Muharrem orucu başlıyor
Haber
07 Temmuz 2024 - Pazar 13:35 Bu haber 565 kez okundu
 
Muharrem orucu başlıyor
12 gün boyunca sürecek olan Muharrem orucu bu gece başlıyor. Muharrem ayının 10. günü Kerbelâ’da şehit olan Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin yasını tutmak amacıyla kanı akan herhangi bir canlının eti yenmiyor, su içilmiyor
Türkiye Haberi
Muharrem orucu başlıyor

Alevi-Bektaşi toplumunun yoğun olarak katıldığı Muharrem orucu bu gece başlıyor.

 

12 gün boyunca sürecek olan oruçta, Muharrem ayının 10. günü Kerbelâ’da şehit olan Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin yasını tutmak amacıyla kanı akan herhangi bir canlının eti yenmiyor, su içilmiyor. Sahur ritüelinin bulunmadığı oruç havanın kararmasıyla açılıyor. Zamansal olarak yeni güne geçmeden, saatler 00.00'ı bulmadan niyetleniliyor. Ay boyunca faziletli davranışlara özel önem verilen oruçta, mecbur kalınmadıkça kesici delici aletlere dokunulmuyor. Bu nedenle oruç boyunca saç-sakal traşı olunmuyor. 19 Temmuz’da sona erecek olan orucun ardından aşure dağıtımı yapılıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI DAVET VERECEK

Muharrem orucuna, Hicri yılbaşı olması ve Hz,Muhammedin sözleri nedeniyle bütün müslümanlar katılıyor. Alevi-Bektaşiler, 10. gününde Hz. Hüseyin ve yanındakilerin Kerbelâ’da şehit edilmesinin yasını tutmak amacıyla matem cemi yapıyor. Çok sayıda Alevi-Bektaşi kuruluşu ay boyunca bir dizi etkinliğe hazırlanıyor. Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının da bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev sahipliğinde oruç açma daveti vereceği öğrenildi.

‘KABUL VE MAKBUL OLSUN’

7 Temmuz'u 8 Temmuz'a bağlayan gece başlayacak olan oruçla ilgili Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu yayınladığı mesajda şunları dile getirdi:

 

“Muharrem ayı başlarken, Şehitler Şahı İmam Hüseyin ve Kerbela'da şehit düşen canlarımızın acısını yüreğimizde hissediyor, insanlığın böyle zulmü tekrar yaşamamasını niyaz ediyoruz. Yas-ı Muharrem orucuna niyet eden tüm canlarımızın orucu Hakk katında kabul ve makbul olsun.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Muharrem, orucu, başlıyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı