Avrupa’da savaş karşıtı yürüyüş dalgası başladı
Haber
27 Şubat 2023 - Pazartesi 13:26 Bu haber 1505 kez okundu
 
Avrupa’da savaş karşıtı yürüyüş dalgası başladı
Avrupa’da savaş karşıtı yürüyüş dalgası başladı, Londra’da, Roma’da ve Zürih’te toplana binlerce vatandaş 'savaşa hayır' dedi.
Dünya Haberi
Avrupa’da savaş karşıtı yürüyüş dalgası başladı

‘SAVAŞIN ARKASINDA ABD VAR’

İngiltere’nin başkenti Londra’da toplanan binlerce gösterici, birinci yılını geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı’nı protesto etti. Cumartesi günü “Savaşı Durdurun Koalisyonu” (Stop the War Coalition) tarafından düzenlenen mitingde binlerce kişi meşhur Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler “Barış görüşmeleri şimdi, Ukrayna’daki savaşı durdurun, Rus işgaline hayır, NATO’ya hayır, nükleere hayır!” yazan bir pankartın arkasında yürüdü.

İşçi Partisi’nin eski liderlerinden ve halen parlamento üyesi olan Jeremy Corbyn de mitinge katıldı. Nefret, yoksulluk, terörizm ve mültecilerin savaşın meyveleri olduğunu belirten Corbyn, dünya liderlerinin Ukrayna’daki savaş konusunda hiçbir şey yapmaması halinde yeni bir çatışmanın kapıda olduğu uyarısında bulundu. Eylemde Batı’nın Ukrayna’ya durmaksızın silah pompalamasına son verilmesi çağrısında bulunan pankartlar taşıdı.

 

 

AA muhabirine konuşan protestoculardan Tanya, “En büyük manipülasyonun arkasında ABD olduğunu düşünüyorum. ABD sadece kendi çıkarlarının peşinde koşuyor.” ifadesini kullandı.


‘RUS DOSTLARIMIZLA ANLAŞALIM’

İtalya’nın başkenti Roma’da Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara ve İtalya’nın Ukrayna’ya silah sevkiyatına karşı bir miting düzenlendi. Cumartesi günü Roma’nın merkezindeki Santi Apostoli meydanında yaklaşık yüz gösterici toplandı. Bazıları İtalya’nın Avrupa Birliği ve NATO’dan çekilmesi çağrısında bulunurken, diğerleri İtalya Başbakanı Giorgia Meloni hükümetini protesto etti.

 

 

Yapılan konuşmalarda “Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasının ve bu gereksiz çatışmanın sona erdirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Vizyonumuz Rus dostlarımızla ilişkilerimizi düzeltmek ve dünyanın iyiliği için çalışmaktır.” denildi.

Göstericiler, Roma’nın AB yanlısı politikasının ve Rusya ile çatışmasının, Washington’un Avrupa’yı Rusya gibi güvenilir bir enerji tedarikçisinden mahrum bırakma planı nedeniyle şu anda acı çeken İtalyan halkı için zararlı ekonomik sonuçlara yol açtığına inanıyor.

İtalya’nın diğer şehirlerinde de protestolar düzenlendi. Cenova’da 2 binden fazla kişi sokaklara döküldü. Barış taraftarları Pisa, Milano, Floransa ve Lecce’de de bir araya geldi.


‘NATO PROGRAMINDAN ÇEKİLELİM’

 

 

İsviçre’nin en büyük şehri Zürih’teki Helvetiaplatz’da yüzlerce kişi “Savaşa Hayır” ittifakı tarafından düzenlenen bir gösteri için bir araya geldi. Miting, İşçi Partisi (PdA) gibi sol örgütler tarafından örgütlendi. Sloganlar ve pankartlarla silah sevkiyatına son verilmesi, İsviçre’nin NATO işbirliği programı “Barış için Ortaklık”tan çekilmesi ve Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunuldu. Gösterinin organizatörleri tarafından yapılan çağrıda bunlar “transatlantik savaşın” bir parçası olarak tanımlandı. Ukrayna’da “faşist güçlerin güçlenmesi” ve “Rusça konuşan azınlığın baskı altına alınması” da eleştirildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Avrupa’da, savaş, karşıtı, yürüyüş, dalgası, başladı,
Yorumlar
Haber Yazılımı