ANADOLU AJANSI ÖZEL BİR YAZILIM HAZIRLADI
Haber
06 Mayıs 2023 - Cumartesi 04:30 Bu haber 1168 kez okundu
 
ANADOLU AJANSI ÖZEL BİR YAZILIM HAZIRLADI
Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz ve Yardımcısı Yahya Bostan, 14 Mayıs akşamı seçim verilerini nasıl aktaracaklarını anlattı. İki yönetici açıklamasında"Eğer verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin" ifadelerini kullandı.
Siyaset Haberi
ANADOLU AJANSI ÖZEL BİR YAZILIM HAZIRLADI

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu14 Mayıs seçimleri için yaptığı açıklamada, YSK’ye de Anadolu Ajansı’na (AA) güvenmediklerini belirtmiş, görevlilerin ıslak imzalı sandık tutanaklarını mutlaka almaları gerektiğini söylemişti. Kılıçdaroğlu, “YSK’ya güvenmiyoruz, TRT’ye güvenmiyoruz, Anadolu Ajansı’na güvenmiyoruz. O zaman biz, kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Tam 1,5 yıldır sandıkların güvenliği için çalışıyoruz” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaların ardından AA Genel Müdürü Serdar Karagöz ve Yardımcısı Yahya Bostan, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e açıklamalarda bulundu. İki yönetici “Eğer verdiğimiz hizmette en küçük bir aksaklık görülürse, hizmet alanlar bizi savcılığa şikayet etsin” ifadelerini kullandı.

 

Karagöz, “Türkiye’de seçim sonuçlarını açıklayan merci Yüksek Seçim Kurulu’dur. Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi, sandık başından topladığı kesinleşmemiş sonuçları abone/müşterilerine servis eden bir şirkettir. Bu kapsamda AA’nın seçim verilerini müşterilerine sağlıklı ve güvenilir bir şekilde servis etme sorumluluğu bulunmaktadır.” dedi.

‘AA ÇALIŞANLARI 191 BİN SANDIĞIN YAKLAŞIK 50 BİNİNE DOĞRUDAN ULAŞACAK’

AA’nın seçim verisi toplama sisteminin iki ana kaynağa dayanacağını söyleyen Karagöz, şunları söyledi:

“Birinci kaynak: 14 Mayıs Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde editöryal ve idari çalışanlar ile serbest habercilerden oluşan 2 bin 500 kişilik AA ekibi sahada görev yapacak.

 

İkinci Kaynak: Araştırma şirketi çalışanları. (Anlaşma gereği bu şirketin ismi açıklanmıyor.) Türkiye genelindeki tüm sandıklardan seçim verilerini toplayabilmek için bir araştırma şirketi ile iş birliği yapacağız. Araştırma şirketi, AA çalışanlarının ulaşmadığı sandık sonuç verilerini toplayarak AA sistemine yükleyecek.

AA çalışanları 191 bin sandığın yaklaşık 50 binine doğrudan ulaşacak. Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerdeki sandıkların önemli bir bölümünün verileri AA çalışanları tarafından toplanacak. AA ekipleri, sandık sonuç verilerini toplarken AA yazılımcılarının ürünü olan özel mobil uygulamayı ve yazılımı kullanacak.”

ANADOLU AJANSI ÖZEL BİR YAZILIM HAZIRLADI

Ayrıca, özel bir yazılım hazırlayan AA, seçim verisi toplama işleminde Amazon’la iş birliği yapacak. Sandık sonuç tutanaklarının fotoğraflarında yer alan veriler Amazon’un OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisi ile otomatik olarak taranarak dijital ortama aktarılacak.

Bostan, sistemin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:

“Sandık sonuç verilerinin toplanmasından sorumlu olan görevliler, cep telefonlarına indirdikleri mobil uygulama üzerinden hangi sandıklarda görevli olacaklarını görecek. Bu görevlendirme, çalışanların kayıtlı adreslerine göre yapıldı. Her bir görevli, kayıtlı adresine en fazla 3 kilometre uzaklıkta olan sandıklarda görev yapacak. Bir görevli en az 10, en çok ise 40 sandığın sonucunu sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekmek suretiyle sisteme aktaracak. Bu çerçevede AA çalışanları yaklaşık 50 bin sandığın verisine doğrudan ulaşabilecek.

‘SİSTEME GİREN SANDIK SONUÇLARI AMAZON’UN ORC UYGULAMASIYLA OKUNACAK’

AA ekipleri sandıklar kapandıktan ve oy sayım işlemi başladıktan hemen sonra, görevli oldukları sandıkların başında olacak. Oy sayım işlemi tamamlandığında ve sandık sonuç tutanağı oluşturulduğunda bu tutanağın fotoğrafını çekip mobil uygulama üzerinden AA sistemine aktaracak. Sisteme giren sandık sonuç tutanakları Amazon’un OCR uygulamasıyla yazılım tarafından okunacak ve dijital alana taşınmış olacak.

Bu sistemin tamamen sağlıklı bir şekilde işlemesi için bir kontrol mekanizması kurulmuştur. Görevlilerin sandık başından gönderdiği veriler, OCR sistemiyle okunduktan sonra Ankara’daki Genel Müdürlük binasındaki 300 veri kontrol sorumlusu tarafından titizlikle kontrol edilecek. Bu sorumlular, sandık sonuç tutanağı fotoğrafı ile sistemdeki sonuçları karşılaştıracak. Verilerde herhangi bir hata olması durumunda düzeltme işlemini yapacak ve verilere son onayı verecek.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ANADOLU, AJANSI, ÖZEL, BİR, YAZILIM, HAZIRLADI,
Yorumlar
Haber Yazılımı