KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM...
Haber
06 Şubat 2023 - Pazartesi 15:08 Bu haber 2263 kez okundu
 
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM...
Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi şiddetli bir depremle sarsıldı. 6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afad depremin büyüklüğünü daha önce 7,4 olarak açıklamıştı. Daha sonra onra güncelledi.. AFAD’ın açıklamasına göre deprem yerin 7 km altında gerçekleşti. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Diyarbakır, Malatya, Osmaniye, Hatay, Van, Muş, Adana, Bitlis, Gaziantep, Batman, Bingöl, Kilis, Siirt , Sivas ve Mardin’de de hissedildi.
Son Dakika Haberi
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM...

 

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi şiddetli bir depremle sarsıldı. 6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afad depremin büyüklüğünü daha önce 7,4 olarak açıklamıştı. Daha sonra onra güncelledi.. AFAD’ın açıklamasına göre deprem yerin 7 km altında gerçekleşti. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Diyarbakır, Malatya, Osmaniye, Hatay, Van, Muş, Adana, Bitlis, Gaziantep, Batman, Bingöl, Kilis, Siirt , Sivas ve Mardin’de de hissedildi.

Diyarbakır, Osmaniye, Şanlıurfa, Hatay, Adana gibi çevre illerde de deprem hissedildi. Ölü ve yaralıların olduğu depremin ardından en büyüğü 6.6 olmak üzere toplam 66 artçı meydana geldi. 6 Şubat 2023 Pazartesi sabah 04.17’de  Yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşen Maraş depreminin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dördüncü seviye alarm ortaya koyduklarını açıkladı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Yine AFAD verilerine göre merkez üssü Gaziantep Nurdağı’nda saat 04.26’da 6,4 büyüklüğünde, saat 04:28’de ise 6.6 büyüklüğünde artçılar meydana geldi. Şu ana kadar toplam 32 artçı yaşandı. Şimdiye kadar  Osmaniye’de 29, Şanlıurfa’da 17, Kahramanmaraş'ta 70, Diyarbakır’da 14, Gaziantep'te 80, Adıyaman'da 13, Hatay'da 4, Kilis'te 8, Malatya'da 47 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan çok sayıda binanın olduğu deprem bölgelerine çok sayıda arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Enkaz altında kalanları arama kurtarma çalışmaları sürüyorken, kendini evden sokağa atabilen vatandaşlar yaşadıkları şehirden kaçmaya başladı.

Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan uyarı geldi. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile AFAD, valilikler ve diğer tüm kurumlarda çalışmalar başladı. Depremden sonra açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bütün ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu, dördüncü seviye alarm ortaya koyduklarını ve bunun uluslararası yardımı da içeren bir alarm olduğunu söyledi.

TOPLAM 912 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bir son dakika bilgisine göre Osmaniye’de 29, Şanlıurfa’da 17, Kahramanmaraş'ta 70, Diyarbakır’da 14, Gaziantep'te 80, Adıyaman'da 13, Hatay'da 4, Kilis'te 8, Malatya'da 47 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Depremde toplam 912 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 385 kişi yaralandı. 1710 bina ise depremde çöktü.

AFAD DEPREM RAPORU SON DURUM

AFAD, 06.30 Kahramanmaraş deprem raporunu yayınladı. Şimdiye kadar depremde 76 ölü, 440 yaralının olduğu öğrenildi. Rapora göre şu ana kadar 42 artçı depremin meydana geldi. 2 bin 470 kişi ise kurtarıldı.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde şimdiye kadar Malatya’da 47, Osmaniye’de 29 ve Şanlıurfa’da 17 olduğu öğrenildi. Yine Şanlıurfa’da 30 vatandaşın yaralı olduğu öğrenildi. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, 15 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 16 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise kentte 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 34 binanın yıkıldığını söylemişti. Saat 07:03 civarında ise Osmaniye'de ölü sayısı 7’ye, yıkılan bina sayısı ise 65’e yükselmişti. Saat 11:00 sularında ise ölü sayısı 29'a çıktı. Maraş Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da 14 ve 17 katlı iki binanın yıkıldığını açıkladı. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, binaların çöktüğünü belirtti.

