ABD'de esrar tüketimi yaygınlaştı
Haber
06 Eylül 2022 - Salı 09:29 Bu haber 2097 kez okundu
 
ABD'de esrar tüketimi yaygınlaştı
Forbes’ta yer alan habere göre yapılan bir ankette esrar kullanımı geçen seneye göre üçte bir oranında arttı. Tüketimi artıran en büyük unsur ise esrarın yasallaştırılması
Dünya Haberi
ABD'de esrar tüketimi yaygınlaştı

Araştırma şirketi Gallup’un anket sonuçları, ABD’deki esrar tüketimini gözler önüne serdi. Anket, ABD’de esrar kullanımının tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu ve sadece bir yılda üçte bir oranında arttığını ortaya koydu.

16 Ağustos'ta yayınlanan anket, katılımcıların yüzde 16'sının esrar içtiklerini raporladı.

 

 

Esrar içtiğini söyleyenlerin yüzdesi, Gallup'un ölçtüğü 2013'ten bu yana en yüksek oran oldu. ABD'li yetişkinlerin yaklaşık yarısı (yüzde 48) hayatlarının bir döneminde esrar denediklerini söylüyor. Bu oran, Gallup'un yaşam boyu esrar kullanım oranlarını ilk kez araştırmaya başladığı 1969'da sadece yüzde 4'tü.

YASALAR ESRAR TÜKETİMİNİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

ABD’de esrar yasalarında yapılan reformlar arttıkça esrar tüketicilerinin sayısı artmaya devam ediyor. Esrar şu anda 38 eyalette bir şekilde yasal ve altısının bu yılki kasım ayındaki genel seçimlerde esrar yasallaştırma önlemlerine oy vermesi muhtemel. Gallup'un son ölçümlerine göre, ankete katılan ABD'li yetişkinlerin yüzde 68'i esrarın yasal olması gerektiğini düşünüyor ve rekor kırıyor.

GENÇLERDE İÇİCİLİK YÜKSEK

Amerikalı gençler en yüksek oranda esrar içiyor ve ankete katılan 35 yaşın altındaki yetişkinlerin yaklaşık üçte biri esrar içtiğini söylüyor. 35-54 yaş arası yetişkinlerin yüzde 16'sı esrar kullandığını söylerken, 55 yaş ve üzerindekilerin sadece yüzde 10'u esrar içtiğini söyledi.

 

 

TOPLUM BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Ancak esrar politikası, reform önlemlerinin popülaritesine rağmen, Amerikalılar esrarın Amerikan toplumu üzerindeki etkisi konusunda bölünmüş durumda. Son esrar anketinde, katılımcıların yarısı esrarın genel olarak olumsuz bir etkisi olduğunu düşünürken, yarısı da esrarın toplum üzerindeki etkisinin olumlu olduğunu söyledi.

Sonuçlar, Gallup'un 5 Temmuz-26 Temmuz tarihleri ​​arasında yapılan yıllık temmuz tüketim anketinden alındı. Anket, bin 13 ABD'li yetişkinle esrar ve tütün kullanımları hakkında araştırma yaptı ve rapor edilen örnekleme hatası marjı artı veya eksi yüzde dört puan.

YÜZDE 14,5’İ MADDE KULLANIYOR

Amerika'daki tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımına ilişkin en doğru tahminleri sağladığı belirtilen Ulusal Uyuşturucu Kullanımı ve Sağlık Araştırması (NSDHU) ise 12 yaşın üzerindeki ABD nüfusunun (veya 40,3 milyon kişinin) yüzde 14,5'i madde kullanım bozukluğuna sahip olduğunu ortaya koydu. 2020 NSDUH bulgularına göre, özellikle esrar kullanımındaki eğilimler ve reçeteli  psikoterapötik ilaçların kötüye kullanılması nedeniyle yasadışı uyuşturucu kullanım oranları arttı. Yapılan araştırma sonucunda, Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 yaş ve üzeri 37,3 milyon kişi (yüzde 13.6) bir tür yasa dışı uyuşturucunun "mevcut kullanıcı" ve 12 yaş üstü 59,3 milyon (yüzde 21,4) kişinin ise son bir yılda yasa dışı uyuşturucu madde kullandığı belirtildi.

 

 


MET ÜRETİMİNİN YÜZDE 84’Ü ABD’DE

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC)’ne raporlarına göre son 10 yıl içinde metamfetamin yakalanan ülke sayısı yüzde 50 arttı.  2014-2018 döneminde dünya genelinde yaklaşık 30 bin yasa dışı Amfetamin Tipi Uyuşturucu  laboratuvarı tespit edildi. Bunların yüzde 95’i metamfetamin üretiyor. Metamfetamin üretilen laboratuvarların yüzde 84’ü ABD’de.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ABD'de, esrar, tüketimi, yaygınlaştı,
Yorumlar
Haber Yazılımı