Alan: Bandırma'nın gerçek nüfusu ?
Haber
24 Aralık 2022 - Cumartesi 14:49 Bu haber 2638 kez okundu
 
Alan: Bandırma'nın gerçek nüfusu ?
2023 yılında gerçekleşecek C.Başkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinde vekil adayı olması beklenen Ömer Alan ,Bandırma için yaşamsal bir soruna değindi ve Bandırma'nın gerçek nüfusunu sorguladı.
Bandırma Haberi
 Alan: Bandırma'nın gerçek nüfusu ?

"BANDIRMA’NIN GERÇEK NÜFUSU

Geçen yıl Aralık ayı sonu itibariyle derlenen adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Bandırma’nın nüfusu 161.894 kişi olarak açıklanmıştı. Peki Bandırma’nın gerçek nüfusu bu kadar mı?
2020-2021 öğretim dönemimde Bandırma’da yaklaşık 16.000 üniversite öğrencisi vardı ama bunların kahir ekseriyetinin ikamet adresi Bandırma’ya taşınmadığı için yukarıda ifade ettiğim Bandırma nüfusuna dahil edilmediler. Bu yıl Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nde okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 18.000.
Daha iyi anlaşılması için şöyle ifade edeyim, Bandırma’da ve yakın çevresinde Manyas ilçemizin toplam nüfusuna (18.279) yakın sayıda öğrenci kardeşimizi misafir ediyoruz. Ama bu nüfus Bandırma nüfusuna dahil edilmiyor. Dolayısıyla Bandırma’da yaşayan gerçek nüfusu bulabilmek için Bandırma nüfusuna 16-17 bin kişiyi eklememiz uygun olur.
Peki Bandırma nüfusunun gerçek sayısını belirlemek neden önemli?
1- Bir ilin/ilçenin nüfusu, yüzölçümü ve vergi gelirlerinin miktarı; o ilin/ilçenin, devletin merkezi idare gelirlerinden aldığı payların miktarını belirliyor.
Örneğin; Bandırma’nın gerçek nüfusunun eksik hesaplanması hem Bandırma Belediyesi’ne, hem Balıkesir BŞ Belediyesi’ne ve hem de BASKİ’ye genel bütçeden gelmesi gereken payların daha az tahakkukuna sebep oluyor.
2- Bandırma’nın gerçek nüfusunun eksik belirlenmesi, Hükümet ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Bandırma’ya yapılabilecek yatırımların ölçeğini ve sayısını da kısıtlıyor.
162 bin nüfuslu bir şehire yapılacak hastane/stadyum/biyolojik atıksu tesisi/fiber optik internet altyapısı/okul/TOKİ konutu/yol/katlı otopark vb. yatırımların sayısı ve büyüklüğü ile 180.000 nüfuslu şehire yapılan yatırımların sayısı ve büyüklüğü aynı olamaz.
Bu konuda önümüzde somut bir örnek de var;
2019 yılında hazırlıkları başlayan 2024 yılında da tamamlanacak olan Bandırma Biyolojik Atıksu Tesisi Projesi Bandırma’nın 158 bin nüfuslu olduğu dönemde, 175 bin nüfusa yeterli olacak şekilde planlanmıştı.
Buraya kadar herşey normal. Yatırım planlaması yapılırken somut verilere bakılarak planlama yapılır. İlçenin nüfusu önemli bir kriterdir. En az 10 yıl kapasite sorunu yaşanmaz diye hesap edilmiş olmalı.
Oysa, tesis devreye alındığında Bandırma’nın gerçek nüfusu 185 bin kişiyi geçmiş olacak! İkametgahı Bandırma’da olmayan (o tarihteki) 19-20 bin öğrenci de bu tesisten yararlanacak! Buradaki sorun, Bandırma’nın resmi nüfusunun, Bandırma’da yaşayan kişilerden az hesaplanıyor olması.
Türkiye’de 3 büyük ilin dışında olup, kendisine ait üniversitesi olan birkaç ilçe var. Bandırma’nın kendine ait bir üniversitesinin olması şüphesiz şehir adına sayısız imkan ve kabiliyeti beraberinde getirse de yukarıda izah etmeye çalıştığım bazı sorunları da beraberinde getiriyor.
Bu sorunu çözebilmemiz için; nüfus sayımlarının yapıldığı 31 Aralık tarihi itibariyle Bandırma’da fiilen yaşayan, merkezi ve yerel yönetimin hizmetlerinden ve yatırımlarından yararlanan üniversite öğrencilerinin ikamet adreslerini Bandırma’ya taşımalarının bir yolunu bulmalıyız.
Benzer şekilde, Bandırma’da fiilen ikamet edip te, ikametini Bandırma’ya taşımamış başka hemşehrilerimiz varsa, bunların da ikametlerini Bandırma’ya taşımaya teşvik etmeliyiz.
Bu yıl bu çalışma yetişmeyebilir, ama hiç olmazsa seneye bu sorunu çözmeliyiz."
Kaynak: Editör:
Etiketler: , Alan:, Bandırma'nın, gerçek, nüfusu, ?,
Yorumlar
Haber Yazılımı