” diyerek yaptığı Anayasayı delme çağrısının hükümetin teşvikiyle ortaya atıldığı görüşünde olan geniş bir kesim mevcut.

 

Bu noktada ise Anayasal engeli aşmak için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) deprem nedeniyle yeni seçmen listelerini yetiştiremeyeceği yönünde bir açıklamayla seçimlerin ertelenmesini talep edebileceği ihtimali konuşulmaya başlandı. Yani Anayasal engeli, YSK’nın talebiyle aşma…

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, bu tartışmada dikkat çeken bir iddiada bulundu. Balbay, sızan bilgilere göre YSK’nın ön çalışmasını tamamladığını, seçimin zamanında yapılmasının mümkün olduğu kanısına vardığını öne sürdü. İddiaya göre YSK bu değerlendirmesini Cumhurbaşkanlığı’na da iletti.

Balbay’ın yazısının satır başları şöyle:

 

“AKP her zamanki taktiğini uyguladı. Oyunun aktif olarak içinde olmayan bir kişiye, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söyletti. Muhalefeti bu belirsizliğin içine sürükledi. Doğal bir siyasal refleksle muhalefet temsilcileri seslerini yükseltti:

– Anayasa çok açık, sadece savaş halinde seçim ertelenebilir.

Bize göre de anayasa çok açık ama…

Anayasanın açık açık delindiği zamanları az mı yaşadık!

Gördüğümüz o ki iktidar seçim tarihini güncellerken anayasaya değil, alacağı olası sonuçlara bakıyor. Hangisi daha avantajlı; ertelemek mi zamanında yapmak mı?

İktidar medyasının, “Millet can derdinde, muhalefet seçim derdinde” türünden başlıklar atması manidar! Şu aşamada istemedikleri anlaşılıyor.

Kamuoyunda tartışılan güçlü olasılık şu:

İktidar seçimi istediğini ilan eder. Tarih de verir. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) şu kararı alır:

– Deprem bölgesindeki seçmen listelerinin sağlıklı oluşmadığı anlaşılıyor. Bu koşullarda zamanında seçim, erkendir.

Bu olasılık çok konuşuluyor ama ocak ayı sonunda yenilenen YSK yönetiminde daha farklı bir hava var. Sızan bilgilere göre YSK ön çalışmasını tamamladı, seçimin zamanında yapılmasının mümkün olduğu kanısına vardı. Bu değerlendirmesini Cumhurbaşkanlığı’na iletti.”