DEM Parti: Esad ile değil Öcalan’la görüşün.!
Haber
10 Temmuz 2024 - Çarşamba 11:46 Bu haber 631 kez okundu
 
DEM Parti: Esad ile değil Öcalan’la görüşün.!
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Bakırhan, grup toplantısında Türkiye-Suriye yakınlaşması ve Fransa seçimleri hakkında konuştu
Siyaset Haberi
DEM Parti: Esad ile değil Öcalan’la görüşün.!

DEM Parti  Eş Genel Başkanı Tuncer Baekırhan, partisinin TBMM grup toplantısında, Türkiye-Suriye yakınlaşmasını ve Fransa seçimlerini değerlendirdi. Fransa’da sol ittifakın kazanmasına sevinen Bakırhan, Türkiye’nin Suriye yakınlaşmasından rahatsız oldu. Bakırhan, Esad’la görüşülmesine karşı olmadıklarını belirtse de Tahran'da, Bağdat'ta ve Şam'da muhatap arayarak çözümün sağlanamayacağı savundu. Öcalanı ise bölge barışının gerçek adresi olarak tanımladı.

 

Bakırhan, “Bildiğiniz üzere, uzun süredir en çok savrulan dış politikaya sahip ülke Türkiye'dir. Suriye politikası bunun en önemli örneğidir ve ileride kitaplarda ders olarak okutulacak; dersin adını da biz önerelim: "Kürt düşmanlığının ağır bilançosu!"

AKP iktidarı, Suriye'de Kürt halkına karşı önce İŞİD'le muhatap oldu, sonra ÖSO'ya sarıldı, şimdi ise Esad'ı davet edeceğim diyor. Hep söyledik, söylemeye de devam edeceğiz; Tahran'da, Bağdat'ta ve Şam'da muhatap arayarak ne Kürt sorununu çözersiniz ne de bölgesel barışa katkı sunarsınız.

ÖZEL’E DE YÜKLENDİ

Ana muhalefetin de AKP'nin Suriye politikasına ortak olmaya eğiliminin arttığını yakından takip ediyoruz. Sayın Özel, "Esad'la Erdoğan arasında arabulucu olabiliriz" dedi. Buradan bütün kamuoyu önünde soruyoruz; Erdoğan'ın Esad'la "Kürt karşıtlığı" üzerinden kurmaya çalıştığı ortaklığa mı arabulucu olacaksınız? Yoksa ana muhalefet olarak Türkiye'de, Suriye'de ve tüm Ortadoğu'da Kürt halkının haklarını da savunacak mısınız?

 

Suriye'de bugün yaşanan ve Türkiye'yi doğrudan etkileyen krizlerde AKP'nin 4 payı varsa, ana muhalefetin de 1 payı vardır. Hatırlayın, önceki dönem genel başkanlarının "Afrin'de güzel şeyler oluyor. İyi hizmetler götürülüyor" dediği; ancak Türk bayrağı yakılınca mı Afrin'de yaşananlar dikkatinizi çekti? 2019'da Demirci Kawa'nın heykelini yıktıklarında anlamadınız mı günü geldiğinde bu suç örgütleri toplumun değerlerine dair ne varsa saldıracaktır diye.

Bu sebeple muhalefete tavsiyemiz, hem Suriye hem de Rojava politikasını yeniden gözden geçirip iktidarın arkasına takılmaması yönündedir. Aksi takdirde bataklığa saplanan AKP-MHP'nin yanında siz de yer alırsınız. Toplum Suriye'de Kürtleri tasfiye etmenizi istemiyor, suç örgütlerini desteklemenizi istemiyor.

Toplum, Türkiye'de yaşamaya çalışan milyonlarca Suriyelinin özgür bir şekilde topraklarına dönmesini sağlayacak siyaseti istiyor. Biz ilkesel olarak, Kuzey-Doğu Suriye halklarının ve Türkiye'nin, Esad'la görüşmesine karşı değiliz. Türkiye, Kuzey-Doğu Suriye halklarıyla kalıcı barışı sağlayacak siyaset üretmelidir. Ortadoğu'da barışı sağlamanın ilk adımı budur. Bu olmadığı sürece, Şam'la da Tahran'la da Kürt karşıtlığı temelinde kuracağınız ittifak er ya da geç çökecektir. Çözüm; Ankara, Şam, Bağdat ve Tahran'da savaş mekiği yürütmekle değil, Diyarbakır, Kobani, Hewler ve Kirmanşah'ta barışı aramakla olur.

Çözüm Kürt halkının iradesini tanımaktan geçer. Çözüm yıllardır Ortadoğu'nun barışını ve halkların bir arada yaşamasını savunan Sayın Öcalan ile görüşmekten geçer. Sayın Öcalan sadece Kürt meselesinin değil, bölge barışının da gerçek adresidir." dedi.

‘TÜRKİYE’DE DE ‘AŞIRI SAĞ’ ENGELLENMELİ’

DEM Partili Tuncer Bakırhan, Fransa'daki sonuçların umut olduğunu belirtti. Türkiye’de’de Fransa’da ki gibi yükselen milliyetçiliğe karşı birleşilmesi gerektiğini savunan Bakırhan, önümüzdeki dönemlerde daha güçlü etkinlikler yapacaklarını söyledi.

Bakırhan, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin haftalık Meclis Grup Toplantısı'nda gündemdeki gelişmelere dair açıklamada bulundu. Fransa’daki seçimlerde sol ittifakın kazandığı başarıya dikkati çeken Bakırhan, "Yükselen aşırı sağ ve faşizm dalgasına karşı demek ki bir araya gelince, birlikte hareket edince Fransa’daki gibi çok önemli sonuç alınabiliyormuş.

Fransa'daki sonuçlar bizlere umut oldu moral oldu, tekrar onları tebrik ediyoruz. Fransa'daki seçim sonuçları bizlere de çok önemli bir ders verdi. Eşitsizlik var, adaletsizlik var, Türkiye’de yaşayan milyonlarca insan bu haksızlık ve hukuksuzluk sisteminden olumsuz bir şekilde etkileniyor. Ama bir türlü bir araya gelip dayanışma içerisinde ortak bir mücadele zemini öremediğimiz için bugün yaşamış olduğumuz sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Umarım Fransa’daki bu dayanışma, bu güç birliği, işbirliği önümüzdeki dönem Türkiye başta olmak üzere tüm dünyada yaşanır”

Kaynak: Editör:
Etiketler: DEM, Parti:, Esad, ile, değil, Öcalan’la, görüşün.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı