PKK-PYD’ye ‘abluka’..!
Haber
11 Ağustos 2024 - Pazar 03:00 Bu haber 564 kez okundu
 
PKK-PYD’ye ‘abluka’..!
Kamışlı Havalimanı’nda Rus ve Suriyeli yetkililer ile PKK/PYD’liler arasında bir görüşme yapıldığı öğrenildi. Görüşmede terör örgütüne Haseke ve Kamışlı’daki ablukaya derhal son vermesi, aşiretlere karşı saldırılarını durdurması yönünde uyarı yapıldı. Ancak terör örgütü silahlı sonu tercih etti
Dünya Haberi
PKK-PYD’ye ‘abluka’..!

Suriye'nin doğusunda Arap aşiretlerin öncülüğünde terör örgütü PKK/PYD’ye karşı başlatılan isyan, giderek yayılıyor.

 

Terör örgütünün baskılarına, kaynakların sömürüsüne ve çocukların kaçırılmasına isyan eden Akidat ve Bekkara gibi Arap aşiretleri, geçen çarşamba günü PKK/YPG’ye karşı silahlı mücadeleye başladıklarını duyurmuştu. Terör örgütünün 9 noktadaki kontrol noktaları ile karargâhlarını basan aşiret güçleri, çok sayıda köyü de temizlemeyi başardı.

Ancak aşiret güçlerinin hızlı ilerleyişi ABD’yi endişelendirdi. Uluslararası Koalisyon, savaş jetleri ve taarruz helikopterleri ile aşiret güçlerine müdahale ederken, terör örgütü de eş zamanlı olarak alçak bir hamleye girişti. PKK/PYD, aşiretlerin isyanının arkasında Suriye istihbaratı olduğunu belirterek sivil Suriyelileri cezalandırma yolunu gitti.

Haseke ve Kamışlı kentinde Suriye Hükümeti’ne yakınlığı ile bilinen mahalleler, terör örgütü tarafından ablukaya alındı. Dört gündür süren abluka ile sivil halka un, su ve ilaç erişiminin engellendiği ve hızla bir insani felakete gidildiği bildirildi. Şam’a yakınlığı ile bilinen Tay Aşireti, ablukanın acilen kaldırılmaması halinde PKK/PYD’ye Haseke'den yeni cephe açılacağı uyarısında bulundu.

GÖRÜŞME KAMIŞLI'DA YAPILDI

Sivil halka yönelik abluka sürerken cuma günü Kamışlı’da dikkat çeken bir görüşme gerçekleşti. Rus ve Suriyeli yetkililerden oluşan bir heyetin, Kamışlı Uluslararası Havalimanı’nda PKK/PYD’li teröristlerle toplantı yaptığı bildirildi.

Önceki gün Barzani’nin Rûdaw TV’sine konuk olan PKK/PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Sekreteri Aram Domani, çatışmaların yoğunlaşması üzerine RUsya ve Suriyeli yetkililerden oluşan heyet ile SDG’li üst düzey teröristlerin Kamışlı Uluslararası Havalimanı’nda görüşme yaptığını doğruladı.

Ancak Domani, üçlü görüşmede taraflar arasında bir ortaklaşma sağlanmadığını ve herhangi bir sonuç elde edilemediğini bildirdi.

North Press internet sitesine konuşan bir hükümet kaynağı da, toplantıda, Deyrezor'daki çatışmaların ve Kamışlı ile Haseke kentlerinde PKK/PYD tarafından kuşatılan mahalleler konusunun ele alındığını söyledi. Hükümet kaynağı da görüşmeden herhangi bir olumlu sonuç çıkmadığını kaydetti.

Aydınlık’ın ulaştığı Suriye Ordusu’ndan askeri bir kaynak ise, görüşmede PKK/PYD’den ablukaya derhal son vermesinin istendiğini söyledi. Son günlerde Deyrezor’da aşiretler ile yaşanan çatışmaların da ele alındığı toplantıda Suriye heyeti, aşiretlere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu bildirdi. Ancak terör örgütü anlaşmaya yanaşmadı.

SURİYE YANITI HALEP’TEN VEREBİLİR

Haseke genelinde terör örgütünün işgali bulunurken, Kamışlı ilçe merkezinde Suriye Ordusu’nun kontrolünde “Güvenlik Karesi” olarak bilinen askeri bir bölge yer alıyor. Terör örgütü, Suriye ile yaşadığı tüm gerginliklerde önce burayı ve ilçede Suriyeli sivillerin yaşadığı bazı mahalleleri kuşatıyor.

Suriye Ordusu ise yanıtı, Halep kent merkezinde terör örgütü işgalinde bulunan Şeyh Maksut ile Eşrefiyye bölgelerini kuşatarak veriyor. Daha önceki gerginliklerde Rusya’nın araya girmesiyle birkaç kez karşılıklı olarak ablukalar kaldırılmıştı. Ancak son görüşmeden netice alınamadığı bildiriliyor.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Diğer yandan terör örgütüne yönelik operasyonların da pek çok noktada devam ettiği öğrenildi.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), görüşmelerin ardından PKK/PYD’li teröristlerin Haseke kırsalında Suriye Hükümeti kontrolünde bulunan bir köye saldırarak köyü boşalttığını yazdı. Suriye Ordusu ise bölgedeki teröristleri havan toplarıyla vurmaya başladı.

Buna paralel olarak Deyrezor’da da Suriye Ordusu’nun bir bileşeni olan “Difa el-Watani” güçlerinin terör noktalarına operasyonlar düzenlediği bildirildi.

Aşiret güçlerinin ise bazı köylere yöneldiği kaydedildi. Akidat aşireti lideri İbrahim El-Hafel, önceki gün yaptığı açıklamada, “Bu toprakları terörist Kandil çetelerinden temizleyip özgürleştirene kadar silahlarımızı bırakmayacağız.” açıklaması yapmıştı.

SOHR, aşiret güçlerine karşı terör örgütünün de Haseke’den Deyrezor’a 12 askeri zırhlı araç ile 20 kamyonetlik bir destek konvoyu gönderdiğini bildirmişti.

Çatışmaların önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: PKK-PYD’ye, ‘abluka’..!,
Yorumlar
Haber Yazılımı