Alkışlamamak mümkün mü?
Haber
13 Mayıs 2022 - Cuma 14:01 Bu haber 2564 kez okundu
 
Alkışlamamak mümkün mü?
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, kadına ve sağlık çalışanlarına şiddeti önlemeye dönük yasal düzenlemeyi değerlendirdi..
Manşet Haberi
Alkışlamamak mümkün mü?

 

 

Önceki gün TBMM’nde  toplumsal  şiddetle mücadeleyi öngören kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik cezaları arttıran yasa teklifi Meclis’te kabul edildi.

 

Toplumsal yaşamın her iki alanına yönelik yasal düzenlemede yaşanan boşluk hepimizi incitip, yaralıyor ve  TV’ler ile yazılı basına yansıyan vakalar ve görüntüler, tüm toplumun öfke ve tepkisini çekiyordu. Çünkü, kadına ve sağlık çalışanlarına şiddet konusunda onca uyarı ve  teşhire, cezai işleme karşın  kızlarımız ve kadınlarımız, sağlık çalışanlarımız şiddetten ne yazık ki nasiplerini almaya devam ediyordu. Öyle ki, bu tür vakalarda kolluk güçlerinin, savcı ve hakimlerin  aldıkları önlem ve  yaptıkları soruşturmalar, verilen kararlarla caydırıcılıkları bile toplumda sorgulanır olmuştu.

 

Yasayla, kadınlara karşı eziyetin cezası 2 buçuk yıl, işkencenin cezası ise 5 yıl hapisten başlayacak. Tehdidin cezası en az 9 ay hapis olacak. Kadınlara karşı işlenen suçların tamamında baro, avukat görevlendirecek. Cezalarda iyi hal indirimi de yeniden düzenlendi. Bundan böyle iyi hal, takdir indirimi nedeni olarak görülemeyecek. Yasa ile ısrarlı takip, ceza kapsamına alınıyor. Israrlı takibe 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

 

Yasayla sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin cezası da artacak. Kasten yaralama katalog suçu kapsamına alınarak tutuklu yargılamanın önü açılacak. Ayrıca doktorlara, tıbbi işlem ve uygulamalarına ilişkin cezai soruşturma açılması için Mesleki Sorumluluk Kurulu'ndan izin alınması şartı getirilecek.

 

Türkiye’nin toplumsal şiddetten arındırılması, demokratik hukuk devletinde toplumsal yaşamın çağın gerektirdiği yasalar ve kurallarla düzenlenmesi, Adalet duygusunun ülke ve toplumun her alanında pekiştirilmesi açısından  Meclis’ten geçmiş bu yasal düzenlemelere karşı olabilmek, alkışlamamak  mümkün mü.?

Kaynak: Editör:
Etiketler: Alkışlamamak, mümkün, mü?,
Yorumlar
Haber Yazılımı