İsrail'den bombalı siber saldırı
Haber
18 Eylül 2024 - Çarşamba 00:15 Bu haber 214 kez okundu
 
İsrail'den bombalı siber saldırı
Lübnan'da onlarca taşınabilir çağrı cihazı aynı anda patladı. İsrail'in çağrı cihazlarına sızarak siber saldırı yapması sonucunda aralarında bir kız çocuğunun da olduğu 9 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı
Dünya Haberi
İsrail'den bombalı siber saldırı

israil, Lübnan'da kullanılan yaklaşık 5 santim boyundaki küçük çağrı cihazlarına siber saldırı yoluyla saldırı yaptı. Çok sayıda kişinin yaralandığı bildirilirken taşınabilir cihazların sinyal vermesiyle sahipleri tarafından ellerine alındı ve bu esnada infilak etti. Çağrı cihazlarının patlaması sonucu aralarında İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Emani'nin de bulunduğu en az bin kişinin yaralandığı ifade edildi. Cihazları Hizbullah üyelerinin kullandığı kaydedildi. Öte yandan Hizbullah yönetiminin cihazları dağıttığı son partide patlamanın yaşandığı ileri sürüldü.

 

SAĞLIK BAKANI DUYURDU

Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin de yaralandığını duyurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep etti. Başkent Beyrut'taki vatandaşlar, Kızılhaç binasına gelerek kan bağışında bulundu.

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı. NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi. ifadeleri kullanıldı.

DÜNYADA İLK

Terör ve Güvenlik Uzmanı Ali Fuat Gökçe, dünyada bir ülkenin böyle bir siber saldırısıyla ilk kez karşılaşıldığını belirterek "Bütün gruplar, örgütler, terör örgütleri de teknolojiyi yoğun bir şekilde kullandılar. Eylemlerinde, talimatlarda, eleman tayininde bu cihazlar kullanıldı. Bu yakalanma oranı düşük olduğu için de Hizbullah tarafından kullanılıyordu. Hizbullah'ın böyle az gelişmiş bir teknolojiyi kullanması radarlara ve elektronik harp vasıtalarına yakalanmamak içindi. Ama İsrail bunu bile kullanabildi, bunun da altını çizmek lazım" ifadelerini kullandı.

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlatılmasını "direnişçilerden çok masumları hedef alan İsrail'in terör eylemi" şeklinde değerlendirdi.

FİDAN MİKATİ İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırılarla ilgili bilgi aldı. Fidan, görüşmede, patlamalardaki can kayıpları nedeniyle Lübnan halkına başsağlığı diledi.

İRAN'DAN TEPKİ GECİKMEDİ

İran, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasını "Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği" olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'daki terör eylemlerinin, başta uluslararası insancıl hukuk olmak üzere uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Olayı, "Lübnan vatandaşlarını hedef alan katliam örneği" olarak niteleyen Kenani, İsrail'in, Filistin ile Lübnan başta olmak üzere bölgedeki terör eylemleriyle bölgeyi, uluslararası barış ve küresel güvenliği tehdit ettiğini vurguladı.

Lübnan hükümeti ve halkına taziye ve dayanışma dileklerini ifade eden Kenani, patlamalarda yaralanan İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani dahil olmak üzere tüm yaralılar için şifa diledi. Kenani, İran'ın Lübnan'a her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

BM yetkilisinden savaşa hazırlık çağrısı

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin yaptığı bir açıklama dikkat çekti. Lübnan'da durumun endişe verici olduğunun altını çizen Lazzaribi, İsrail'in Hizbullah'a karşı muhtemel savaşına karşı hazırlıkların yapılması çağrısında bulundu. Açıklamanın İsrail'in siber saldırısıyla aynı dakikada ajanslara düşmesi dikkat çekti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: İsrail'den, bombalı, siber, saldırı,
Yorumlar
Haber Yazılımı