Arıcan: Başarabiliriz..!
Haber
08 Aralık 2022 - Perşembe 13:18 Bu haber 1678 kez okundu
 
Arıcan: Başarabiliriz..!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ve enerji alanında yaşananları değerlendirdi..
Manşet Haberi
Arıcan: Başarabiliriz..!

Gönen’e her yolum düştüğünde Karma OSB’de Mutlular Enerji tesisinin bacalarından yükselen duman yanı sıra Belediye Başkanımız Palaz’ın kurulum çalışmaları hızla sürdürülen Çalıoba mahallesindeki 25.200 m2’lik alanda Güneş Enerji Sistemi(GES) çalışmalarını ilgi ve dikkatle izliyor, takip ediyor, şehrimiz ve ülkem adına gurur duyuyorum.

 

Niçin?

 

Çünkü, Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke ve cari açığımızın önemli ve büyük bir kısmını oluşturuyor. Enerjide dışa bağımlı olmanın ne demek olduğunu en iyi vatandaşlarımız biliyor ve yaşıyor, bedelini ödüyor. Çünkü, enerji demek evlerimizde yaktığımız elektrik, duş yaparken kullandığımız su, ısınırken kullandığımız doğal gaz, yemek yaparken kullandığımız yakıt, kullandığımız araçta benzin-mazot-LPG, otobüsteki mazot, Pazar ve manavdan aldığımız patates-soğanın fiyatına eklenen nakliye gideri, fırından aldığımız ekmeği daha pahalı almamızı sağlayan su, elektrik, mazot demek…!Yani neredeyse doğarken, yaşamımızı sürdürürken, beslenirken, temizlenirken, seyahat ederken, okurken, işe gidip gelirken, hatta evlerimizde otururken bile enerjiye muhtacız ve bir de ne yazık ki, enerji kaynağı noktasında  fukara olduğumuz içindir ki, dışa bağımlı bir ülkeyiz.

 

Son yıllarda gördük ve öğrendik ki ülkemizin doğal ve yenilenebilir enerji de dışa bağımlı olması kaderimiz değilmiş. Suistimal edilmişiz ve suiistimal edenler enerji konusunda türlü oyunlar oynayıp, enerji üretimi konusunda ülkemizi kendilerine bağımlı kılmışlar. Petrol arama çalışmalarında  petrol bulunmuş  kuyularımızın bile üstü betonla kaplanmış.! Enerji de dışa bağımlılık zincirinin kırılması için tüm çabalar engellenmiş.!

 

Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde enerjide yıllanmış oyun ve esaret deşifre oldu. Anımsayın, deşifre etti de ne oldu, yalan-yanlış haberlerle, algı operasyonlarıyla yeni doğan bebesi bile konu edilip, itibar suikastlerine yem edildi de ne mi oldu?

 

17 Ekim 2020'de Karadeniz'deki Tuna 1 bölgesinde 405 milyar metreküp doğalgaz keşfetti ve kullanıma sunulması için gün sayıyor, yeni müjdeler bekliyoruz. TPAO, karada ve denizde kendi olanakları ve kendi ekipleriyle çok yönlü sondaj faaliyetlerini sürdürüyor. Başkan Erdoğan ile Enerji Bakanı Dönmez, tam bir seferberlik içinde derken Şırnak’ta Gabar dağlarından müjdeler geldi ve yeni zengin, kaliteli petrol kaynakları keşfedildi.

 

Çok değil 5 yıl öncesine kadar günlük 50 bin varil üretim yapan ülkemizde üretim yeni sondaj faaliyetleri ile üretimini 80 bin varile taşınırken, Gabar’da petrol keşfi ile üretimini tahminen iki katına çıkartacak. Bu ülkenin petrol ihtiyacının yaklaşık 15 veya 20’sine taşınması anlamına geliyor ki, sonuçta enerjide dışa bağımlılığımız azalırken, cari açığımız azalacak. Öyle ki, bulunacak 1 varil petrol ya da metreküp doğalgazın bile ekonomimizde önemi büyük.

 

Neden?

 

Türkiye, 2020 yılında 40 milyar dolar civarında enerji ithalatı yaparken, şu anda 100 milyar doların üzerinde bir yıllık fatura ile karşılaşmakta.. Enerjide ödediğimiz faturanın iriliği, yarattığı sonuçların büyüklüğü, yerli ve milli üretimle özellikle sosyal medya üzerinden ‘ti’  geçenlerin sesini kısacak.!

 

Örneğin, bir Mutlular Enerji tesisinin enerji üretimi Balıkesir merkezin enerji ihtiyacını karşılarken, Gönen Belediyesi’nin yenilenebilir enerji ile GES yatırımı ile sağlanacak enerji üretimiyle yapılmış yatırım  4 yılda kendini amorti edeceği gibi, bu proje sayesinde, sokak aydınlatmalarından, trafik lambalarına, park içi aydınlatmalarından, belediyemizin kendi içinde kullandığı elektrik harcamalarına kadar ayda 750 bin ila 1 milyon TL. arasında tasarruf sağlanmış olacak.

 

Öyle ki, ülkemizin enerji alanında dışa bağımlılığı azaltacak ve cari açığımızı düşürmeye dönük her arama-üretim çabası aynı zamanda ulusal bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin güçlendirilmesi yanı sıra bir ulusal güvenlik sorunu olarak da görülmeli. PKK terörünün etkin olduğu yıllarda GABAR teröristlerin cirit attığı güvensiz bir bölgeydi. Terörün belinin kurulması ve bölgenin teröristlerden temizlenmesiyle oluşan güven ve huzur ortamı içerisinde TPAO mühendisleri ve ekibiyle Gabar’da sondaj çalışmalarını başarıyla yürütebildi.

 

Sonuçta; karada ve denizlerimizde yürütülen arama ve sondaj çalışmaları yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulması, doğal kaynaklarımızın(jeotermal, bioenerji, güneş ile rüzgar gibi, hidroelektrik barajları gibi)rantabl kullanılmasıyla, nükleer enerji tesislerinin de devreye girmesiyle Türkiye, enerji alanında bağımlılığı da, kuşatmayı da kırabilir.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Başarabiliriz..!,
Yorumlar
Haber Yazılımı