DEM Parti şaşırmış,!
Haber
22 Haziran 2024 - Cumartesi 15:19 Bu haber 336 kez okundu
 
DEM Parti şaşırmış,!
11 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin soruşturma başlatıldı. Ekipler ve vatandaşlar yangını söndürmek için kan ter içinde çabalarken, DEM Parti kayıplardan devleti sorumlu tuttu
Türkiye Haberi
DEM Parti şaşırmış,!

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangında 5 kişi hayatını kaybetti. Yerleşim yerlerine sıçrayarak 78 kişinin yaralanmasına neden olan yangın dün sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Yangına ilişkin soruşturma başlatıldı.

 

Dem Parti  yangına müdahalenin geciktiğini savundu. “Devlet ve iktidar halkın yanında değil.” diyerek provokasyon peşine düştü. DEM Parti’ye destek CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi. 

Çınar ile Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda anızdan olduğu belirtilen yangın çıktı. Yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. Yangına müdahale için Diyarbakır ve Mardin'in yanı sıra çevre illerden AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü ve itfaiye ile 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Yangına 41 araç ve 150 personelle müdahale edildiği bildirildi. Yangın sebebiyle 35 ambulans ve 7 UMKE timinin görevlendirildiği de kaydedildi.

Yangında Diyarbakır'da 3, Mardin'de 2 kişi hayatını kaybetti, 10'u ağır 44 kişi yangından etkilendi.

 

Kontrol altına alınan yangında, soğutma çalışmaları sabah saatlerine kadar sürdü. Ekiplerin, geniş bir alanda yürüttükleri soğutma çalışması sona erdi. Bu arada, yangının etkili olduğu alan dronla görüntülendi. Görüntüde, soğutma çalışmalarına katılan helikopterin Göksu Barajı'ndan aldığı suyu yangının etkili olduğu bölgeye taşıması, Diyarbakır ve Mardin'de yangından etkilenen alanlar görüldü. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile Çınar ilçesinde yangın çıkan bölgede de incelemede bulundu.

Ciğerimiz yanarken DEM’den kışkırtma - Resim : 1

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Diyarbakır ve Mardin arasında 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan ve geniş bir araziye yayılan anız yangınıyla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığını bildirdi. Tunç, yangında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar diledi.

‘ELEKTRİK TELLERİ NEDEN OLDU’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, yangına ilişkin sosyal medya hesabından yangının nedeninin anız olmadığını elektrik tellerinden kaynaklandığını iddia etti: “Havadan müdahalenin saatler sonra yapılması yangının yarattığı tahribatın daha acı bir boyuta taşınmasına sebep oldu. Felaketi yaşayan halkımızın ilk verdiği ifadelere göre, kamuoyuna da sıkça yansıtılan, yangının basit bir anız yakma sonucu yayıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Köylülerin tanıklıklarına göre, kendilerinin DEDAŞ’ı birçok defa uyarmalarına ve şikayet etmelerine rağmen yıllardır değiştirilmeyen, tahta direklere kurulu bakımsız elektrik tellerinden çıkan kıvılcım çok kısa sürede onlarca mahalleye yayılmıştır.”

‘HALKIN YANINDA DEĞİLLER’

DEM Parti’nin resmi sosyal medya hesabında da şu paylaşımda bulundu:

“İktidarın müdahale etmekte geciktiği, yetersiz kaldığı faciaya karşı, başta Diyarbakır, Mardin, Van olmak üzere bütün bölge belediyelerimiz yangına müdahale ederek ve halka yardım ulaştırarak seferber oldu. Bu facia bir kez daha gösterdi ki yaşanan hiçbir felakette ve faciada devlet ve iktidar halkın yanında değil. Depremde yoklar, yangında yoklar, sel felaketinde yoklar. Ancak bizim halkımızla birlikte her türlü felaketin üstesinden gelecek gücümüz var!”

TANRIKULU DA DESTEK VERDİ

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da yangına ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Tanrıkulu Diyarbakır Valiliği ve Kaymakamlığının yangına sessiz kaldığını savundu:

“Diyarbakır Çınar ilçesi ve Mazıdağı ilçeleri arasında büyük bir yangın var. Diyarbakır Valiliğinden ve Çınar Kaymakamlığından tek bir açıklama yok; kendilerine TBMM üzerinden ulaşmaya çalıştım ancak mümkün olmadı. Türkiye'nin başka bir yerinde bu denli bir yangın olsa kamuoyunu bilgilendirilecek yayınlar hemen yapılırdı ancak şu anda ne yangının büyüklüğünün detaylarına ulaşmak mümkün ne de sağlıklı bir bilgiye ulaşmak mümkün.”

İKİ KUZENİN CENAZESİ DEFNEDİLDİ

Anız yangınında yaşamını yitiren Şeyhmus Demir (17) ve Hasan Demir'in (40) cenazeleri yakınları tarafından Mazıdağı ilçesi Devlet Hastanesi morgundan alınarak ilçeye bağlı kırsal Yücebağ Mahallesi mezarlığına getirildi. Burada kılınan cenaze namazının ardından amca çocukları oldukları öğrenilen 2 kişinin cenazeleri yan yana toprağa verildi.

 

İZMİR VE ÇANAKKALE DE YANDI

Öte yandan İzmir'in Bergama ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi başta olmak üzere bazı illerde yangın çıktı. Bergama’daki yangına müdahale 4 uçak, 4 helikopter, 27 arazöz, 8 su ikmal ve 6 dozer ile sürdü. Ayvacık’ta ise köy boşaltıldı. Ekiplerin çalışması devam etti. Çanakkale'nin Ezine, İzmir'in Gaziemir ve Elazığ’ın Maden ilçesinde çıkan yangınlar ise kontrol altına alındı. Adıyaman'da ise çıkan örtü yangını ormanlık alana sıçramadan ekiplerce söndürüldü.

 

‘İLETİM HATLARINDAN KAYNAKLI DEĞİL’

Dicle Elektrik yangının elektrik tellerinden kaynaklı olduğuna yönelik iddiaları yalanladı. Açıklamada, “Anız yakımı kaynaklı yangın sonrası yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik.” denildi. Dicle Elektrik yetkilileri, Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Köksalan ve kırsal Yazçiçeği mahalleleri ile Mardin Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler kırsal mahallelerinde çıkan yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bazı medya kanallarında yangının elektrik kaynaklı olduğu belirtilmiş olsa da yaptığımız incelemelerde yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanmadığını belirledik. Hatta yangının meydana çıktığı bölge olarak belirtilen bazı alanlardan elektrik iletim hatlarının dahi geçmediğini gördük. Tespit çalışmalarımıza ilgili kamu birimleriyle devam ediyoruz. Elimizde bulunan her türlü bilgi ve bulguyu yetkili birimlerle paylaşacağız.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: DEM, Parti, şaşırmış,!,
Yorumlar
Haber Yazılımı