Diyarbakır Valisi'nin açıklamasına göre kentte 6 bina yıkıldı ve 14 kişi hayatını kaybetti. 79 vatandaş ise yaralandı. Bu depremin ardından çevre illerde birçok artçı yaşandı. Diyarbakır Lice'de 4.3 şiddetinde bir deprem yaşandı. 

Depremin ardından açıklama yapan Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 5 kişinin hayatını kaybettiğini ve 34 binanın yıkıldığını açıkladı. 6 Şubat Pazartesi sabah 07:03 civarında Osmaniye'de depremden sonra hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükselirken, yıkılan binanın ise 65 olduğu öğrenildi. Son rakamlara göre ise Osmaniye'de 29 kişi hayatını kaybetti.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, ilde 12 vatandaşın hayatını kaybettiğini 18 binanın yıkıldığını açıkladı. Şanlıurfa'da ölü sayısı 17'ye yükselirken, 30 kişinin yaralandığı ortaya çıktı. Ayhan; "Maalesef bazı binalarımızda vatandaşlarımız var müdahale ediyoruz. İl merkezi ve Bilecik ilçemizde ölen vatandaşlarımız var. Köylerimizde genel anlamda olumsuzluk yok," dedi. 

Malatya Valisi Hulusi Şahin, ilk belirlemelere göre 130 binanı yıkıldığını, 3 ölünün ve 100'den fazla yaralınınolduğunu açıkladı. Şahin, "Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

Malatya'da can kaybı 23'e çıkarken, yaralı sayısının 420'ye çıktığı ve 140 binanın yıkıldığı öğrenildi. Açıklanan son rakamlara göre ise Malatya'da ölü sayısı 47'ye yükseldi.Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise Malatya depremi ile ilgili şunları söyledi:"Durum çok kötü. İhbarlarla ilgili durumu koordine ediyorum. Yeşilyurt'un nüfusu 350 bin. Eski binalarımızda yıkım var. Hastane ve otel tamamen yıkılmış. 10 bina da 8-20 daire arası yıkılmış bina bilgisi aldık. Hava aydınlanmadığı için tespit de yapamadık. Köyler tek katlı olduğu için 7-8 köyden haber geldi, çok sıkıntı yok. Merkezde 20 yaş üstü binalarda sıkıntı var. Kar da hafif hafif yağıyor. Her şeye ihtiyacımız var. Bizim yeterli alet edevatımız yok. Yakın olanlar destek verirse enkazlardan bir kişi bile kurtarsak, öncelikle bunu istiyoruz. Çadır vs... organize edilir. Sağlam olan yerleri açtık. Uyarılarımıza rağmen trafik de çok kötü. Aşırı yoğunluk var trafikten dolayı." 

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN DEPREM MESAJI

Sağlık Bakanı Fahrettin koca,"Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz" mesajını paylaştı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'TAN ÇAĞRI GELDİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ;85 MİLYON TEK YÜREK OLMA GÜNÜDÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadarki tespitlere göre 912 kişi yaşamını yitirdi. 5385 yaralımız var 2818 bina yıkıldı" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklamalarının devamı şöyle; 2 bin 470 kişi kurtarıldı. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir. Deprem bölgesinde pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar artacağın bilemiyoruz. Böyle dönemlerde ulaşım ve iletişimin sağlıklı olması büyük önem taşıyor. Yardım için bölgeye gidecek kurumlar mutlaka AFAD ile birlikte hareket etmelidir. 85 milyon tek yürek olma günüdür. Rabbim ülkemizi tüm afetlerden korusun," dedi.

KAHRAMANMARAŞ'TA 7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA!

AFAD, merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini duyurdu. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 13:24'te Kahramanmaraş bir kez daha sarsıldı. Deprem, Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa ve Malatya'da da hissedildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: KAHRAMANMARAŞ, DEPREMİNDE, SON, DURUM...,
Yorumlar
Haber Yazılımı