Arıcan: Gönen ve 2.yüzyıl.!
Haber
27 Aralık 2022 - Salı 13:24 Bu haber 1714 kez okundu
 
Arıcan: Gönen ve 2.yüzyıl.!
Gazeteci-Yazar Engin Arıcan, Gönen'de kurulacak jeotermal sera yatırım projesi ve kentsel,.bölgesel sonuçlarını değerlendirdi.
Manşet Haberi
Arıcan: Gönen ve 2.yüzyıl.!

Gözler Gönen’in üzerinde 2022 yılının son günlerinde geriye dönüp bakarak, değerlendirdiğimizde  Güney Marmara’da yılın en önemli ve en büyük yatırımının Gönen’de gerçekleşeceğini ve  bölgede tüm gözlerin şehrimiz üzerinde odaklaştığını görüyoruz.

 

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kirişçi’nin Ağustos ayında Balıkesir’de 8 bin dekar alanda kurulacak ve 35 milyon nüfusa hitap edecek dünyanın en büyük jeotermal, endüstriyel serasının fizibilitesinin bitme aşamasına geldiğini söylemesi ve sera tamamlandığında yıllık 250 bin ton sebze üretileceğini ve 10 bin kişinin de istihdam edileceğini vurgulamasıyla bir nlamda ortalık karıştı.

 

Jeotermal kaynaklara sahip ülkenin dört bir yanındaki il ve ilçelerinde Sanayi ve Ticaret  ve Ziraat Odaları, Borsaları, yerel yönetimler,milletvekilleri, devasa gıda şirketleri, yatırımcılar  yanı sıra valiler ve kaymakamlıklar proje ve yatırım kapsamına girebilmek için adeta seferberlik içerisine girdi. Bakan Kirişçi’nin ifadesiyle,öncelikle İzmir Dikili, Nevşehir Pozatlı, Ağrı Diyadin, Kütahya Simav, Aydın Efeler, Denizli’de seralarda jeotermal kaynaklar da kullanılarak sera üretimi yapabilmek için adeta seferberlik başlattı.

 

Bakanlığın açıklamaları sonrası Balıkesir’de proje kapsamında yatırımın Gönen’de yapılacağının anlaşılmasıyla ise,. Balıkesir Valiliğinin, Bakanlıkla eş güdüm içerisinde il ve ilçe Tarım Müdürlükleri kapsamında  Oda ve Borsa yöneticileri, ilçe kaymakamlığı, yerel yöneticilerle gerçekleştirdiği saha ve alan tesbit çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bir yandan proje ile ilgili ihale hazırlıkları sürdürülürken, Gönen Ticaret Odası Başkanı İsmail Mutlu’nun beyanıyla  ilçede yüzden fazla şirketin kuruluşu gerçekleşti.

 

Rivayetlere göre,projenin yatırım  alanı ve OSB’nin kurulacağı saha Taştepe olarak belirlendi. Dolayısıyla Bandırma OSB ile sınır komşusu olan Gönen Karma OSB  ile trıma dayalı ihtisas sanayi bölgesi  nezdinde yürütülen çalışmalar gerçekleştirilecek ve üretim ile  ticaret, tüm bölgeyi ve  Bandırma’yı da doğrudan etkileyecek.

 

Jeotermal kaynak zenginliğimizin öneminin ve üretimde kullanılmasının önemini ,ticari getirisinin düne kadar layıkıyla farkında olamayan ve kullanamayan yerel yönetim, 2021 yılından başlayarak bu konuda attığı somut ve ticari açıdan ön açıcı yerel politikalarla özellikle Başkan Palaz ve ekibi kentte   lokomatif görevi üstlendi, kısır ve anlamsız tartışmalardan kenti kurtardı.

 

Bu önemli.!

 

Çünkü, şehrimizin cesaretli, atılgan, girişimci, toparlayıcı, kararlı, dinamik ve vizyoner, zamanı en akılcı ve rasyonel şekilde değerlendirecek   somut adımlara ve iradeye ihtiyacı var.

 

Keza, Türkiye jeotermal enerji kaynakları açısından dünyada 7. Ve  Avrupa kıtasında ise sıralamada 1. ülke.Ve,küresel açıdan dünyada gıda arzı konusunda yaşananlar ortada. Osmanlı imparatorluğu döneminde de Saltanatın temel sorunu başkent halkının  ve ordunun gıda ihtiyaçlarının karşılanmasıydı. Bugün de  gıda arzında aynı sorun ve sıkıntı yaşanıyor. O yıllarda da bölge ve Gönen  bu amaçla kullanılıyordu, bugün de. Bir anlamda ekonomik ihtiyaçlar ve beklentiler ekonomik ve sosyal yaşama yön veriyor. Bugün, Jeotermal enerjiyle ısıtılan sera varlığının yaklaşık 5 bin dekara ulaşmış olması rastlantısal değil. Buna karşın ülkede 30 bin dekarlık seranın bu kaynakla ısıtılabilme potansiyeli bulunması, Bakanlığın bu amaçla geliştirdiği projeler ve yatırımlar

 sürpriz görülmemeli.

 

Jetermal sera üretimi ile  Proje kapsamında Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nin  ilk temeli 19 Ağustos 2022 tarihinde Tarım ve hayvancılık Bakanı Kirişçi’nin katılımıyla ve törenli İzmir Dikili’de 3 milyon 29 bir m2’lik alanda  atıldı. Projenin yatırım tutarı 5 milyar TL ve  bu alanda her biri minimum 25 dekar olan jeotermal enerji ısıtmalı 50 yüksek teknolojik sera, üretilen ürünlerin işleneceği-paketleneceği-depolanacağı 35 sanayi tesisi, Seracılık Eğitim Merkezi ve AR-GE merkezi kurulacak. alandan yılda 80 bin ton ürün elde edilecek. Tesislerde  yüzde 90'ı kadın olmak üzere 3 bin 500 kişinin istihdam edilecek.

 

Gönen’de ise, 8 bin dekar alanda 35 milyon nüfusa hitap edecek bir üretim gerçekleştirilirken, Yıllık 250 bin ton sebze üretilecek ve 10 bin kişi de istihdam edilecek. Paketleme, depolama ve lojistik tesis ve hizmetlerini saymıyoruz bile.

 

2022 yılında  Güney Marmara’da gündeme taşınmış ve gerçekleştirilmesi için kolları sıvanmış  en büyük ve en devasa, en entegre proje ve yatırımdan dan, bölgeyi ve Gönen’i uçuracak  adımdan  söz ediyoruz.

 

Gönen GÜRSES ve Sonkurşun  gazetesi olarak, tüm okurlarımızın yeni yılını kutluyor; yeni yılın en başta sağlık olmak üzere, yaşamımızın her alanında mutluluk ve bereket getirmesini diliyorum.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Arıcan:, Gönen, ve, 2.yüzyıl.!,
Yorumlar
Haber Yazılımı